Mette Frederiksen: - Vi kan ikke danse rundt om juletræet, som vi plejer

De varslede ændringer i danskernes juletraditioner skyldes høje smittetal herhjemme.

Statsminister Mette Frederiksen (S) siger ved et doorstep, at danskerne må indstille sig på en noget anderledes jul i år.

Det siger statsministeren på Glostrup Parkhotel, hvor hun fredag mødtes en række borgere, der har mistet jobbet under corona-pandemien.

- Allerede nu skal alle indstille sig på, at vi ikke kommer til at holde en jul, som vi plejer, siger Mette Frederiksen og uddyber:

- Vi skal se færre mennesker, vi kan ikke danse rundt om juletræet, som vi plejer, og vi skal ikke mindst passe på vores ældre og sårbare.

Årsagen til de varslede ændringer i danskernes juletraditioner skyldes høje smittetal herhjemme.

Brostrøm: Undgå at holde i hånd rundt om juletræet

Sundhedsstyrelsens direktør, Søren Brostrøm, har for nylig været ude med en tilsvarende udmelding som Mette Frederiksen omkring de ændrede traditioner for den kommende højtid.

- Hvis det ikke er nogen, du er "på kram" med, så ville jeg selv gøre det, at jeg vil foreslå, at når man går rundt om juletræet, så markerer man, at man holder i hånd snarere end at gøre det, sagde Søren Brostrøm i november til TV 2 i programmet 'Go' Aften Live'.

Men her stopper juletraditionerne ikke ifølge Søren Brostrøm.

For de juletræsdansende danskere bør samtidig holde igen med at synge de traditionelle julesalmer rundt om grantræet, da det er en potentiel risiko for smittespredning.

- Hvis én blandt de ti, der går rundt om juletræet, er smittet uden at vide det, så kan man smitte de ni andre, så jeg ville nok mere nynne, end jeg ville synge højt, lød opfordringen fra Søren Brostrøm.

Mundbind i privaten

Jens Lundgren, der er professor på Infektionsmedicinsk Klinik på Rigshospitalet og Københavns Universitet, kommer samtidig med Mette Frederiksens udmelding med en opfordring til danskerne om at bruge mundbind i privaten.

Opfordringen fra professoren kommer efter de seneste dages stigende smittespredning, der særligt har fundet sted i hovedstadsområdet, samt private sammenkomster, som har ført til spredning af coronavirus blandt deltagerne.

- Hvis det (mundbind, red.) virker i det offentlige rum, så er det lige så godt og fornuftigt at gøre i det private rum, siger Jens Lundgren til TV 2.


Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Coronavirus

Coronavirus grafik

playNyeste corona-tal: Så mange er smittede, indlagt og døde med coronavirus i Danmark og din kommune

617576-311

liveblogSe billederne: Tre anholdte ved ellers rolig demonstration i København

def_thumb,50_percent

playEfter uroligheder er der igen demo: Arrangører opfordrer til civile anholdelser for at sikre ro

vaccine

playRegion har fået vacciner til at række langt – nu får Halsnæs ekstra vacciner

Lorryland

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere