En halv kilometer kø for at sige farvel til prins Henrik

Siden klokken kvart over 11 har interesserede borgere stimlet sammen ved Christiansborg Slotskirke.

Det er først klokken 15 lørdag eftermiddag, at menigmand får adgang til prins Henriks båre, der ligger 'castrum doloris' i Christiansborg Slotskirke. 

Allerede timer inden kirken åbner, er der imidlertid begyndt at samle sig adskillige royalister og alment nysgerrige borgere i en kø, der ifølge TV 2s reporter på stedet er 100 meter lang.

En af de nysgerrige ventende er pensionist Jytte Sørensen. Hun er erfaren ud i 'castrum doloris', da hun også så dronning Ingrid, da hendes båre lå til skue på 'smertens leje', som det også kaldes.  

- Det var en smuk dag. Man får en følelse af, at alle er i sorg, siger hun og glæder sig til at få adgang til båren. 

- Det berører en, og jeg vil gerne vise min sidste ære for prins Henrik, siger hun. 

 

Befolkning kan besøge båre fra lørdag eftermiddag

Det er muligt for alle at se prinsens båre ligge i 'castrum doloris' fra lørdag eftermiddag klokken tre til lørdag aften klokken syv, søndag fra middag til syv om aftenen og mandag eftermiddag fra klokken tre og fire timer frem.

Hjemmehjælper Maria Gerber er en af de andre, der er forrest i køen. Hun var allerede i centrum af København grundet andre ærinder, da hun tog over til Christiansborg Slotskirke klokken kvart over 11:

- Jeg så, at der allerede var en, der stod i kø og så faldt vi i snak. Og så vil jeg gerne vise den sidste respekt over for kongehuset og prins Henrik.

Hun forventer en andægtig stemning inde i slotskirken. 

- Jeg tænker, at det bliver højtideligt, og jeg vil gerne sige, at jeg føler med dem. Jeg tænker på hele den kongelige familie.

Bevogtet båre

Hvis man besøger slotskirken, vil man ikke være alene. Ud over andre nysgerrige landsmænd og eventuelle turister vil et vagthold være til stede. Det skal sikre god ro og orden, og at flest muligt kan passere forbi båren. 

Holdet består af i alt otte officerer, hvor en er chef med rang af oberst eller kommandør, mens den næstkommanderende er enten oberstløjtnant eller kommandørkaptajn. Desuden vil der være to majorer eller orlogskaptajner, to kaptajner eller kaptajnløjtnanter og to premierløjtnanter.

Prinsen skal ligge i 'castrum doloris' indtil tirsdag, hvor han bliver bisat klokken elleve om formiddagen fra slotskirken. Det bliver en privat ceremoni. Efterfølgende skal prinsen kremeres.

Prinsens ønske var, at halvdelen af asken bliver spredt i de danske farvande. Den anden halvdel skal sættes ned i en urne i den private have i Fredensborg Slotshave. 

Kongehuset gør opmærksom på, at det ikke er tilladt at fotografere ved 'castrum doloris' i slotskirken. 


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik