Nu udvides skærpede corona-restriktioner, så de gælder i hele landet

De skærpede restriktioner for at undgå coronasmitte, som hidtil har været indført i 17 hovedstadskommuner, bredes nu ud til resten af landet.

Restriktionerne for hovedstadsområdet bredes nu ud til hele landet.

Det oplyser statsminister Mette Frederiksen (S) på et pressemøde fredag eftermiddag.

- Vi står i en alvorlig situation, og derfor vil vi komme med nye, nationale restriktioner. Vi er godt på vej ind i en ny fase i kampen mod corona. Derfor sætter vi nu ind med flere tiltag for at få smitten ned, siger Mette Frederiksen.

Det betyder blandt andet, at forsamlingsforbuddet sænkes til 50, at restaurationer og barer skal lukke klokken 22, og at private og offentlige arbejdspladser bør sørge for, at deres medarbejdere arbejder hjemme så vidt, det er muligt.

De nye tiltag træder i kraft i morgen - lørdag - klokken 12, og gælder i første omgang frem til søndag den 4. oktober.

Det betyder de nye tiltag:

Forsamlingsforbud sænkes til 50

Barer og restauranter i hele landet skal lukke klokken 22

Besøgsrestriktioner på plejecentre

Hjemmearbejde

Stigende smitte

Tidligere har de skærpede restriktionerne blot omfattet 17 kommuner i hovedstadsområdet, hvor smitteudbredningen har været høj.

Siden er smittet steget på tværs af landet, hvorfor regeringen nu indfører de nationale restriktioner.

Siden torsdag er 454 personer testet coronapositive. Det er et af de højeste antal positive prøver på et døgn, siden coronaen kom til Danmark i marts måned.

- Indtil vi har en vaccine eller meget, meget effektiv behandling, så er vores bedste supervåben mod corona, at vi står sammen, vi holder afstand og viser samfundssind. Det er op til os alle at gøre, siger statsministeren.

quote Vores bedste supervåben mod corona er, at vi står sammen, vi holder afstand og viser samfundssind

Mette Frederiksen (S), statsminister

Ifølge direktør i Sundhedsstyrelsen Søren Brostrøm, der også deltager på fredagens pressemøde, er det overraskende, at niveauet er så højt allerede nu.

- Det er lidt tidligere, end vi havde forventet, og også lidt bekymrende, især fordi at vi ser det i mange befolkningsgrupper over hele landet, siger han.

Begræns social kontakt

Foruden de nye og nu landsdækkende restriktioner anbefaler myndighederne, at man helt generelt begrænser sin sociale omgangskreds.

Hverken statsminister Mette Frederiksen eller myndighederne kommer til at sætte et konkret tal på, hvor mange man må ses med. Hun anerkender dog, at netop dette kan give anledning til forvirring hos borgere.

- Jeg kan kun sige, at den grundlæggende anbefaling er klar. Det handler nu om, at begrænse social omgang med andre mennesker, siger statsministeren.

- Indtil vi har en vaccine eller meget, meget effektiv behandling, så er vores bedste supervåben mod corona, at vi står sammen, vi holder afstand og viser samfundssind. Det er op til os alle at gøre.

quote Vi savner dokumentation for, at det er restauranterhvervet, som har fået smittetrykket til at stige

Kirsten Much, politisk direktør i Horesta

Horesta: Savner dokumentation

Hos Horesta, der er brancheorganisation for hotel-, restaurations- og turisterhvervet, er man uforstående over for, at det igen er restauranterne, som skal begrænses i kampen mod covid-19.

I en pressemeddelelse udtaler Kirsten Much, der er politisk direktør i organisationen, at hun er bekymret for regeringens prioritering.

- Vi savner dokumentation for, at det er restauranterhvervet, som har fået smittetrykket til at stige. Myndighederne har selv påpeget, at det er private fester og events, der har udløst de større smittekæder, og smitten er nu udbredt over hele samfundet. Jeg er alvorligt bange for, at man har grebet fat i det forkerte værktøj for at slå smittetrykket ned, siger hun.

De nye tiltag gælder fra lørdag klokken 12 og til og med søndag den 4. oktober.

Her er incidensen højest i hovedstadsområdet

 

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Coronavirus

Coronasmitte Helsingør

Unge om borgmesters "løftede pegefinger": - Tonen er lidt grov

Ishøj Bycenter

Bycenter, Bilka og kommune med appel til borgere: I skal handle alene

astrazeneca

AstraZeneca-vaccinen droppes i Danmark

Vaccine grafik

Nyeste vaccinetal: Så mange er vaccineret i din region og i din kommune

Lorryland

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere