Hvordan kunne det ske? 27-årig mor døde efter kikkertoperation

Sofie Reinhardt fra Slagelse blev kun 27 år. Tilbage står familien og mangler svar på, hvorfor hun ikke blev observeret bedre, mens hun var indlagt på Sjællands Universitetshospital Køge, og hvorfor det gik så galt.

Sofie Reinhardt boede i et hus i Slagelse sammen med sin kæreste og deres fælles datter på halvandet år. Men hun blev kun 27 år.

- Hun går glip af at se sin datter vokse op, og vi havde mange planer. Hun gav mig en datter, der gudskelov minder meget om hende. Jeg ser Sofie i hende, hun ligner hende på en prik, fortæller Mathias Pascal Svendsen, der var Sofie Reinhardts samlever gennem fire år.

Led af en tarmsygdom

Sofie Reinhardt var syg i en lang periode. Hun havde smerter, hun tabte sig, og var til lægen og på sygehuset på grund af en betændelsestilstand i tarmen. 

Efter halvandet års kamp mod tarmsygdommen Chrons fik hun at vide, at en operation var sidste udvej.

(Artiklen fortsætter efter billedet.)

Mathias Pascal Svendsen og Sofie Reinhardt havde mange planer for fremtiden. De var flyttet sammen i et hus i Slagelse og fået en datter.
Mathias Pascal Svendsen og Sofie Reinhardt havde mange planer for fremtiden. De var flyttet sammen i et hus i Slagelse og fået en datter.
Foto: Privatfoto

Lægerne på Sjællands Universitetshospital i Køge ville fjerne tyktarmen og anlægge en stomi ved tyndtarmen.

Alligevel glædede Sofie Reinhardt og Mathias Pascal Svendsen sig til at få deres liv tilbage. Nu skulle sygdom ikke længere fylde, og de skulle igen være en lille familie sammen med deres datter på dengang halvandet år.

Men noget gik galt, og familien følte ikke, at de havde fået svar på de mange spørgsmål, de stod tilbage med. Mathias Pascal Svendsen har givet TV2 ØST fuldmagt til at læse alle journaler, afgørelser og rapporter i sagen.

(Artiklen fortsætter efter faktaboksen.)

Hvad er en stomi?

  • En stomi er en åbning i bugvæggen på maven

  • Den anlægges ved et kirurgisk indgreb, hvor tarmen bliver ført ud og syet fast

  • Afføring kan herefter komme ud af stomien til en pose på maven

Kilde: sundhed.dk

Tidligt om morgenen 30. marts 2022 fandt en sygeplejerske Sofie Reinhardt livløs i sygehussengen på kirurgisk afdeling på Sjællands Universitetshospital i Køge. Der blev trykket alarm for hjertestop, men det var for sent.

- Jeg blev ringet op tidligt om morgenen fra sygehuset. Jeg smed mig på stuegulvet og gik i panik og chok, og så fløj jeg ud af døren og kørte mod sygehuset. Jeg kan ikke huske, hvordan jeg kom derop, fortæller Mathias Pascal Svendsen.

Græd i smerter

Forud var der gået næsten et døgn, der startede med, at Sofie Reinhardt fik foretaget en kikkertoperation 29. marts.

Efter operationen klagede hun over smerter, hun kastede op og blev mere og mere utilpas. Hun blev smertedækket med morfin.

Familien forsøgte at gøre personalet opmærksom på hendes ubehag og på, at der var blod i hendes stomipose.

- Sofie græd i smerter. Jeg hev i snoren og opsøgte personalet. Jeg fik at vide, at det var helt normalt ovenpå sådan en operation, fortæller Mathias Pascal Svendsen.

(Artiklen fortsætter efter billedet.)

Familien samlet til datterens første jul.
Familien samlet til datterens første jul.
Foto: Privatfoto

Af journalen fremgår det, at personalet om aftenen og natten kiggede til Sofie Reinhardt klokken 23.00 og klokken 03.00. Men der blev ikke målt blodtryk og puls, der kan være vigtige indikatorer på, hvordan patienten har det.

Omkring midnat kørte Mathias Pascal Svendsen hjem til Slagelse for at få noget søvn.

(Artiklen fortsætter efter billedet.)

Mathias Pascal opsøgte gang på gang personalet på Kirurgisk Afdeling, fordi Sofie havde smerter og græd. Dette er ikke dokumenteret i journalen.
Mathias Pascal opsøgte gang på gang personalet på Kirurgisk Afdeling, fordi Sofie havde smerter og græd. Dette er ikke dokumenteret i journalen.
Foto: Eva Højrup - TV2 ØST

Først om morgenen blev Sofie Reinhardt fundet død. Den efterfølgende obduktion viser, at hun døde af en indre blødning, efter at to blodårer var sprunget op. I hendes bughule fandt man 1600 milliliter blod.

Siden har familien kæmpet for at forstå, hvordan det kunne ske, og de har forsøgt at klarlægge forløbet.

- Jeg fik at vide, at hele forløbet var normalt. Jeg havde aldrig nogensinde forestillet mig, at hun ville dø. Jeg har en datter, som kommer til at vokse op uden sin mor, siger Mathias Pascal Svendsen.

(Artiklen fortsætter efter boksen)

Spørg Os - Formular

_


Retfærdighed for Sofie

Under hele forløbet har Mathias Pascal Svendsen støttet sig til sin søster, Josephine Svendsen, der er sygeplejerske, og hun har hjulpet ham med at udfylde papirer til de forskellige klageinstanser.

