Fjernvarmen bliver alligevel frivillig

Roskilde: En socialdemokratisk kovending betyder, at der nu er stort flertal for at droppe tvangstilslutning, når fjernvarmenettet bliver udvidet i Himmelev.

Arkiv foto Foto: Lorry

Tilslutningspligten blev ellers besluttet for mindre end en måned siden af bestyrelsen for Roskilde Forsyning, hvor socialdemokraten Torben Jørgensen er formand, men i teknik- og miljøudvalget vil han stemme for, at tilslutning bliver frivillig, og dermed er der nu stort flertal imod tvang.

Torben Jørgensen forklarer, at han hele tiden har ønsket at undgå tilslutningspligt.

- Årsagen til, at flertallet i bestyrelsen besluttede tilslutningspligt, var en Rambøll-rapport, der viste, at man ikke ville nå en tilslutningsgrad gennem frivillighed, som var tilstrækkelig stor til, at projektet kunne hænge økonomisk sammen. Men forudsætningerne kan ændre sig, og også på grund af de tilkendegivelser, der er kommet fra borgere, som ikke er positivt stemt, vil vi gerne se på, hvordan vi kan ændre projektet, så det kan gennemføres ad frivillighedens vej, siger Torben Jørgensen.

Han peger på, at det kan forventes, at kalkulationsrenten bliver sat ned fra de nuværende fem procent, sådan som det står i regeringsgrundlaget. Bliver det fastsat til fire procent, vil det efter alt at dømme betyde, at ikke for 75, men 80 procent af husstandene i Himmelev vil være økonomisk fordelagtigt at blive tilsluttet.

Det økonomiske balancepunkt ligger omkring 85 procent tilslutning, og den forskel er så beskeden, at den efter Torben Jørgensens opfattelse kan udlignes ved at justere projektet, så det bliver mere attraktivt for forbrugerne.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret

Læs vores privatlivspolitik