Vaccineskeptikere deler slikkepinde for at blive smittet og ”få et hurtigt coronapas”

På flere sociale medier er der oprettet grupper, hvor modstandere af coronavaccinen frivilligt lader sig smitte af hinanden på såkaldte ”coronabesøg”. Sundhedsstyrelsen tager skarp afstand.

I lukkede grupper på internettet taler modstandere af coronavaccinen åbent om at lade sig smitte frivilligt med covid-19.

Det viser research, som TV 2 Lorry har foretaget, ligesom flere personer i grupperne fortæller det til TV 2 Lorry. 

Fænomenet er relativt nyt og er ifølge flere af de personer, som er med i sådanne grupper, opstået som modsvar til et stigende pres fra sundhedsmyndighederne om at lade sig vaccinere mod coronavirus.

Ved at blive smittet med corona, og efterfølgende blive rask efter virusinfektionen, opnår man nemlig et gyldigt coronapas, som gælder i seks måneder.

Og det er netop én af bevæggrundene for at opsøge coronavirus og på den måde udsætte sig selv for smitte, forklarer Dorte, som bor i hovedstadsområdet til TV 2 Lorry.

Dorte er et opdigtet navn, da kvinden ønsker at optræde anonym. TV 2 Lorry er bekendt med kvindens identitet.

- Det er, fordi jeg bare er så træt af det her. Så det er for at få et hurtigt coronapas og slippe for at blive testet hele tiden. Og så blive immun mod sygdommen, forklarer hun til TV 2 Lorry.

quote Det er for at få et hurtigt coronapas og slippe for at blive testet hele tiden

'Dorte'

Hun opsøger smitten i hendes eget nærmiljø og tilsidesætter almindelig hygiejne i håb om at få virusset:

- Min søn og hans kammerater var syge og i isolation. De bor sammen. Og så krammer jeg dem, spiser fra den samme tallerken som dem eller drikker fra samme glas, siger Dorte.

Deler slikkepinde og karameller

TV 2 Lorry har talt med flere personer, som aktivt har forsøgt at blive smittet med coronavirus. Ligesom Dorte opsøger de smittekæder i deres nærmiljø eller gennem grupperne på de sociale medier.

Det er blandt andet i denne facebookgruppe, folk finder hinanden og forsøger at bliver smittet med covid-19.
Det er blandt andet i denne facebookgruppe, folk finder hinanden og forsøger at bliver smittet med covid-19.
Foto: Screendump - Facebook.com

Én af dem er Lone fra Nordjylland. Navnet er opdigtet, men TV 2 Lorry er også bekendt med hendes identitet.

Hun forklarer, hvordan mange er villige til at gå ganske langt i kampen for at få corona.

- Du laver en aftale med en, og så har jeg hørt lidt forskelligt. Man kan dele slikkepinde, karameller og så videre. Det er ikke nok med kys og kram og hænder. Det er noget med så mange slimhinder som muligt, siger hun.

Flere tror altså på, at immunforsvaret er langt bedre tjent ved at få sygdommen uden den beskyttende vaccine i kroppen, på samme måde som modstandere af børnevaccinationsprogrammet gør det.

Tesen er, at immunforsvaret bliver stærkere ved at blive eksponeret fra ægte smitte i forhold til ved at få vaccinen.

Artiklen fortsætter efter faktaboksen...

Ekspert: Der er unødig risiko ved at lade sig smitte

Kirsten fra Midtsjælland er en af de personer, som mener, at det er bedre at få coronavirus end at lade sig vaccinere. Også hun er anonym – men TV 2 Lorry kender hendes identitet.

- Jeg tror på, at det styrker immunforsvaret at få de sygdomme, der florerer i verden, og så gør jeg det for at komme uden om det pres, der ligger fra staten i forhold til at få et coronapas og tests hver anden dag, forklarer hun.

Hun har forsøgt at lade sig smitte, men uden held.

quote ... og så delte jeg en slikkepind med ham

'Kirsten'

Hvordan foregik det rent praktisk?

- Det foregik sådan, at jeg tog hen til en god ven, jeg har - da han fik en positiv test, og da det smittede allermest - og så delte jeg en slikkepind med ham. Men det er ikke lykkedes mig at få det, siger hun til TV 2 Lorry.

Styrelse er bekymret

Hos Sundhedsstyrelsen vækker oplysningen om grupper, hvor man vil ”dele” corona, opsigt. Læge Andreas Rudkjøbing, der arbejder med beredskab og smitsomme sygdomme i Sundhedsstyrelsen, skriver i en mail til TV 2 Lorry, at ”der desværre florerer en hel del misinformation, fejlagtige påstande og alvorlige misforståelser, især på diverse sociale medier.”

”Det er bekymrende, at covid-19 er en sygdom, nogen aktivt vil opsøge, særligt når der findes vacciner, der er effektive og sikre.”

Han oplyser, at selv unge kan få alvorlige sygdomsforløb, og at risikoen for indlæggelse er markant højere, hvis man ikke er vaccineret.

”Sundhedsstyrelsen anbefaler, at du bliver vaccineret mod covid-19, uanset om du tidligere har været smittet med ny coronavirus. Det er rigtigt, at du også vil opnå immunitet, hvis du har været smittet, og i øjeblikket vil du blive betragtet som immun i mindst seks måneder.”

Tror på immunforsvar

Men Sundhedsstyrelsens opsang skræmmer ikke Kirsten. Hun mener fortsat, at planen om at få corona uden vaccine er den bedste for hende:

Er du slet ikke nervøs for at blive alvorligt syg af covid-19, hvis du får det uden at blive vaccineret?

- Nej, det er jeg absolut ikke. Jeg tror på, at mit immunforsvar nok skal klare det. Og jeg føler faktisk, at jeg har taget ansvar for, at jeg ikke har ladet mig vaccinere - i forhold til dem, der er i risikogruppen - ved at opsøge sygdommen, så jeg kan gå i isolation med det samme, fremfor at gå rundt med sygdommen - uden at vide det.

- Jeg tænker, at en sund livsstil, og de vitaminer, som der er forsket i - med zink og D-vitamin - så skal jeg nok klare det, siger Kirsten.