Legendarisk fly fra 2. Verdenskrig skal lette til Roskilde Airshow

I anledningen af 75-året for D-dag kan du ved Roskilde Airshow 2019 opleve Europas eneste flyvedygtige B-17 veteranbombefly på vingerne.

Den 16.–18. august kan du bogstavligt talt se et stykke verdenshistorie få luft under vingerne, når det legendariske B-17 veteranbombefly ved navn Sally B kommer til Roskilde Airshow 2019. Det oplyser Roskilde Airshow i en pressemeddelelse.

Normalt står Sally B på Imperial War Museum Duxford i England, men ved hjælp af blandt andet en crowdfunding er den nu muligt at skrive veteranbombeflyet på programmet.

quote Det er et scoop, som mange andre flyshows misunder os

Per Faldborg Olesen, formand for Roskilde Airshow

- Vi er meget stolte over, at det er lykkedes at få ’Sally B’ til Roskilde Airshow 2019. Det er et scoop, som mange andre flyshows misunder os. Vi takker alle dem, der har støttet os, og glæder os til at præsentere en weekend fuld af flyoplevelser for hele familien, i år med et særligt historisk fokus på 2. Verdenskrig, siger Per Faldborg Olesen, formand for Roskilde Airshow i pressemeddelelsen.

Det er i anledningen af 75-året for D-dag, at Europas eneste flyvedygtige B-17 fly kommer til landet. D-dag er navnet for den dag, hvor de Allierede gik i land i Normandiet under 2. Verdenskrig. Det fandt sted den 6. juni 1944, og landgangen var et led i en større operation ved navn Operation Overlord, der havde til formål at befri Europa fra den tyske besættelse.

I krig og kærlighed

Ud over veteranbombeflyets krigshistorie bærer den også på en kærlighedshistorie.

Flyet er nemlig opkaldt efter den danske kvinde Ellinor Sallingboe, der var gift med forretningsmanden Ted White. Ted White opkøbte flyet i 1975, og opkøbte sidenhen endnu et historisk fly T-6 Texan.

Men at købe T-6 flyet skulle vise sig at have fatale konsekvenser. I 1985 styrter Ted White med T-6 flyet og overlever ikke. Siden har hustruen Ellinor kæmpet for at holde Teds andet fly Sally B på vingerne.  

På billedet ses flyets side.
På billedet ses flyets side.
Foto: Aviation Photo Crew, Belgium

Siden dengang er flyet blevet verdenskendt og har medvirket i en lang række film, som ”Memphis Belle”.

Roskilde Airshow – en oplevelse for alle

Ellinor er derfor også en af de afgørende årsager til, at danskerne til august kan se det historiske fly glide gennem luften over Roskilde sammen med et væld af andre interessante fly.

quote Roskilde Airshow er for alle, både den flyinteresserede og alle dem, der søger en oplevelse fuld af fart, spænding og familietid

Per Faldborg Olesen, formand for Roskilde Airshow

Der vil være krigsfly fra 1. og 2. Verdenskrig, militærfly, trafikfly og helikoptere. De luftbårne fartøjer og deres piloter vil weekenden igennem fascinere gæsterne med kunstflyvninger, tusmørkeshow, dronerace osv.  

- Roskilde Airshow er for alle, både den flyinteresserede og alle dem, der søger en oplevelse fuld af fart, spænding og familietid. Man kan tale med piloterne, høre anekdoter om flyene, sidde i piloternes all time favourite biler – Trans Am’erne, slappe af til musik, spise masser af god mad, nyde solen og hengive sig til drømmen om at flyve, som altid har fascineret os mennesker, siger Per Faldborg Olesen.

Som gæst behøver man ikke engang være tilskuer. Man kan nemlig også komme på rundflyvning i en vandflyver.

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Samfund

Nexus foto

Kritik af døgninstitution for unødvendige magtanvendelser mod anbragte unge

Bagsværd rostadion

Dødsstød til prestigeprojekt? Kommuner trækker stikket til nyt rostadion

Lynetteholmen ny tegning af Lynetteholm, som man forestiller sig, at den øen vil se ud under anlægsfasen.

playEkspert: Lynetteholm stormflodssikrer ikke København

20190208-171140-2-1920x1281we

playKøbenhavnsk V-borgmester kalder regeringens sommerpakke et plaster for hovedstaden

Roskilde

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere