Kvinde fra Gentofte i front for global dyre-velfærdsorganisation

Britta Riis er direktør i Dyrenes Beskyttelse og har taget initiativ til en ny verdensomspændende dyrevelfærdsorganisation, World Federation for Animals, der skal bidrage til at løse klodens allerstørste problemer.

Mange brancher og interesseorganisationer har længe haft en forenet global repræsentation i FN-systemet. Hvorfor er det ikke tilfældet med dyrevelfærden? Sådan tænkte Britta Riis, Direktør i Dyrenes Beskyttelse, da hun for et par år siden tog initiativ til at den verdensomspændende dyrevelfærdsorganisation, WFA. Nu sidder hun for bordenden som bestyrelsesformand, i selskab med cheferne for 19 andre dyrevelfærdsorganisationer fordelt over flere kontinenter.

- Jeg er lykkelig for hvordan idéen er blevet taget i mod, siger Britta Nielsen. 

World Federation for Animals vil arbejde for en gennemgribende ændring af landbruget i en mere bæredygtig retning med bedre dyrevelfærd. Men initiativet er også opstået ud fra ønsker for medlemmerne i Dyrenes Beskyttelse.

- Vi ser en verden som bliver mere og mere global med mere viden om hvad der sker i verden især via de sociale medier. Der kigger vores medlemmer på os og forventer, at vi gør noget ved det. Der er en forventning om, at vi er aktive på det internationale marked for dyrevelfærd.

Udvikling som motivation

Britta Riis har været direktør for Dyrenes Beskyttelse i 11 år og har gennem sin karriere fået etableret et stort netværk i hele verden. Da hun indså, at det var på tide at få en global stemme til dyrene blev hun nødt til at sætte projektet i gang.

- Jeg elsker at udvikle. Så hvis jeg ser en mulighed for at vi kan gøre noget ved en situation så vil jeg gøre det. Det er min drivkraft.

Britta Riis udnyttede sit netværk til at række ud til en lang række organisationer. Det der er fælles for de 19 organisationer er den fælles passion for at sikre, at dyr bliver behandlet som levende og sansende væsener, der har krav på et godt liv med god dyrevelfærd.

Dyrenes velfærd er også til menneskets fordel

Mange af de bemærkelsesværdige begivenheder i 2020 peger ifølge Britta Riis tilbage på mennesket forhold til dyr. Vilde, såvel som landbrugsdyr. For Coronakrisen bevægede sig fra et madmarked med eksotiske dyr til resten af verden. Og herhjemme i Danmark har vi set hvordan landbruget også er blevet presset med masseaflivning af mink og en svineinfluenca, der har truet de millioner af svin der udgør en stor del af dansk landbrug.

- COVID-19, et presset landbrug, klimakrise og biodiversitetskrise har vist os med al tydelighed, at dyrevelfærd er et globalt anliggende med et presserende behov for, at vi ændrer vores forhold til verdens dyr. Et forhold mellem mennesker, natur og dyr, der skal bygge på respekt fremfor udnyttelse, siger Britta Riis.

Om Britta Riis

Planen er klar

Organisationen er kun lige blevet etableret men allerede nu kigger de et godt stykke ud i fremtiden. Først og fremmest skal FN finde ud af, at de eksisterer og derefter er målet 2030. På det tidspunkt skal de nuværende 17 verdensmål revideres.

- Der vil vi gøre alt hvad vi kan at få dyrevelfærd som en verdensmål. Og hvis ikke et selvstændigt mål så i hverfald få sat meget mere fokus på det.

Og i forhold til Brittas egen rolle i organisationen er der heller ikke meget tvivl om det. Lige nu sidder hun midlertidigt på posten som bestyrelsesformand, men når der på et tidspunkt skal vælges en har Britta Riis allerede meldt sig på banen.

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Miljø

20180704-121453-A-1920x1263we

18.000 beboere på Frederiksberg behøver nu ikke længere koge vandet

lea wermelin

playMinister går ind i sag om affalds-koks i kommuner: - Kan gå ud over borgerne

60_percent

playNy affaldssortering forsinket i næsten alle Lorry-kommuner

Lynetteholm

playSkåne med hård kritik af Lynetteholm: Frygter store naturødelæggelser

Region Hovedstaden

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere