Alle ansatte med patientkontakt i Region H tilbydes corona-screening

Har ansatte med patientkontakt et ønske om det, tilbyder Region Hovedstaden nu, at de kan blive undersøgt for, om de har udviklet antistoffer mod Covid-19.

(Arkivfoto) Alle med patientkontakt i Region H tilbydes at blive testet for, om de har været smittet med coronavirus. Foto: Claus Bech/Ritzau Scanpix

Region Hovedstaden vil efter påske tilbyde alle ansatte, der har kontakt med patienter, en screening, som skal afklare, om de har været smittet med Covid-19.

Det oplyser regionen i en pressemeddelelse.

På baggrund af resultaterne samt et spørgeskema vil regionen undersøge, om hospitalsansatte er mere udsatte sammenlignet med andre borgere, og om man opretholder immunitet mod Covid-19 efter overstået infektion.

Læs også Nyeste corona-tal: Smittetal stiger igen

- Med screeningen for kan antistoffer vi nu give medarbejderne en afklaring. I begyndelsen af epidemien var der en del medarbejdere, der fulgte retningslinjerne om at blive hjemme med hoste og feber. Reelt set ved vi dog ikke, om de har haft Covid-19. De medarbejdere kan nu får klarhed af, om de har dannet antistoffer mod Covid-19, siger regionsrådsformand Sophie Hæstorp Andersen (S).

Region Hovedstaden skriver, at der på nuværende tidspunkt mangler systematiske screeningsstudier af, hvor mange der har eller har haft Covid-19.

Det betyder, at den reelle andel af smittede, der har et forløb uden symptomer, er ukendt.

Læs også Mistanke om coronavirus: Hvem skal ringe, og hvem skal testes?

- Alle os, der er ansat i sundhedsvæsnet, er i øget risiko for at blive smittet med COVID-19. Vi har derfor i høj grad interesse i at vide, om vi har udviklet antistoffer mod virus. Det gælder af hensyn til patienterne, men også i forhold til os selv og vores familier, siger Kasper Karmark Iversen, professor i akutmedicin på Herlev og Gentofte Hospital, der står i spidsen for gruppen, der skal screene de ansatte.

Med i gruppen er også Henrik Ullum, professor i Klinisk Immunologisk Afdeling på Rigshospitalet og leder af Region Hovedstadens Biobankenhed.

- Studiet vil afklare graden af smitte blandt hospitalsansatte og samtidig give os vigtig information om, hvor mange mennesker, der er smittet uden at få symptomer.

Læs også Hvad gør coronavirus ved kroppen, og hvorfor kan den blive dødelig?

- Når vi samtidig laver tilsvarende undersøgelser af andre befolkningsgrupper, får vi både indblik i den samlede immunitet i landet og den erhvervsmæssige risiko for sundhedspersonale, siger Henrik Ullum.

Region H tilbyder ansatte corona-screening

  • I projektet tilbydes alle ansatte med patientkontakt i Region H screening for, om de har udviklet antistofferne IgM og IgG mod COVID-19 ved studiestart, om en måned og om 5 måneder, når epidemien forventes at være aftagende.

 

  • Kliniske informationer hentes fra Sundhedsplatformen og via et spørgeskema. Resultaterne sammenlignes med en tilsvarende undersøgelse af danske bloddonorer, som fungerer som kontrolpopulation.

 

 

  • Deltagerne screenes i alt 3 gange, da man vil undersøge, hvor mange der smittes, samt om der hos allerede smittede ansatte opnås blivende immunitet.

 

Kilde: Region Hovedstaden

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret

Læs vores privatlivspolitik