Penkowa: Jeg er frikendt for anden gang

Milena Penkowa ser sig selv som frikendt, efter at sag om den tidligere hjerneforskers rotteforsøg opgives.

Frikendt for anden gang.

Sådan betegner den tidligere hjerneforsker Milena Penkowa sig selv, efter at Københavns Politi har opgivet at rejse sag mod hende for dokumentfalsk og bedrageri over for Københavns Universitet.

- Efter massiv mediemæssig interesse gennem en årrække, er jeg rigtig glad for omsider at have fået mit navn renset, og jeg ser frem til at lægge sagen bag mig, skriver Milena Penkowa på sin hjemmeside.

Politiets begrundelse for at opgive at få rejst tiltale i sagen er, at politiets jurister ikke mener, at Penkowa vil blive fundet skyldig i de forhold, som universitetet har anmeldt hende for. Nu overvejer Milena Penkowa, om hun vil kræve erstatning.

- Jeg overvejer nu eventuelt erstatningskrav, da sagsbehandlingstiden har varet ca. to og et halvt år, og har haft store konsekvenser for mig - både professionelt og personligt, skriver den tidligere hjerneforsker.

Milena Penkowa blev i december 2010 idømt en betinget dom på tre måneders fængsel for underslæb, falsk anklage og dokumentfalsk mod Dansk Selskab for Neuromedicin.

Oven på det meldte universitetet hende til politiet for dokumentfalsk og bedrageri i forbindelse med forsøg med 700 rotter i Spanien.

Universitetet mistænkte hende for at have forfalsket logbøger og dokumenter i forbindelse med dyreforsøgene, der indgik i hendes doktordisputats i 2003. Disputatsen blev i første omgang afvist, men tre år senere godkendt i en ændret udgave.

Desuden mente universitetet, at falsknerierne også omfattede nogle fondsansøgninger og hendes indstilling til EliteForsk-Prisen.

Når Milena Penkowa mener, at hun nu er frikendt for anden gang, skyldes det en gennemgang af universitets håndtering af private forskningsmidler af Rigsrevisionen, som viste, at Penkowas brug var tilsvarende andre forskeres.

- Jeg vil i denne sammenhæng også gerne minde om, at Rigsrevisionens gennemgang af Københavns Universitets håndtering af private forskningsmidler frikendte mig fuldstændig for misbrug af forskningsmidler, skriver Milena Penkowa.

Udvalgene vedrørende Videnskabelig Uredelighed (UVVU) - der i Danmark har kompetencen til at afgøre, om en forsker er uredelig - afgjorde sidste år i de to første af flere sager, at Milena Penkowa har fusket og er videnskabeligt uredelig i begge sagerne.

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

112

politi

Mor er anholdt for at bortføre niårig pige fra Bagsværd

Neon Hovedbanegården

Alarm afblæst: Hovedbanegården blev evakueret

mette frederiksen dukke afbrændt

playFire personer mistænkes for afbrænding af statsministerdukke

Politibil nat

Politiet lukker fest og sigter 31 personer

Lorryland

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere