OVERBLIK: Så meget skal din kommune give eller have i udligning

Regnestykket er gjort op, og kommunerne har nu fået vished over, hvor meget de enten skal give eller have i den store omfordelingsnøgle i Danmark, som kaldes udligning.

Nu står det klart, hvordan kommunerne skal fordele pengene til næste år. Foto: Ólafur Steinar Gestsson/Ritzau Scanpix

Allerede i januar måned stod det klart, at det måske største regnestykke i Danmark skulle reformeres; Regnestykket der fordeler midler fra de rige kommuner til de fattige kommuner.

Udligningsreformen skulle ændres og være mere fair særligt over for hovedstadskommunerne, som på papiret ser både velhavende og velpolstrede ud – men som samtidig står med store og pengeslugende poster som integration, arbejdsløshed og hjemløshed i kommunebudgettet.

Læs også Disse borgmestre forventer skattestigninger efter millionregning

Social- og Indenrigsministeriet havde i første omgang offentliggjort tallene onsdag aften, men torsdag eftermiddag stod det klart, at der var fejl i udregningerne. 

Nu er regnestykket så gjort op igen, og i kortet her i artiklen kan du se, om din kommune modtager eller mister penge til udligning og tilskud.

Læs også Vindere og tabere: Det mener din borgmester om ny udligningsaftale

Samtidig kan du gå på opdagelse i tabellen nederst i artiklen, som viser, hvor store forskellene er i kommunerne mellem 2020 og 2021.

Se kortet her - artiklen fortsætter under grafikken

Mere i kassen end sidste år

Samlet set står alle kommuner til enten at få mere i kommunekassen fra udligningen end tidligere. Det betyder også, at de kommuner, som ofte afgiver store summer til fordelingsnøglen, mister lidt mindre til næste år. end de gør i år.

En af årsagerne er, at der fra regeringens side er blevet lagt flere penge ind i udligningssystemet.

Samtidig er bloktilskuddet blevet væsentligt forhøjet på grund af stigende ledighed under corona-krisen.

 

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret

Læs vores privatlivspolitik