Politikere trækker dele af opslag om tvangsudsendt asylansøger tilbage

Både politikere og organisationer har delt påstanden om, at kvinden blev bedøvet. Men flere af dem har senere trukket det tilbage.

Historien om en kurdisk-iransk kvinde, der blev udsat for magtanvendelse i forbindelse med en tvangsudvisning fra Danmark, har skabt røre.

Den stammer fra et Facebookopslag fra flygtningehjælpsorganisationen Trampolinhuset, hvor en video viser en kurdisk-iransk mor blive holdt fast mod jorden af flere betjente.

Det skete i forbindelse med en tvangshjemsendelse af kvinden og to af hendes børn på Udrejsecenter Avnstrup.

Foruden videoen blev historien også delt med en påstand om, at kvinden skulle have fået en beroligende indsprøjtning.

Også en oplysning, der blev tilvejebragt af Trampolinhuset.

quote Der blev i forbindelse med den ledsagede udsendelse ikke indgivet nogen former for medicin

Nordsjællands Politi

Tone Olaf Nielsen, der er frivillig program- og kommunikationskoordinator i Trampolinhuset, forklarer, at hun tidligt tirsdag morgen blev ringet op af flere beboere på udrejsecenteret, som var til stede ved episoden.

- Et stort antal beboere, som vi kender fra Trampolinhuset og har tillid til, har fortalt, at de har set kvinden få en beroligende indsprøjtning, fortæller hun til TV 2.

Siden spredte videoen sig som løbeild på sociale medier. Og med det også påstanden om tvangsmedicineringen af kvinden.

Både politikere og flygtningeorganisationer gik i rette med politiets håndtering.

Politiet afviser at have bedøvet

Men der findes ingen dokumentation for, at kvinden blev tvangsmedicineret.

Det var betjente fra Nordsjællands Politi, der bistod Hjemrejsestyrelsen med tvangshjemsendelsen.

Politiet bekræfter over for TV 2 at have brugt ”den fornødne magtanvendelse for at gennemføre udsendelsen”. Men samtidig afviser de blankt at have givet kvinden en bedøvende indsprøjtning.

- Der blev i forbindelse med den ledsagede udsendelse ikke indgivet nogen former for medicin til kvinden eller de to børn, oplyser politiet til TV 2.

quote Jeg tror selvfølgelig på de mennesker

Tone Olaf Nielsen, frivillig program- og kommunikationskoordinator i Trampolinhuset

Udover politiet var Folketingets ombudsmand, som laver stikprøvetilsyn ved tvangsudvisninger, også til stede.

Det bekræfter Ombudsmanden i et skriftligt svar til TV 2 – men afviser samtidig at kommentere på den konkrete sag.

- Ombudsmanden sender et afsluttende brev til myndighederne eller en høring, hvis vi finder anledning til at igangsætte en nærmere undersøgelse, står der blandt andet.

Politikere deler påstand på sociale medier

Alligevel er påstanden om, at den kurdisk-iranske kvinde skulle være blevet bedøvet, nået vidt omkring.

Blandt andet har politisk leder for Frie Grønne, Sikandar Siddique, Alternativets Torsten Gejl og retsordfører hos Radikale Venstre, Samira Nawa, gentaget påstanden i opslag på sociale medier.

Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Det samme har Mellemfolkeligt Samvirke.

Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Påstanden er endda nået helt ind i et samrådsspørgsmål, som Alternativet og Frie Grønnes har stillet udlændinge og integrationsminister, Mattias Tesfaye (S).

Her bliver ministeren blandt andet bedt om at redegøre for regeringens holdning til, "at danske myndigheder bruger fysisk magt og beroligende injektioner på mennesker, der skal tvangsudsendes".

Efter politiet har afvist at have givet indsprøjtningen, har flere dog trukket opslagene tilbage - det gælder blandt andre Alternativets Franciska Rosenkilde og Torsten Gejl:

- Vi har redigeret det ud af vores sociale medier, for vi vil være sikre på, at det er rigtigt. Men jeg mener ikke, det er afgørende for sagen, siger han til TV 2.

Tvivler du på, om det passer, hvad politiet siger?

- Når der er så mange øjenvidner, som både Trampolinhuset og faderen refererer til, så synes jeg, det er noget, der skal undersøges, siger Torsten Gejl.

- Jeg vil ikke sige, at politiet lyver

Tone Olaf Nielsen fra Trampolinhuset har ikke andre beviser for, at der blev givet en beroligende sprøjte, end de øjenvidneberetninger hun har fra udrejsecenterets beboere.

TV 2 ville gerne have været i kontakt med øjenvidnerne. Men ifølge Tone Olaf Nielsen vil de ikke stå frem med navn eller billede af frygt for konsekvenserne for deres egne asylsager.

Tone Olaf Nielsen understreger dog, at hun har ”100 procent tillid" til beboerne.

- Jeg tror selvfølgelig på de mennesker, som ringer til mig tidligt om morgenen og er fuldstændig i panik. Der er ikke nogen, der på det tidspunkt ved, at det bliver en sag, siger hun.

Så du tror, at politiet lyver?

- Jeg vil ikke sige, at politiet lyver. Jeg vil sige, at politiet måske tilbageholder nogle oplysninger, siger Tone Olaf Nielsen.

Derfor håber hun, at der bliver iværksat en undersøgelse af tvangshjemsendelsen.

Samtidig håber hun, at historien kan lede til, at de danske myndigheder ændrer de metoder, de bruger til at hjemsende afviste asylansøgere.

- Jeg synes, det er megaærgerligt, at det kommer til at handle om det her. For uanset om der var en indsprøjtning eller ej, kan man se på videoen, at det er meget hårdhændet behandling, siger hun.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik