Region Sjælland stormer frem: Mange i job og stor økonomisk vækst

Efter flere udfordrende år har Region Sjælland nu fået vendt skuden. Regionens vækst har det seneste år været den næsthøjeste i hele landet.

I Region Sjælland kan man i disse fredelige juledage læne sig tilbage og konstatere, at tingene går godt.

Faktisk så godt, at den økonomiske vækst i Region Sjælland har været den næsthøjeste i Danmark gennem det seneste år. Det viser nye tal fra Center for VækstAnalyse ifølge Væksthus Sjælland.

quote I Region Sjælland kan vi virkelig mærke, at vækst ikke længere er et københavner-fænomen.

Mads Váczy Kragh, direktør i Væksthus Sjælland. 

Kigger man kun på kommunerne, der ligger tættest på hovedstaden, havde de danmarksrekord i at skabe nye job i første halvår af 2018 med en vækstprocent på 3,8, hvilket er højere end i København, hvis jobvækst lå på 3,5 pct. i samme periode.

Det betyder med andre ord, at Lejre, Roskilde, Greve, Solrød og Køge kommuner tilsammen har skabt 2.400 nye job i første halvår af 2018.

Samlet set har Region Sjælland i løbet af tre år fået 16.000 flere beskæftigede i Region Sjælland.

- Danmark er inde i en højkonjunktur, og der er kommet fuld gang i hjulene. Her i Region Sjælland kan vi virkelig mærke, at vækst ikke længere er et københavner-fænomen, siger direktør i Væksthus Sjælland Mads Váczy Kragh og tilføjer: 

- Det er bestemt glædeligt, at væksten nu er spredt mere ud. Det er stadig kommunerne i regionen tættest på hovedstaden, som har mest fart på. Men på sigt kommer det til at sprede sig videre ud.

Fra bagerst til forrest

Region Sjællands kommuner vest og syd for hovedstaden har i mange år været udfordret i at skabe nye job.

Men 10 år efter finanskrisen ramte, er regionen nu kommet rigtig godt med igen. Således har væksten i Region Sjælland været på samlet set 22 milliarder kroner de tre seneste år. 

Murermester Jimmy Jacobsen fra Køge er en af dem, der mærker den økonomiske vækst helt tæt på.

Det er særligt bygge- og anlægsbranchen, som vækster i regionen.

For eksempel er murermester Jimmy Jacobsen i Køge gået fra at have fem til 20 ansatte i løbet af de sidste tre år.

Men også erhvervssercive og handel trækker tallene op. Nu er den høje vækst dog ligefrem gået hen og blevet udfordring.

- Vi har en udfordring særligt omkring bygge- og anlægsbranchen, som er blandt de største brancher i Region Sjælland. Der mangler simpelthen hænder, og det er et problem. For der er masser af ordrer, men virksomhederne begynder at takke nej, for det er ikke muligt at finde nok nye medarbejdere. Og det er jo rigtig ærgerligt, siger Mads Váczy Kragh.

Stadig stort potentiale 

Selvom Region Sjælland lige nu står og mangler hænder i flere brancher, er der stadig mulighed for at skabe flere job og tjene endnu flere penge i Region Sjælland.

quote Der mangler simpelthen hænder, og det er et problem.

Mads Váczy Kragh, direktør i Væksthus Sjælland.

I øjeblikket er regionen nemlig bagud, når det kommer til at få solgt sine varer til udlandet. Og netop eksportdelen er meget afgørende, fordi det sikrer virksomheden en indkomst, når markedet i Danmark til tider står stille, lyder det fra direktøren for Væksthus Sjælland.

Derfor bliver en øget eksport det næste helt store mål for regionen. 

- Eksport er vigtigt, og der har vi en udfordring i Region Sjælland. Vi har mange gode virksomheder, som gør det rigtig godt. Men vi kunne godt få flere ud på eksportmarkederne og få udvidet eksporten hos dem, der allerede er i gang. Det er helt klart et strategisk fokusområde for os, lyder det fra Mads Váczy Kragh.