Stammende lærervikar hjælper nu tusindvis af børn med lektierne

Da Nicklas Kany selv gik i skole, fik han hjælp til at tøjle sine talevanskeligheder. Siden har han startet en virksomhed, der hjælper børn og unge med deres udfordringer i skolen.

Det er mandag eftermiddag. Lang tid efter at klokken er ringet ud fra sidste time rundt om på de danske folkeskoler.

Men i et klasserum på 4. sal lige over for Nørreport er børnene først lige gået i gang:

- Du får også musikundervisning i skolen. Men hvis du gerne vil lære at spille guitar, så kan det godt være, at du vil betale lidt ekstra for guitarundervisning, siger Nicklas Kany, der er administrerende direktør i den private undervisningsvirksomhed MentorDanmark.

8
Foto: Morten Bisgaard/TV2 Lorry

Med sine talhelte og læsehelte laver MentorDanmark koncentreret ekstraundervisning til børn og unge, der knokler med at følge den almindelige undervisning i folkeskolen:

- Der vil altid være noget, som folkeskolen ikke kan eller skal tage sig af, og så er det vigtigt, at vi har nogle alternativer, siger Nicklas Kany, som stiftede MentorDanmark tilbage i 2013 under den store lærer-lockout, mens han arbejdede som lærervikar i Tårnby.

Hos MentorDanmark møder børnene teknologi, som man ikke normalt møder i folkeskolen:

- Og det er jo måder, hvorpå vi kan nå børnene på en anderledes måde, men også på en lidt sjov måde, hvor det bliver en god udfordring at arbejde med noget af det, de slås med i hverdagen, siger Nicklas Kany.

10
Foto: Morten Bisgaard/TV2 Lorry

Nicklas havde selv brug for hjælp

Nicklas Kany ved, hvad det vil sige at få den rigtig hjælp:

- Jeg stammede rigtig meget som barn. Så jeg gik rigtig meget til talepædagog i folkeskolen, siger han.

Nicklas havde så svære talevanskeligheder, at han helt undgik at række hånden op i klassen.

- Det fulgte mig egentlig op igennem hele min skoletid, at jeg stammede. Det blev mindre og mindre, da jeg lærte at håndtere det bedre og bedre, men jeg stammer stadig den dag i dag. Det er noget, jeg har kæmpet med hele mit liv, og jeg er glad for, at jeg dengang i folkeskolen fik noget hjælp til det, siger Nicklas Kany.

9
Foto: Morten Bisgaard/TV2 Lorry

Og netop hjælp til det, der er svært, er, hvad Nicklas i dag beskæftiger 4000 mennesker med i både Danmark og Norge.

Lektiehjælp til talblinde, der ikke tør række hånden op i matematiktimen. Ordblinde, der bare ser bogstaverne danse. Eller til studenten, der har brug for det helt rigtige gennemsnit for at indløse billet til drømmestudiet:

Et privat alternativ til det, den normale folkeskole tilbyder:

- Jeg synes, at det er vigtigt, at hvis ikke man føler, at man får den rette hjælp i folkeskolen, at der så er mulighed for nogle private alternativer, siger Nicklas Kany.

Lærerlockouten bliver startskuddet

Idéen til MentorDanmark udvikler Nicklas Kany, mens han er lærervikar på Kastrupgårdsskolen i Tårnby.

- Og der gik jeg jo i folkeskolen som lærervikar og tænkte på, hvordan jeg kunne skabe et koncept, som kunne nå de unge ved siden af skolen, siger han.

Nicklas læste økonomi på Syddansk Universitet i Slagelse. Men det var studiejobbet, der slugte hans opmærksomhed:

- Jeg syntes, det var meget federe at være lærervikar. Så jeg brugte faktisk rigtig meget af tiden på Tårnby Bibliotek i Kastrup, hvor jeg burde have læst op til eksamen eller til forelæsningerne på at forberede vikartimer, siger Nicklas Kany.

2
Foto: Morten Bisgaard/TV2 Lorry

Nicklas Kany starter virksomheden MentorDanmark under lærerlockouten i 2013 for at hjælpe de mange udskolingselever, der måneder før eksamenen stod helt uden undervisning:

- Og så startede jeg faktisk med at lave gratisundervisning i matematik, som ligesom var startskuddet til det hele, siger han.

Men efterspørgslen på lektiehjælp var stor, og Nicklas Kany begyndte nu at finde kvalificerede mentorer, som kunne være med til at hjælpe de frustrerede unge mod betaling, og med inspiration fra Sverige, Tyskland og USA laver han et koncept, der sætter lektieundervisningen i system og kvalitetssikrer både underviseren og undervisningen:

- Før vi kom til, der foregik det sort. Der var det naboens datter, kollegaens søn. Så jeg tror det, vi primært har ændret, det er, at vi har taget et sort marked, og så er vi gået ind og kvalitetssikret, lavet ordnede forhold og gjort det professionelt. Det er den reelle forskel fra før MentorDanmark og efter. For jeg ved, at der altid har foregået privatundervisning og privat lektiehjælp rundt om i hjemmene. Det fik jeg jo også selv, siger Nicklas Kany.

'Hvad LEGO er for legetøj, vil vi være for lektiehjælp'

På gulvet i MentorDanmarks undervisningsrum i indre København, er der interaktiv leg, hvor børnene skal bruge kroppen i et spil for at finde to ens ord.

4
Foto: Morten Bisgaard/TV2 Lorry

- Vi får rigtig mange henvendelser gennem årene fra forældre til ordblinde børn. For det at kombinere det med noget sjov og ny teknologi, der gør noget andet end det, de møder i grundskolen, det åbner nogle nye veje til læring også hos de børn, siger Nicklas Kany.

På ni år er MentorDanmark gået fra at være en lærervikar og badmintontræners gode idé til at beskæftige 4000 mennesker i Danmark og Norge. Med ny teknologi og masser af undervisning en-til-en, har Nicklas Kany skabt en forretning, der bliver ved med at vokse.

- Ja, det har været en vild rejse, hvor det bare har været mig og en drøm til, at vi nu er 4000 ansatte mentorer, der deler den drøm og i hvert fald deler passionen for at lære fra sig og gøre en forskel for børn og unge, siger han.

3
Foto: Morten Bisgaard/TV2 Lorry

MentorDanmark er i dag den største udbyder af organiseret og kontrolleret privat lektiehjælp herhjemme. Og hjælper børn og unge med alt fra eksamensangst til tal- og ordblindhed mod betaling:

- Lige nu fokuserer vi rigtig meget på hele tiden at gøre vores kerneforretning og grundmodel bedre og bedre, så vi kan tilbyde mere og mere til de familier, der er i Danmark og Norge, inden vi går videre ud. Men vores store vision er stadig, at 'hvad LEGO er for legetøj vil vi gerne være for lektiehjælp' og vi vil gerne være verdens første globale lektiehjælp, siger Nicklas Kany.

Frem til i dag har 25.000 familier i Danmark, Sverige og Norge betalt for privat lektie- eller eksamenshjælp gennem MentorDanmark.

VTS Thumb
Serie

Viljen til Succes

De sørger for at holde hovedstadsområdet i gang. De producerer, servicerer og genererer ideer - til gavn for både bundlinje og beskæftigelse. Men det er hårdt arbejde at skabe en succesfuld virksomhed. Det kræver mod, visioner, værdier og ikke mindst vedholdenhed. Det kræver viljen til succes. 

 Se serien her

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik