OVERBLIK: Stor aftale om yderligere genåbning på plads

Forsamlingsloft hæves fra fem til ti personer, hvor der også åbnes for indendørs servering med forholdsregler.

Et bredt politisk flertal har natten til fredag besluttet at genåbne mere end ventet efter nedlukningen som følge af pandemien.

- Vi kan nu fremrykke store og væsentlige dele af genåbningen, som kommer til at præge vores alle sammens hverdag i positiv retning allerede fra næste uge.

- Det skyldes, at vi står i en gunstig position i Danmark. Vi laver en større genåbning end planlagt, fordi der er rum til det, og smitten er under kontrol med lave indlæggelsestal, siger sundhedsminister Magnus Heunicke (S).

Læs her, hvad der genåbner hurtigere end ventet 21. april:

  • Caféer og restauranter får lov til at åbne for indendørs servering. Dog med krav om bordbestilling og fremvisning af coronapas. Samtidig fjernes kravet om coronapas ved udendørs servering. Sidste udskænkning er klokken 22.00.
  • Når restauranter og cafeer 21. april kan slå dørene op, bliver det samme tilfældet for barer og værtshusene. Det bekræfter Erhvervsministeriet, efter at TV2 først kunne berette om det. Der vil være sidste udskænkning klokken 22, hvorefter gæsterne har en time, inden restauranter, caféer, barer og værthuse skal lukke.
  • Tilskuere får lov til at vende tilbage til stadioner i Superligaen, Kvindeligaen, i 1.- og 2. division samt ved A-landskampe for herrer og kvinder med klart adskilte sektioner med maksimalt 500 tilskuere i hver og med krav om coronapas.
  • Daghøjskoler, inklusiv seniorhøjskoler, kan åbne med testkrav svarende til testmodellen på uddannelsesområdet.
  • 5.-8.-klasses elever får mulighed for udendørs fremmøde i de uger, hvor der ikke er adgang til indendørs undervisning.
  • Afgangseleverne i grundskoler og på voksenuddannelser må have 80 procent fremmøde, mens erhvervsuddannelser må genåbne i fuldt omfang. Dette gælder dog IKKE for hovedstadsområdet, der er kendetegnet ved at have højere smitteniveau end resten af landet. Derfor vil de nuværende regler fortsætte: 
    • Afgangseleverne i grundskoler og på voksenuddannelser kan have 50 procent fysisk fremmøde (hver anden uge). 
    • På erhvervsuddannelserne er der i dag kun fuldt fremmøde for elever, der skal deltage i certifikatfag og for elever i skolepraktik i hele landet.
  • Studerende på landets videregående uddannelser må nøjes med 30 procent fremmøde, men får mulighed for at bruge udendørsarealer til undervisningsbrug. Dette gælder dog IKKE for hovedstadsområdet, der er kendetegnet ved at have højere smitteniveau end resten af landet. Derfor vil de nuværende regler fortsætte:
    • 20 procent fysisk fremmøde, herunder med førsteårsstuderende som en særlig prioritet, medmindre den specifikke kommune er undtaget herfor.
  • Forsamlingsloftet hæves, så det fra 21. april er muligt at samles ti personer indendørs og 50 personer udendørs. Fra 6. maj hæves loftet til 25 indendørs og 75 udendørs, fra 21. maj til 50 indendørs og 100 udendørs og fra 11. juni til 100 indendørs, mens loftet for udendørs forsamlinger afskaffes.
  • Anbefalingerne om, at indendørs gudstjenester og kirkelige handlinger højst må vare 30 minutter og skal gennemføres uden fællessang, lempes.
  • Der åbnes for mere indendørs idræt for unge og ældre.
  • Ifølge aftalen vil det også fra 21. april være muligt for de store indkøbscentre og stormagasiner at genåbne for almindelig handel.


Læs her, hvordan forsamlingsloftet ændrer sig de kommende måneder:

  • 21. april hæves forsamlingsloftet til 10 personer indendørs og 50 udendørs. I dag er loftet på henholdsvis 5 og 10.
  • 6. maj hæves loftet til 25 indendørs og 75 udendørs.
  • 21. maj hæves det til 50 indendørs og 100 udendørs.
  • 11. juni hæves det til 100 indendørs. Fra den dato gælder forsamlingsloftet ikke længere udendørs.
  • 1. august afskaffes forsamlingsloftet helt. Dette gælder dog ikke for særligt store arrangementer og forsamlinger.
  • I begyndelsen af næste uge vil en ekspertgruppe komme med sine anbefalinger heromkring. Det kan blandt andet få betydning for, om sommerens festivaler kan afholdes.


Bag aftalen står alle Folketingets partier undtagen Nye Borgerlige.

- Vi er i den privilegerede situation, at det er muligt at åbne mere op. Mødet er endt i en bred aftale, siger justitsminister Nick Hækkerup (S).

Venstre fremhæver, at samfundet står et mere gunstigt sted end ventet.

- De meget alvorlige ting, vi er blevet stillet i udsigt, er heldigvis ikke blevet til noget. Vi fik at vide, at der ville være 870 indlagte i midten af april. Der er 191 indlagte i dag.

- Det betyder også, at vi må tage bestik af det og åbne mere. Det har vi gjort, siger formand Jakob Ellemann-Jensen (V).

Omvendt mener Enhedslisten, at aftalepartierne er "gået til kanten af myndighedernes anbefalinger".

- Heldigvis, så har vi det redskab, at vi mødes igen om to uger, så vi kan følge med i, hvordan smitten udvikler sig

- Vi vil stadig være partiet med håndspritten, der siger stop, stop, hvis det igen stikker af, siger politisk ordfører Mai Villadsen (EL).

I maj og juni vil parterne diskutere anvendelsen af coronapas, og om det skal udfases. Det skal dog fortsat gælde for turisme og rejser.

/ritzau/


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik