Hovedstadens sygehuse falder fra hinanden

Region Hovedstaden frygter for patientsikkerheden på flere hospitaler, der oplever nedbrud og driftsstop.

Rigshospitalet er et af flere hospitaler i Region Hovedstaden, der er så slidt, at det kan gå ud over patienterne. Foto: Mads Claus Rasmussen

Flere af hovedstadens store hospitaler er i elendig forfatning.

Nogle steder kan det gå ud over behandlingen af patienter, konkluderer en ny rapport, som Region Hovedstaden ifølge Berlingske har udarbejdet, skriver Ritzau.

På Rigshospitalet og Herlev Hospital er bygninger og anlæg så nedslidte, at der jævnligt opstår nedbrud og driftsstop i eksempelvis elevatorer samt svigt i systemer, som forsyner patienter med ilt.

Vores hospitaler er i alarmerende dårlig stand. De forhold, vi mange steder byder patienter og medarbejdere, er under al kritik

Sophie Hæstorp Andersen, formand for Region Hovedstaden

- Vores hospitaler er i alarmerende dårlig stand. De forhold, vi mange steder byder patienter og medarbejdere, er under al kritik, siger regionsrådsformand Sophie Hæstorp Andersen (Soc. Dem.). 

Ifølge rapporten er der brug for 700 millioner kroner over de næste ti år for at rette op på de mange problemer og mangler.

Hos organisationen Danske Patienter kalder direktør Morten Freil det "dybt problematisk", at hospitalerne i hovedstaden er i så dårlig forfatning.

Læs også Hovedstadens hospitaler har landets mindst tilfredse patienter

Formanden for Region Hovedstaden erkender, at man ikke har været gode nok til løbende at investere tilstrækkeligt i vedligehold af bygningerne.

Minister: Regionen skal få styr på det

Samtidig har milliardinvesteringer i nye supersygehuse været med til at gøre, at de vedligeholdelsen af de eksisterende bygninger er blevet nedprioriteret, siger hun. 

Sophie Hæstorp Andersen mener således, at regeringen må på banen og bidrage med flere penge til vedligeholdelse af eksisterende bygninger.

Synspunktet møder dog ikke den store forståelse hos sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V).

- Regionerne har selvfølgelig fortsat ansvaret for at vedligeholde de øvrige sygehuse, og det skal Region Hovedstaden få styr på, siger hun til Berlingske.

Regionerne og regeringen forhandler i øjeblikket om næste års økonomi.

Læs også Supersygehuset i Hillerød vil mangle sengepladser

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret

Læs vores privatlivspolitik