Sygehuse køber hjælp og fyrer folk

Mens hovedstadens hospitaler går i gang med en blodig sparerunde, der fjerner mere end 800 stillinger fra de københavnske sygehuse, har Region Hovedstaden brugt 175 millioner kroner mere end budgetteret på at købe behandling udefra.

Det skriver Politiken onsdag med henvisning til en redegørelse, som regionens forretningsudvalg i tirsdag fik præsenteret på et hastemøde. Overskridelsen skyldes først og fremmest, at regionen har sendt flere patienter videre til private sygehuse, som i alt hentede 330 millioner kroner i regionens kasse sidste år.

»Det virker barokt, og man må spørge sig selv, hvorfor hospitalerne ikke behandler flere patienter selv, når de har for meget personale«, siger Venstres gruppeformand, Bent Larsen, til Politiken. Han havde sammen med Konservative og Dansk Folkeparti havde fået forretningsudvalget hasteindkaldt.

Peter Mandrup Jensen, der er økonomidirektør i Region Hovedstaden, siger, at man bare må konstatere, at sygehusene ikke har kunnet behandle patienterne inden for fristen på fire uger, som regeringen og Folketinget har sat.

»Og efter fire uger har patienterne ret til at vælge et privat hospital«, siger han til Politiken.

Onsdag deler ledelsen på Herlev Hospital 150 fyresedler ud som et led i en plan, der skal spare sygehuset 195 millioner kroner. På mødet tirsdag afviste politikerne i Region Hovedstaden, at Herlev Hospital har fået flere patienter fra andre hospitaler i hovedstaden uden at få tilstrækkelig betaling for det.

»Jeg kan godt forstå, at personalet i Herlev ikke kan forstå, hvad der foregår, men problemet er, at lønudgiften har været alt for høj i forhold til budgettet«, siger den konservative gruppeformand i regionsrådet, Benedikte Kiær til Politiken.

På Frederiksberg Hospital er der konstateret et underskud på 38 millioner kroner i 2009. Og da hospitalet samtidig forventer at behandle færre patienter i år, skal der spares 70 millioner kroner i alt. Det betyder, at 100 stillinger nedlægges, »heraf 70 ved afskedigelser«, fremgår det af regionens redegørelse.

På Hvidovre Hospital skal der spares 107 millioner kroner. Hospitalsdirektør Torben Ø. Pedersen venter, at der skal nedlægges 200-250 stillinger, og fyringer kan ikke undgås.

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Samfund

minimumsnormering

Åben slagudveksling på rådhus om penge til minimumsnormeringer

Skindergade

Bilerne får det røde kort: Gader i København lukkes for biltrafik

tour de france ruten

playRuten skal nærstuderes: Tour de France-arrangør besøger København og Roskilde

parkbyen rødovre

Byråd baner vejen for nyt boligkvarter i Rødovre

Lorryland

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere