Røgforbud: Rejsende skal opdrage hinanden

DSB indfører totalt rygeforbud 1. juli. Medpassagerer vil hjælpe med at huske at slukke cigaretten.

Siden 2007 har det været forbudt at ryge på togrejsen, og den 1. juli udvides forbuddet til også at gælde på DSB's perroner.

Fra næste uge er det dermed slut med at få ild på cigaretten mellem togskift, eller når rejsen begynder og slutter.

- I syv år har vores tog været røgfrie, og det har kunderne vænnet sig til.

Nu kommer turen til perronerne, og det tror vi, at de fleste har forståelse for, siger Christian Linnelyst, chef for salg og produktmarketing i DSB.

- Folk kan jo se, at der efterhånden er kommet rygeforbud i mange andre offentlige og private virksomheder. Det er den vej, det går alle steder, siger han.

Ansatte kan bortvise eller politianmelde

DSB's ordensreglement giver de ansatte mulighed for at bortvise og politianmelde rejsende, som overtræder forbuddet. Men så drastiske skridt vil der ikke blive taget, i hvert fald ikke den første tid.

- Selvfølgelig skal forbuddet overholdes, men nu skal vi lige i gang. Vores personale er i forvejen trænet til at gribe ind med en venlig henstilling, siger Christian Linnelyst.

Han forudser desuden, at ikke rygende passagerer vil sørge for, at forbuddet overholdes. Den erfaring med selvjustits er gjort i stillekupéerne, hvor talende rejsende hurtigt bliver mødt med et tys-tys eller et løftet øjenbryn.

Tilfredshed i Kræftens Bekæmpelse

- Hvis nogen i stillekupéerne taler i mobiltelefon eller højt med hinanden, så skal der nok være nogen, som gør dem opmærksom på, at det må de ikke. På samme måde tror vi, at de rejsende vil hjælpe hinanden til at forstå, at der ikke længere må ryges, siger Christian Linnelyst.

I Kræftens Bekæmpelse er der tilfredshed med det totale forbud.

Overlæge Inge Haunstrup Clemmensen siger, at udendørs rygning kan være ligeså skadeligt som indendørs, hvis røgen ikke kan slippe væk.

- Koncentrationen af de skadelige stoffer kan blive lige så høj udendørs som indendørs, hvis der er en lille overdækning eller væg, sådan som der ofte er på perronerne, siger Inge Haunstrup Clemmensen.

- Et rygeforbud er godt for passagernes sundhed, og ikke mindst vigtigt af hensyn til de ansatte. De påvirkes af røgen gennem hele arbejdstiden, mens det for os passager er kortvarigt, siger hun.

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Samfund

20071024-220631-2-1920x1282we

playI dag fylder et stykke dansk kulturarv 100 år - men det går kun én vej

hjemløs

Hus Forbi deler tusindvis af handsker og skiundertøj ud til hjemløse

John Schmidt Andersen

Før ville ingen investere i Vinge – nu står kommune med flere tilbud på hånden

40_percent

playSverige åbner grænsen for skilsmissebørn med ledsager

Lorryland

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere