Nicoline undrer sig: "Hvad bliver der af vores brugte plastik?"

Nu har vi efterhånden sorteret plast længe, men er mulighederne for at behandle vores plastaffald fulgt med herhjemme? Det undersøger vi her.


Papir, glas, pap, metal - og plast.

Nicoline Louise Roos fra Albertslund og hendes familie har sorteret deres affald grundigt de sidste seks år - men hvor ender familiens plast egentlig henne?

Det spørgsmål har hun sendt til TV 2 Lorrys Spørg Os-redaktion.

Følg med på Spørg Os siden

- Jeg har hørt, at folk skal bruge cirka fem år på at lære at sortere rigtigt, så har vi øvet os i seks år, men bliver det så rent faktisk genanvendt? Vi sorterer masser af plastik, genbruger vi virkelig alt det? Eller bliver det sendt til udlandet? spørger hun.

Nicoline Louise Roos forklarer, at affaldssortering for hende var decideret irriterende i begyndelsen, men nu har hun vænnet sig til det og har udviklet et godt system, der virker for familien.

- Nu er det blevet mere dagligdag at sortere, og jeg tænker ikke så meget over det længere, og jeg håber, at det bliver genanvendt, og at der er en mening med galskaben, siger hun til TV 2 Lorry.

Det er Nicoline Louise Roos store håb, at affaldet ikke bare bliver sendt til udlandet, men at det bliver sorteret her i landet.

Sendes ud af landet

TV 2 Lorry har stillet Nicoline Louise Roos spørgsmål videre til Vestforbrændingen. 

Virksomheden er ejet af 19 kommuner i københavnsområdet og Nordsjælland og er det største kommunalt ejede affaldsselskab i Danmark.

quote Der er planer om nye anlæg i Danmark, men pt er det i Tyskland, der er de bedste løsninger

Vestforbrænding

Al den plast, der bliver samlet ind i de 19 ejerkommuner, herunder Albertslund, hvor Nicoline bor med sin familie, bliver behandlet af Vestforbrænding i Glostrup og på et modtageanlæg i Frederikssund.

Der bliver plasten presset sammen og pakket på paller. Derefter bliver det så sendt videre til sortering.

Men ikke i Danmark, oplyser Vestforbrænding til TV 2 Lorry.

- Kommunerne indsamler meget plast, og vi stiller høje krav til, hvordan plasten skal sorteres og genanvendes. Det gør vi, for at plastressourcerne igen skal blive tilgængelige til produktion i god kvalitet, lyder forklaringen, der fortsætter:

- Opgaverne med sortering og genanvendelse er udbudt til private erhverv. Vestforbrænding har ikke fået tilbud på sortering og genanvendelse i Danmark, som kan leve op til de strenge krav og de mængder, der indsamles. Der er planer om nye anlæg i Danmark, men pt er det i Tyskland, der er de bedste løsninger.

Vestforbrænding oplyser desuden, at CO2-udledningen ved transport til udlandet er minimal i forhold til besparelsen ved god sortering og genanvendelse.

Vestforbrænding oplyser, at de stiller et krav om, at modtageanlægget kan dokumentere, at mindst 75% af plasten bliver udsorteret til genanvendelse. Den plast, som ikke kan genanvendes bliver brændt og udnyttet til energi og varme.


Vestforbrænding må ikke selv lave et sådan anlæg, fordi de er et kommunalt ejet selskab. Derfor skal de søge samarbejde med private og kommercielle virksomheder.

I Danmark producerer vi samlet set over 350.000 ton plastikaffald om året og størstedelen af dette bliver brændt, mens 100.000 ton sendes til europæiske sorteringsanlæg.

Plast fra husholdningerne

Tak til Nicoline Louise Roos for spørgsmålet!


Find mere om
Seneste Spørg Os artikler