Undgå pletter på tøjet: Solrød-dreng bag genial opfindelse

Kasper Brandi Petersen fra Solrød har opfundet en skjorte, der hverken bliver farvet af ketchup-, rødvins- eller kaffepletter.

De fleste har prøvet at sidde til en pæn middag i hvid skjorte og allerede efter fem minutter spilde ud over den. Men det problem behøver du ikke længere bekymre dig om, hvis du vælger en helt ny bestemt slags skjorte.

quote Vi har udviklet en skjorte, som godt nok er lavet af bomuld, men er blevet behandlet helt nede på et molekylært niveau. Det gør, at den er modstandsdygtig over for mange typer pletter og lugt.

Kasper Brandi Petersen, Opfinder, Solrød

Et nyopstartet firma bestående af iværksætteren Kasper Brandi Petersen fra Solrød og en hollandsk kollega har udviklet en skjorte, der ikke suger væske til sig - og heller ikke lugter af sved selv efter flere dages brug.

- Vi har udviklet en skjorte, som godt nok er lavet af bomuld, men er blevet behandlet helt nede på et molekylært niveau. Det gør, at den er modstandsdygtig over for mange typer pletter og lugt, siger Kasper Brandi Petersen, direktør i LABFRESH til TV 2.

Kasper har læst på Copenhagen Buisness School i flere år, og firmaet er hans tredje større projekt.

Selvom skjorten kan noget, som mange andre skjorter ville misunde, så ligner den ovenikøbet en klassisk pæn skjorte. Som en ekstra bonus også kræver den ifølge opfinderen langt mindre strygning. 

TV 2s journalist Alexander Klemp satte sig for at prøve skjorten i en uge for at se, om historien var for god til at være sand.

- Som det første kan jeg konstatere, at den føles fuldstændig som en almindelig skjorte. Der er altså ikke tale om noget, der føles som en regnjakke, skriver han på TV 2s hjemmeside.

quote Som det første kan jeg konstatere, at den føles fuldstændig som en almindelig skjorte. Der er altså ikke tale om noget, der føles som en regnjakke.

Alexander Klemp, Journalist, TV 2 

- Skjorten har dog de samme gode egenskaber som en regnjakke. Det bliver tydeligt ved rødvins- og kaffetesten. Den suger ikke væsken, og det preller simpelthen af på skjorten, når vi holder den under en vandhane, siger Alexander Klemp.

For at teste, om det kunne være sandt, at skjorten heller ikke lugter af sved, valgte Alexander Klemp af have den på i en uge i træk. Her blev skjorten blandt andet udsat for 12 kilometers cykeltur dagligt.

- Efter en uge kunne jeg konstatere, at skjorten hverken lugtede eller havde fået pletter. Den føles heller ikke anderledes end andre skjorter, hvilket man kunne frygte med tanke på dens egenskaber, siger han.

Som eneste lille  'men' oplevede han dog ikke, at skjorten krøller mindre, end andre skjorter, og derfor stadig krævede en strygning efter en tur i tørretumbleren.

Alle skortens gode egenskaber kommer dog også med en pris: Kemikaler. Skjorten bliver fremstillet og behandlet i fire forskellige lande i verden, men opfinderne forsikrer, at der intet farligt er ved det.

quote  Det kommer til at blive helt normalt, at man ikke får pletter på tøjet i fremtiden.

Liselotte Lyngsø, Fremtidsforsker, Future Navigator

- Forbrugere vil være lidt skeptiske i starten på grund af kemikalierne. Men hvis de ikke er skadelige, så skal en stor kæde som H&M eller Hummel gå med på teknikken, før det rigtigt vil slå igennem. Det kommer til at blive helt normalt, at man ikke får pletter på tøjet i fremtiden, siger Liselotte Lyngsø fra Future Navigator, som er en organisation af fremtidsforskere.

Kasper Brandi Petersen fortæller, at kemikalierne i skorten er biologisk nedbrydelige og garanterer, at de ikke er farlige. Men for at skjorten skal blive 100 procent strygefri er man udfordret af æstetikken.

- Lige nu vil en 100 procent strygefri skjorte ikke være elegant at se på. Men det arbejder vi på at ændre, siger han.