- Sofie er her ikke mere, så hun kan ikke selv kæmpe den her sag. Jeg kan ikke få ro, før der er sket retfærdighed for hende. Det kan jeg være med til ved at hjælpe Mathias med at klage. Det kan være med til at forebygge, at det her ikke skal ske for andre, siger Josephine Svendsen.

(Artiklen fortsætter efter billedet.)

Sofie Reinhardt med datteren Dorthea.
Sofie Reinhardt med datteren Dorthea.
Foto: Privatfoto

Efter Sofie Reinhardts død har Mathias Pascal Svendsen fået anerkendt skaden hos Patienterstatningen og modtaget knap 1,6 millioner kroner i erstatning.

Og han har klaget til Styrelsen for Patientklager, der udtaler kritik af både dele af behandlingen og journalføringen, som var under normen for almindelig anerkendt standard.

Burde have set en læge

Blandt andet lægger styrelsen vægt på, at observationen af Sofie Reinhardt ikke var tilstrækkelig. Hendes smerter, kvalme og hyppige opkastninger blev ikke dokumenteret.

At der var blod i stomien, og at mængden ikke blev dokumenteret og derfor ikke førte til en lægefaglig vurdering. Disse observationer kunne have ført til mistanke om komplikationer ovenpå operationen og burde have ført til yderligere tilsyn af en læge, fremgår det af afgørelsen.

(Artiklen fortsætter efter billedet.)

Josephine Svendsen med broren Mathias Pascal Svendsen.
Josephine Svendsen med broren Mathias Pascal Svendsen.

Afgørelserne viser altså, at der er sket flere alvorlige fejl.

- Det er under al kritik. Jeg henvendte mig mange gange. Men når man kommer rendende så tit, så gider de måske ikke at journalføre det. Jeg ved ikke, hvad det går ud på. Jeg ved bare, at jeg henvendte mig rigtig mange gange, fordi Sofie græd i smerter og havde rigtig ondt, siger Mathias Pascal Svendsen.

(Artiklen fortsætter efter faktaboksen.)

Styrelsen for Patientklager udtaler kritik af forløbet

I afgørelsen vedrørende Sofie Reinhardt fra 18. oktober 2023 skriver Styrelsen for Patientklager, at selve operationen er udført korrekt.

Men Styrelsen udtrykker kritik af den resterende del af behandlingen, som var under normen for almindelig anerkendt faglig standard:

  • Observationen af Sofie Reinhardt var ikke tilstrækkelig

  • Sofies smerter blev ikke dokumenteret (placering, styrke, varighed og effekten af smertestillende morfin), og fordi hun blev smertedækket, har hun ikke kunnet give udtryk for, at hendes tilstand blev forværret

  • Kvalme, hyppige opkastninger blev ikke dokumenteret

  • Disse ting kunne have ført til mistanke om komplikationer ovenpå operationen og burde have ført til yderligere tilsyn

Derudover udtaler Styrelsen for Patientklager kritik for journalføringen:

  • Der var blod i stomien, mængden blev ikke dokumenteret og førte derfor ikke til en lægefaglig vurdering

  • Opkastningerne blev ikke dokumenteret og tilstrækkeligt ført ind i journalen

  • Henvendelser fra de pårørende fremgår ikke af journalen

  • Smerterne var ikke dokumenteret fyldestgørende

Ud fra afgørelserne kan man ikke afgøre, om Sofie Reinhardt kunne have været reddet, hvis personalet havde være mere opmærksomt og opdaget blodet i stomien og fulgt op med at måle blodtryk og puls, og om Sofies indre blødninger var blevet opdaget.

Men Mathias Pascal Svendsen ville gerne have haft, at de lyttede.

- Jeg har en følelse af, at hun kunne være reddet. Kunne de havde scannet hende og opdaget de indre blødninger? Så havde hun måske været her i dag. Hvis de havde lyttet, og de havde gjort mere, siger han.

(Artiklen fortsætter efter billedet.)

Sofie Reinhardt blev kun 27 år. Hun efterlod sig samleveren Mathias, og deres fælles datter, der var 1 ½ år, da Sofie døde.
Sofie Reinhardt blev kun 27 år. Hun efterlod sig samleveren Mathias, og deres fælles datter, der var 1 ½ år, da Sofie døde.
Foto: Privatfoto

Ved at fortælle Sofie Reinhardts historie håber familien, at de kan være med til at sætte fokus på, at observation, vurdering og journalføring efter en tarmoperation er vigtig, fordi det er komplekst.

- Der skal komme fokus på tarmoperationer, for det er ikke bare en lille operation. Så vi håber, at der fremover blive mere og bedre opfølgning, efter at patienten er blevet opereret, og at der kan blive lyttet på de pårørende, siger Josephine Svendsen, og Mathias Pascal Svendsen supplerer:

- Der skulle føres en klagesag, også for at det ikke sker for andre. Det kan måske gøre, at de vælger at lytte mere, siger han.

TV 2 ØST har kontaktet Sjællands Universitetshospital for at spørge til, hvordan de ser på sagen, og om den har ført til nye arbejdsgange på kirurgisk afdeling.

TV 2 ØST har fået en fuldmagt fra familien, der altså giver tilladelse til, at hospitalet udtaler sig om Sofie Reinhardts sag. Men ledelsen ønsker ikke at kommentere på sagen og henviser til hensyn til den afdøde og familien.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik