Hærværk mod Lise Nørgaard-statue: Vi blev rigtig kede af det

Der er blevet hældt rød maling på en Lise Nørgaard statue i Algade i Roskilde. Politiet søger vidner.

Medarbejdere fra kommunens vejfolk opdagede hærværket i morges klokken 06.00. Foto: Roskilde Kommune

En statue af Lise Nørgaard i Roskilde er blevet overhældt med rød maling dagen før hendes 100-års fødselsdag. Foto: Jessica Munk

Lise Nørgaard var selv med til at indvie statuen. Foto: Roskilde Kommune

1 af 3

Dagen før Lise Nørgaard fylder 100 år, er der blevet hældt rød maling ud over en Lise Nørgaard Statue, der står på gågaden i Roskilde.

- Vores vejfolk opdagede i morges omkring klokken 06.00, at statuen var malet over, og klokken 08.00 tilkaldte vi et anti-graffiti-firma, fortæller Lars Elmsted, kommunikationskonsulent, Roskilde Kommune. 

Midt- og Vestsjællands Polti vil gerne høre fra vidner, der ved noget om sagen. 

- Han man set folk løbe rundt med maling i bøtter på gaden eller lignende, så vil vi selvfølgelig gerne vide det, siger Martin Bjerregaard, kommunikationsmedarbejder, Midt- og vestsjællands Politi til TV 2 Lorry.

Vi var kede af det

Butikken Inspiration i Roskilde ligger lige ved statuen. Og her blev medarbejderne mødt at et trist syn, da de kom på arbejde.

- Vi blev rigtig kede af det, da vi kiggede ud af vinduerne i dag og så en Lise Nørgaard, der var malet rød, siger Dorte Olsson, butikschef, Inspiration.

Medarbejderne fortæller, at statuen var helt overhældt med rød maling, og at der lige nu er en mand, der kæmper en brav kamp for at spule malingen væk. Men hun er stadigvæk rød, og det er fliserne også, fortæller medarbejderne.

- Det er vores "Den Lille Havfrue", der er blevet hældt over, siger Lars Elmsted, kommunikationskonsulent, Roskilde Kommune.

Lise Nørgaard er født i Roskilde i 1917 og har stor betydning for byen..

- Jeg tror, at der er rigtig mange, der er rigtig glade for, at den står nede i Algade. For den symboliserer hendes tætte tilknytning til Roskilde, og hun har jo både arbejdet som journalist i Roskilde og boet her. 

Skal fjernes inden fejring i morgen

Statuen er lavet af billedhuggeren Mette Agerbæk og har stået på Algade siden 2010.

På grund af fødselsdagen er det ekstra vigtigt for kommunen, at statuen bliver renset så hurtigt som muligt.

- Den skulle meget gerne være fin i morgen, det er vi ikke i tvivl om, siger Lars Elmsted.

Han fortæller, at der også i sidste uge blev begået hærværk mod en anden statue i byen - en statue af H.C. Andersen, der fik brækket en stok af.

En statue af Lise Nørgaard i Roskilde er blevet overhældt med rød maling dagen før hendes 100-års fødselsdag. Foto: Jessica Munk

Om hærværket på Lise Nørgaard statuen siger politiet:

- Det er jo en mild form for hærværk, men det der gør det lidt mere alvorligt, det er, når man tænker på hendes status som kulturformidler i Danmark. Der er da ikke nogen, der kan have ondt af det, hun formidler, derfor virker det helt meningsløst, at hun lige dagen før sin hundredeårsdag skal skændes på denne måde, siger Martin Bjerregaard fra Midt- og Vestsjællands Politi.

Har du oplysninger i sagen, kan du kontakte Midt- og Vestsjællands Politi på 114. 

Lise Nørgaard var selv med til at indvie statuen. Foto: Roskilde Kommune

Artiklen er opdateret.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret

Læs vores privatlivspolitik