Københavnere oplever mindre kriminalitet – disse forbrydelser er på retræte

Kriminalitet er drastisk faldende i København de senere år, viser politiets nøgletal.

Kriminaliteten mod borgerne i landets hovedstad er markant nedadgående.

Det viser et notat med nøgletal for kriminaliteten i Københavns Kommune, som sammenligner anmeldelsestal for en række typer af borgervendt kriminalitet i perioden fra første halvår af 2015 til første halvår af 2019.

Tallene, der er udarbejdet af Rigspolitiet og Københavns Politi, viser et fald på lidt over 26 procent henover de sidste fire halvår - fra 35,3 anmeldelser per 1000 indbyggere til 26 anmeldelser per 1000 indbyggere. En udvikling, der glæder Københavns overborgmester, Frank Jensen.

- Det glæder mig meget, at københavnerne oplever mindre borgervendt kriminalitet. Det skyldes blandt andet en flot indsats fra politiet og borgerne, som er blevet mere opmærksomme på at passe på deres ting, når de færdes i byen, siger han TV 2 Lorry.

Artiklen fortsætter under billedet!

 
 
Foto: TV 2 Kosmopol

Det er særligt kriminalitetstyper som tyveri fra køretøj, lommetyverier og røverier mod pengeinstitutter, tankstationer og forretninger, hvor der er sket et markant fald på.

Eksempelvis er antallet af lommetyverier faldet med næsten 34 procent fra 8.061 anmeldelser i første halvår af 2015 til 5.323 anmeldelser i første halvår af 2019.

For tyverier fra køretøjer er der i samme periode tale om et fald på næsten 26 procent fra 2.328 anmeldelser til 1.730.

Også antallet af indbrud i privat beboelse er overordnet set faldet henover de sidste fire år  - fra 1030  anmeldelser til 814 anmeldelser, hvilket svarer til et fald på 20 procent. Dog er der sket en mindre stigning fra første halvår i 2018 til i år.

Kriminalitetsfald har flere årsager

Ifølge Tomas Juhl, der er efterforskningsleder ved Københavns Politi, stemmer faldet i den borgernære kriminalitet i København overens med, at der er sket et generelt fald i straffelovskriminalitet.

Hvad årsagen er, er dog svær at give en entydig forklaring, lyder det fra efterforskningslederen. Men han fremhæver den øgede it-kriminalitet, adfærdsmønstre blandt omrejsende kriminelle, politiets indsats samt borgernes bevidste adfærd som mulige hovedforklaringer.

- Vi lever i et digitaliseret samfund. Det betyder, at kriminaliteten flytter over på internettet. Det er noget af det, der påvirker den fysiske kriminalitet.

- Vores tyverisektion fokuserer eksempelvis rigtig meget på at imødegå de her kriminelle omrejsende, som tager rundt i større byer i Europa og begår lommetyverier og tricktyverier. Den operative indsats er noget, vi har arbejdet med i rigtigt mange år, og er en af de ting, der påvirker de her tal, siger Tomas Juhl.

Han påpeger samtidig, at borgerne kan være blevet bevidste om på at passe bedre på deres ting.

- Vi kører kampagner, som i bund og grund skal gøre borgerne mere opmærksomme, og det er klart, at den bevidsthed også kan påvirke de her tal, lyder det fra efterforskningslederen.

På trods af et overordnet fald i den borgervendte kriminalitet er der dog fortsat flere kriminalitetstyper, hvor udviklingen har været negativ henover de sidste fire halvår.

quote Vi ser nok en større anmeldelsestilbøjelighed blandt borgerne, end vi tidligere har gjort. Folk finder sig i mindre.

Tomas Juhl, efterforskningsleder ved Københavns Politi

Det drejer sig især om vold, hvor antallet af anmeldelser er steget med rundt regnet 33 procent fra 787 sager til 1048 sager.

- Vi ser nok en større anmeldelsestilbøjelighed blandt borgerne, end vi tidligere har gjort. Det kan der være mange årsager til. Folk finder sig i mindre. En ændring i registreringspraksis hos politiet har ligeledes betydning for stigningen. Der kan også være tale om en reel voldsstigning, men årsagen dertil er en kompleks størrelse, siger Tomas Juhl.

Han peger på, at udviklingen i år peger i retningen, at antallet af voldsepisoder stagnerer, så antallet nærmer sig samme niveau som sidste år eller endda ender med et lillebitte fald.

Fokus på våben og bander

Udover volden har Københavns Politi også set en mærkbar vækst i anmeldelser for våbenbesiddelse i kategorierne ’kniv’ og ’øvrige’, hvor sidstnævnte omhandler peberspray, knojern, slangebøsser mv.

- Københavns Politi har i den forbindelse blandt andet fokus på vold i nattelivet, hvor nogle render med en kniv i lommen, men også utryghedsskabende adfærd og bandeaktivitet. Indsatsen i forbindelse med de seneste års bandekonflikt i København og den nuværende konflikt, hvor der aktuelt er oprettet visitationszone, har også bekæmpelse af våbenbesiddelse for øje. Vores fokus er i høj grad på at komme det her til livs og undgå, at folk render rundt og er bevæbnet, siger Tomas Juhl.

Samme melding lyder fra Københavns Rådhus, hvor den seneste årlige tryghedsundersøgelse viste, at andelen af københavnere, der er utrygge i deres nabolag, i år ligger på ni procent mod 12 procent sidste år.

- Selvom det går den rigtige vej, er der flere, der anmelder vold, og det tager jeg meget alvorligt. Vi vil fortsat arbejde målrettet med at forebygge og mindske kriminaliteten i vores by i tæt samarbejde med blandt andet Københavns Politi. Alle skal føle sig trygge i København, siger overborgmester Frank Jensen.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik