Vaccinationskalender skrider igen - skrottede vacciner skal genovervejes

Ministerens udmeldinger kommer samtidig med, at vaccinationsprogrammet atter meldes forsinket.

Regeringen har bedt Sundhedsstyrelsen om at revurdere, om vaccinerne fra Johnson & Johnson og AstraZeneca skal tilbage i det danske vaccinationsprogram.

Det siger sundhedsminister Magnus Heunicke til TV 2.

- Beslutningen om især at hive Johnson & Johnson ud af vores vaccinationsprogram blev truffet for en måned siden på baggrund af nogle foreløbige data.

- Siden da er der blevet vaccineret mange mennesker globalt set med den her vaccine. Det vil sige, at man har langt bedre data nu og langt mere viden om bivirkninger, lyder begrundelsen fra sundhedsministeren.

Meldingen kommer samtidig med nyheden om, at vaccinationsprogrammet atter forsinkes. Derfor mener Magnus Heunicke også, at det er "relevant" at genoverveje beslutningen om at skrinlægge de to vacciner.

Det samme mener sundhedsmyndighederne, siger Heunicke.

- Hvad de kommer frem til, kan jeg jo ikke forudsige.

TV 2 har været i kontakt med Sundhedsstyrelsen, der ikke ønsker at kommentere sagen mandag.

Både Johnson & Johnsons og AstraZenecas vacciner er begge blevet taget i brug i den frivillige vaccineordning, der begyndte 23. maj.

Skrottede AstraZeneca af to årsager

Efter at have været sat på pause siden 11. marts blev vaccinen fra AstraZeneca pillet helt ud af det danske vaccinationsprogram 14. april.

Dengang blev beslutningen truffet af to årsager, fortalte Sundhedsstyrelsens direktør, Søren Brostrøm.

Den ene årsag lød, at man kunne konstatere en sammenhæng mellem vaccinen og alvorlige bivirkninger som sjældne blodpropper.

- Vi ved, at det her er noget, der skyldes vaccinen, sagde Brostrøm.

Han understregede dog samtidig, at det ikke alene var sammenhængen mellem vaccine og bivirkninger, der gjorde, at AstraZeneca-vaccinen blev droppet. Vacciner "har altid bivirkninger", sagde han, og i Danmark er vi i udgangspunktet ikke "bivirkningsforskrækkede", lød det.

Derfor var den anden årsag til at droppe vaccinen, at myndighederne ikke ønskede at løbe nogen risiko ved at bruge den, så længe smitten i Danmark var under så stor kontrol, som den var på daværende tidspunkt.

150.379 danskere nåede at få første stik med AstraZenecas vaccine, men blot 1037 blev færdigvaccineret.

Lægemiddelstyrelsen har behandlet 23 indberetninger om blodpropper med vaccinen. I 20 af tilfældene - herunder ét dødsfald - har styrelsen vurderet, at sammenhængen med vaccinen var "mindre sandsynlig". I tre tilfælde kunne det "ikke udelukkes", at vaccinen "har været en medvirkende årsag" til blodpropperne.

Kun 340 nåede at få Johnson & Johnsons vaccine

En lille måned efter AstraZeneca blev skrinlagt, blev også Johnson & Johnsons vaccine pillet ud af vaccineprogrammet 3. maj.

Dengang lød begrundelsen - som med AstraZeneca - at det gik godt med smitten, og vaccinen gav risiko for blodpropper.

- Det, vi lige nu mister i forebyggelse af alvorlig sygdom i den helt konkrete situation i Danmark, kan ikke opveje risikoen for mulige bivirkninger i form af alvorlige blodpropper hos de vaccinerede, lød det fra Sundhedsstyrelsens vicedirektør, Helene Probst, i en pressemeddelelse.

I alt nåede blot 340 danskere at få Johnson & Johnsons vaccine, der som bekendt kun kræver et enkelt stik. Lægemiddelstyrelsen har endnu ikke modtaget nogen indberetninger om bivirkninger ved vaccinen.

Vaccineplan skubbet to uger yderligere

Tidligere mandag kom det frem, at vaccinationskalenderen skrider yderligere to uger. Det betyder, at de sidste danskere nu først kan forvente at være færdigvaccineret et stykke inde i september.

Indtil nu har planen været, at det skulle have været sidst i august.

Sundhedsminister Magnus Heuncike (S) siger til TV 2, at forsinkelsen skyldes, at Moderna er "væsentligt forsinket" med mere end en million doser, som vi ikke får som planlagt denne sommer.

Et lille lyspunkt er dog, at Pfizer har fremrykket leverancer af omkring 300.000 vacciner, som kommer til juli.

I starten af året var planen, at danskerne kunne forvente at være færdigvaccineret i slutningen af juni.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik