Rigshospitalet beklager for få transplantationer af nyrer

Jyderne venter ni måneder, mens sjællænderne i gennemsnit venter tre år på en nyretransplantation.

Rigshospitalet modtager nemlig ikke samme antal nyrer fra de sjællandske hospitaler, som deres kollegaer på transplantationscenteret i Aarhus får fra de jyske sygehuse.

Læs også: Venteliste på nyrer

Ifølge Rigshospitalets klinikchef, professor Bo Feldt Rasmussen, er det da også et alvorligt problem, at antallet af nyrer fra afdøde er lavere i Østdanmark end i Vest:

»Jeg er ked af på patienternes vegne, at de skal vente så længe, og jeg ville ønske, at vi kunne transplantere nogle flere, for der er ikke noget, vi hellere ville,« siger han til metroxpress.

Ud af de 22 nyrepatienter, der i 2013 døde på venteliste, hørte de 21 til på Sjælland, ifølge databasen Scandiatransplant.org. Og siden 2009 er 97 ventepatienter fra Sjælland døde sammenlignet med 20 fra Jylland.

Ifølge formand for nyreforeningen Stig Hedegaard Kristensen skal forklaringerne på, at Rigshospitalet modtager færre nyrer, især findes i, at anæstesi- og intensivafdelingerne i Region Nordjylland og Midtjylland er 'meget bedre til til at opdage, når patienterne afgår ved hjernedød, og finde de tilfælde, hvor patienter vil dø af hjernedød førend hjertedød'.

»Jeg tror ikke, den her sag hjælpes af en aggressiv retorik. Jeg mener desuden, der er andre årsager i spil, som for eksempel større tilbageholdenhed hos pårørende i forhold til at donere organer blandt sjællænderne.

Men det er korrekt, at ansvaret for, at vi får de potentielle nyrer, ligger hos intensiv- og anæstesiafdelingerne, og det hjælper vi gerne med til at optimere,« siger Bo Feldt Rasmussen til metroxpress.

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Samfund

Dita Kaudzite

Tabte mobil i sø under frieri – virkede stadig efter to måneder i vandet

Skomager Helsingør

playSkomager meldt til politiet: ”De kunne bare have spurgt mig, om jeg må holde åbent”

daginstitution

Københavnske forældre bør fritages for betaling til daginstitutioner, mener flertal

1600px_colourbox40805590.jpg

Helsingør er populær som aldrig før - og borgmesteren ved godt hvorfor

Region Hovedstaden

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere