Overblik: Er dit sogn i fare for at blive lukket ned?

Statens Serum Institut offentliggør nu smittetal med coronavirus helt ned på sogneniveau. Det er disse tal, der afgør, hvilke sogne der bliver lukket ned. Du kan finde status på netop dit sogn længere ned i artiklen.

Det kan være svært at holde det fulde overblik over corona-situationen. Især på sogneniveau. I denne artikel kan du se, hvordan det ser ud i netop dit sogn.

Ved du ikke, hvilket sogn du hører til, kan du også søge dette frem. 

Er du i tvivl om, hvilket sogn du bor i? Du kan søge på din adresse på dette link. 

Sådan bliver et sogn automatisk lukket ned

De automatiske restriktioner indeholder blandt andet nedlukninger af grundskoler, klubtilbud, uddannelsesinstitutioner, kulturaktiviteter samt lokaler, hvor der udøves idræts-, fritids- og foreningsaktiviteter. Derudover får kommunerne flere beføjelser – blandt andet muligheden for at lukke butikker og serveringssteder ned.

- De relative grænser for antallet af smittede per 100.000 indbyggere og positivprocenten er ens for alle sogn, men den med mindst 20 smittede gør, at de mindste sogn kan blive reddet af gongongen, siger professor Jakob Stoustrup fra Aalborg Universitet. Han er en del af den ekspertgruppe, der rådgiver Sundhedsministeriet.

Reglen er tilføjet for at undgå alt for tilfældige nedlukninger.

- Man laver en nedlukning for at stoppe smittekæder. Hvis der er få smittede, så er det ikke proportionalt at lukke ned for alting, siger Jakob Stoustrup.

Nedlukningerne af både kommuner og sogn skal ophæves, når de har ligget under grænseværdierne i en uge.

Professor Jakob Stoustrup regner med, at kortet vil ændre sig.

- Den oplagte faldgrube er at tro, at de grå bliver ved med at være grå. Med genåbning og nu den accelererede genåbning vil vi forvente, at der kommer bevægelse på den dårlige måde i det her billede, siger Jakob Stoustrup og tilføjer:

- Jeg håber og regner med, at danskerne også vil opføre sig forsvarligt under den kommende lempelse.

Sådan har vi gjort