Job-boom hos restauranter

Vi spiser ude som aldrig før. Og det giver jobs på restauranter og hoteller. Tal fra Danmarks Statistik viser at 6000 nye jobs er kommet til på et år.

På et år er flere tusinde kommet i arbejde i hotel- og restaurationsbranchen Foto: Mads Joakim Rimer Rasmussen / Scanpix / TV 2 Lorry

- Vi har skabt 18.000 nye jobs siden krisen i 2008. Vi er den branche, der har skabt absolut flest jobs, og det er jo en fantastisk udvikling. Det er værd at bemærke, at det er arbejdspladser, som bliver i Danmark og ikke kan outsources til udlandet, siger en glad Katia Østergaad, administrerende direktør i Horesta til fagbladet 3F.

Og opsvinget er især stort indenfor det sidste år: fra 1. kvartal 2015 til 1. kvartal 2016 er beskæftigelsen i hotel- og restaurationsbranchen steget fra 96.269 personer til 102.034 personer. Det er en stigning på hele 5.765 personer på et år.

Jeg kan godt blive bekymret for, om de nye jobs i branchen er jobs, som de ansatte kan leve af

John Frederiksen, næstformand i 3F Privat Service, Hotel og Restauration

Mange deltidsstillinger i faget

Men det er ikke altsammen bare godt, mener næstformand i 3F Privat Service, Hotel og Restauration, John Frederiksen: 

- Der bliver flere og flere deltidsstillinger i hotel- og restaurationsbranchen. Og derfor kan jeg godt blive bekymret for, om de nye jobs i branchen er jobs, som de ansatte kan leve af, siger John Frederiksen.

Selv om han også er glad for at folk kommer i arbejde. Men den bekymring deler Katia Østergaard fra Horesta ikke.

- Der er behov for deltidsstillinger, fordi der jo er tale om en branche, hvor der i perioder er brug for rigtig mange hænder og i andre perioder færre hænder, siger Katia Østergaard og tilføjer:

- Men det er ikke en bekymrende udvikling. Vi har mange studerende og andre ansatte, som ikke ønsker fuldtid. Desuden er der mulighed for at tage to deltidsstillinger, hvis man ønsker flere timer, siger Katia Østergaard, der derimod er bekymret for, om branchen kan skaffe arbejdskraft og kompetencer nok i fremtiden.

- Vi skal kigge med alvor på, hvordan vi får tiltrukket de unge mennesker til branchen. 

02:19

Mangel på tjenere giver job til udlændinge

Luk video

Faste stillinger holder i længden

John Frederiksen siger til 3F at han gerne ser at der bliver flere faste stillinger i hotel- og restaurationsbranchen. For stabil arbejdskraft er bedre:

- Man bør nøje overveje, hvad der skal til for at tiltrække en arbejdskraft, der også kan og vil vie sit liv til branchen og fastholde dem. Fra vores stol ser det ud, som om at branchens arbejdsgiver ikke tænker langsigtet nok, siger John Frederiksen.

Læs også Café-tjenere sviner kunderne tilTilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret

Læs vores privatlivspolitik