83-årige Lis forsøgt narret: "Din bolig evakueres på grund af coronavirus"

En 83-årig kvinde blev ringet op af en svindler, der bildte hende ind, at der var udbrudt coronavirus i hendes ejendom.

Søndag aften blev der foretaget et noget anderledes forsøg på bedrageri. 

Her havde en tricktyv forsøgt at narre værdigenstandene ud af en 83-årig kvinde, der bor i Æblehaven i Roskilde ved at bilde hende ind, at hendes ejendom skulle evakueres på grund af et udbrud af coronavirus.

quote Jeg synes, at det er fuldkommen grotesk, at nogen kan finde på det.

Mette Overgaard, forurettedes svigerdatter

Lis hedder kvinden, som tricktyveriet gik ud over. TV 2 Lorry har været i kontakt med Lis' svigerdatter Mette Overgaard, som ønsker at advare andre mod den nye type tricktyveri.

- Jeg synes, at det er fuldkommen grotesk, at nogen kan finde på det, siger Mette Overgaard til TV 2 Lorry. Hun har også delt Lis' oplevelse i et Facebookopslag.

Tricktyven: "Din bygning skal evakueres"

Mette Overgaard fortæller, at hendes svigermor modtager et opkald søndag den 1. marts mellem kl. 18.00 og 19.00. Nummeret er ukendt.

quote Lis fortæller mig, at hun begyndte at ryste, da manden nævner virussen. Hun bliver bange.

Mette Overgaard, forurettedes svigerdatter

Personen i den anden ende af røret fortæller, at han er fra sundhedsmyndighederne, og at Lis' ejendom skal evakueres. Det skyldtes et udbrud af coronavirus, fortæller manden.

- Lis fortæller mig, at hun begyndte at ryste, da manden nævner virusset. Hun bliver bange. Så hun gør selvfølgelig, som han siger, oplyser svigerdatteren Mette Overgaard.

Svindleren beder derfor Lis om at gå ned til fælleshuset i Æblehaven for at blive testet, og hun skal tage sine værdigenstande med sig. Altså pas, dankort og kontanter.

- Først undrer min svigermor sig over, at hun skal tage værdigenstande med, så hun spørger manden hvorfor. Han svarer, at hvis hun testes positiv, så kommer hun ikke hjem igen, og derfor skal hun have sine værdigenstande med, fortæller Mette Overgaard.

Lis pakker sin taske, imens manden fortsat er i røret.

Tricktyven: "Læg værdigenstandene"

Lis bevæger sig ud i mørket og hen mod fælleshuset, som ligger lige overfor Lis' bolig. Men manden er ikke til stede.

Opkaldet er stadig i gang, så Lis beder manden om at komme ud til hende. Men det nægter han.

- Manden fortæller hende, at han ikke har nogen beskyttelsesdragt på, og derfor kan han ikke komme ud til hende, oplyser svigerdatteren. 

Svindleren vil nu have, at Lis lægger sine værdigenstande foran fælleshuset og forlade stedet.

quote Det er en ny måde at forsøge at narre borgerne fra deres ejendele.

Charlotte Tornquist, Midt- og Vestsjællands Politi

Og her begynder alarmklokkerne at ringe.

- Hun tænker straks, at der er noget helt galt, og at hun vil væk derfra. Så hun siger til manden, at det vil hun ikke, og hun begynder at gå hjem. Manden begynder at protestere, men Lis vælger at afbryde samtalen, fortæller Mette Overgaard og tilføjer:

- På det her tidpunkt er hun meget vred og chokeret.

Politiet: "En helt enestående sag"

Lis fortæller ikke nogen om oplevelsen samme aften, men om mandagen får en bekendt historien at høre. Lis' bekendte vælger at kontakte politiet.

Og hos Midt- og Vestsjællands Politi er de noget forundret over metoden.

- Det er helt enestående. Jeg har aldrig hørt om noget tilsvarende. Det er en ny måde at forsøge at narre borgerne fra deres ejendele, siger kommunikationsmedarbejder for Midt- og Vestsjællands Politi, Charlotte Tornquist, til TV 2 Lorry.

quote Det er frygten for coronavirus, der spilles på.

Mette Overgaard, forurettedes svigerdatter

Det er godt, at den slags tricktyveri endnu ikke har ramt andre, for metoden opleves ifølge Lis' svigerdatter Mette Overgaard som meget voldsom for dem, det går ud over.

- Det er frygten for coronavirus, der spilles på. Som ældre er man mere i risikogruppen, og derfor også mere nervøs, så det er grov udnyttelse - både af den ældre og af sygdommen, siger hun.

Politiet: "Det er meget groft"

Midt- og Vestsjællands Politi oplyser, at de ikke har modtaget andre lignende anmeldelser, og man har heller ikke mødt nogle i Æblehaven, der har været udsat for det samme. Alligevel tager politiet sagen meget alvorligt.

quote Det er meget groft, at man udnytter den sygdomssituation, der er lige nu. Men også at man udnytter den tillid, folk har til myndighederne.

Charlotte Tornquist, Midt- og Vestsjællands Politi

- Det er meget groft, at man udnytter den sygdomssituation, der er lige nu. Men også at man udnytter den tillid, folk har til myndighederne. Det samme ses i de sager, vi har haft, hvor svindlere lader som om, de er fra politiet, siger Charlotte Tornquist.

Midt- og Vestsjællands Politi har siden sendt deres forebyggelsesafdeling ud for at tale med Lis og andre beboere i området.

Derudover er politiet i dialog med boligselskabet.