Den Lille Havfrue udsat for hærværk

Teksten 'Free Hong Kong' er blevet malet på stenen, som Den Lille Havfrue sidder på.

Den lille havfrue er natten til mandag blevet udsat for hærværk.

Det oplyser vagtchef Jesper Frandsen ved Københavns Politi til TV 2.

- Der er blevet malet graffiti på stenen, som Den lille havfrue sidder på, siger Jesper Frandsen.

Politiet fik anmeldelsen om hærværket klokken 6.00.

 
 
Foto: Thomas Sjørup/Ritzau Scanpix

'Free Hong Kong'

Stenen, som Den Lille Havfrue sidder på, er blevet overskrevet med teksten 'Free Hong Kong' i røde farver.

Politiet afspærrede kortvarigt et mindre område på Langelinie omkring Den Lille Havfrue, men afspærringen er nu væk.

- Vi søger nu med politihunde i området efter effekter - eksempelvis spraydåser - som kan kaste lys over sagen, siger Jesper Frandsen, som samtidig oplyser, at der formentlig er blevet brugt en skabelon til at skrive beskeden på Den Lille Havfrue.

- Der er en skarp kant rundt om teksten, oplyser vagtchefen.

Københavns Politi er desuden ved at undersøge, om der findes videomateriale fra og omkring gerningsstedet.

Hærværk mod Den Lille Havfrue er ikke noget nyt fænomen. Skulpturen har flere gange været udsat for hærværk. Her ses oprydningsarbejdet efter hærværk i maj 2017.
Hærværk mod Den Lille Havfrue er ikke noget nyt fænomen. Skulpturen har flere gange været udsat for hærværk. Her ses oprydningsarbejdet efter hærværk i maj 2017.
Foto: Thomas Lekfeldt og Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

Politiet har i øjeblikket ingen mistænkte til hærværket.

Massive protester over Kina

Skulpturen på Langelinie er et yndet udflugtsmål, ikke mindst for kinesiske turister.

Kina har gennem mere end et halvt år ligget i konflikt med Hongkong, hvor der i gaderne har været massive demonstrationer og protester mod den kinesiske regerings indblanding.

Oprøret i Hongkong begyndte på baggrund af protester mod et lovforslag, der ville gøre det muligt for Hongkong at udlevere mistænkte til retsforfølgelse i Kina.

Lovforslaget blev senere droppet, men demonstrationerne er fortsat med uformindsket styrke.

Hærværk mod havfruen gennem årene

Det er ikke første gang, at Den Lille Havfrue er blevet udsat for hærværk. Den lille dame, der fyldte 100 år i 2013, har i årenes løb måtte lægge krop til meget. 

 

  • I 1964 fik hun savet hovedet af. Kunstneren Jørgen Nash påstod at kende forbryderne, men nægtede at afsløre identiteten på dem. I sin erindringsbog påstod han selv at have smidt hovedet i Utterslev Mose. Men det blev aldrig fundet.
  • 20 år senere mistede havfruen den arm, hun støtter sig på. I 1984 blev den savet af. Kort tid efter fik hun den dog igen, da gerningsmændene meldte sig med armen.
  • I 1998 mistede havfruen hovedet igen. En nat blev det savet af med en nedstryger. Få dage efter fik hun det igen. Angiveligt kontaktede gerningsmændene en fotograf, der senere selv blev anklaget for at have skåret det af. Sigtelsen blev dog opgivet.
  • I 2003 kom havfruen igen alvorligt til skade. Ukendte gerningsmænd sprængte hende væk fra hendes vante plads på stenen ved Langelinie.
  • I løbet af årene er havfruen ikke kun blevet lemlæstet. Flere gange er hun blevet overhældt med maling, og hun har både haft nissehue, burka og det svenske og norske fodboldlandsholds trøjer på.
  • I 70'erne holdt hun et banner, hvor der stod: "Ja, og så fik kvinderne ligeløn. Se - det var et rigtigt eventyr", og efter Ungdomshuset på Nørrebro var blevet ryddet i 2006, blev hun sprayet helt pink, mens der kom til at stå "69" på stenen.

 

Kilde: Ritzau

Skulpturen er udført af Edvard Eriksen og har stået på sin plads på Langelinie siden 1913.

Figuren er billedhuggerens legemliggørelse af havfruen i H.C. Andersens berømte eventyr.

Statuen er en gave til byen København, skænket af brygger Carl Jacobsen, der var søn af Carlsbergs grundlægger, J.C. Jacobsen.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik