Michelin-restaurant og tøjforretning glæder sig over regeringens nye låne-tiltag

Regeringen har i dag fremlagt en ny lånepakke, der tillader erhvervsdrivende rentefrit at tilbagelåne tidligere betalt moms. Tiltaget vækker glæde hos de selvstændige erhvervsdrivende.

- Det synes jeg bare er super fint. Når vores erhverv nu ikke fik lov at åbne som de første, så er det en rigtig god hjælp.

Sådan lyder det fra Tina Vildgaard, der er medejer og restaurantchef på Restaurant Jordnær i Gentofte, da TV 2 Lorry fanger hende på telefonen til en kort kommentar på regeringens nye lånepakke for små og mellemstore virksomheder.

- Vores mad egner sig ikke til take away, så vi har ingen indtægter, men stadig mange udgifter. Og selvom vores ansatte er sendt hjem med løn, så kommer pengene fra hjælpepakkerne nok først tidligst i næste måned, så lige nu lægger vi pengene ud for staten. Og hvis krisen fortsætter, så er det godt med den her lånepakke, siger Tina Vildgaard.

Helt konkret går regeringens lånepakke ud på, at virksomhederne kan låne deres i forvejen betalte moms tilbage som et rentefrit lån. I alt 35 millarder kroner kan samlet lånes tilbage til de erhversdrivende, har regeringen meldt ud.

For bare et par måneder siden modtog Restaurant Jordnær hele to Michelinstjerner, som hurtigt fyldte kalenderen op med gæster - men de seneste par uger har der ligesom på resten af landets spisestæder været lukket og slukket.

Glæde i forskellige erhverv

Også i de hårdt pressede tøjforretninger, der ikke har mange kunder for tiden, glæder man sig over regeringens hjælp.

- Det er godt med den her lånepakke, og det er dejligt, at der bliver kigger vores vej her under krisen, siger Mark Rydahl, der er medejer af tøjforretningen Knokleriet i Hundested.

Til trods for, at der ikke bliver solgt meget tøj i årets første måneder og der dermed ikke er mange penge at låne tilbage fra betalt moms, er tøjforretningen også positiv over endnu et initiativ fra regeringen.

- Al opmærksomhed og hjælp, vi kan få, er velkommen. Så det er dejligt, selvom vi selvfølgelig har betalt meget mindre moms, end vi gør i sommermånederne, hvor vi sælger meget mere tøj, end vi har gjort her i årets første månederm, siger Mark  Rydahl.

 Erhvervslivet er positive - men ønsker yderligere tiltag

Men hvis danske virksomheder skal have endnu bedre forudsætninger for at komme igennem coronakrisen, så skal eksisterende hjælpepakker forlænges.

Sådan lyder det ifølge Ritzau samstemmende fra flere af landets erhvervsorganisationer.

- Danske virksomheder over hele landet er presset i knæ og ramt af en enorm usikkerhed. En forlængelse af de politiske hjælpepakker er fuldstændig afgørende, så sikkerhedsnettet stadigvæk holdes under dem, siger Lars Sandahl Sørensen, administrerende direktør i Dansk Industri.

- Når så mange aktiviteter fortsat vil være lukket ned, skal hjælpepakkerne selvfølgelig fortsætte. Det haster, at regeringen og Folketinget sikrer den forlængelse.

Derfor glæder han sig også over, at regeringen lægger op til forhandlinger om mere hjælp til virksomhederne.

Også hos Dansk Erhverv håber man på yderligere tiltag - selvom man glæder sig over regeringens hjælpepakker.

- Erhvervslivet bløder, forbruget er gået i stå og skal vi have sunde virksomheder på den anden side, så skal der fortsat handles. Regeringen og Folketinget har fra første dag ageret, og i Dansk Erhverv er vi glade for, at der nu inviteres til forhandlinger om forbedringer, sider direktør i Dansk Erhverv, Brian Mikkelsen, i en pressemeddelelse.

Han tilføjer:

- Krisen ser desværre ud til at blive lang, og der er derfor behov for at forlænge og forbedre hjælpepakkerne. Politikerne bør nu bruge lejligheden til at løse en række problematikker. Helt overordnet mener Dansk Erhverv, at pakkerne skal hjælpe flere af de nødlidende virksomheder. Ordningerne skal forlænges og samtidig er det nødvendigt at hjælpe de selvstændige, iværksætterne og ejerlederne endnu mere.

Ifølge finansminister Nicolai Wammen (S) er der forventning om at kunne lande en aftale om mere hjælp i næste uge.

I erhvervslivet er der blandt andet et ønske om at forlænge ordningen omkring lønkompensation. Den står lige nu til at udløbe 9. juni.

Alle tiltag hjælper med overlevelsen

Hos HORESTA, der er brancheorganisation for hotel-, restaurant- og turisterhvervet, følger man også fortsat udviklingen nøje.

- Vi har flere gange opfordret til, at virksomhederne skulle kunne få disse penge tilbage for at sikre den øjeblikkelige likviditet. Derfor er vi rigtig godt tilfredse med, at regeringen har lyttet og nu åbner op for denne mulighed, siger Kirsten Munch, politisk direktør i HORESTA.

- Likviditeten er afgørende i den aktuelle fase. Det vil hjælpe meget, når hjælpepakkerne begynder at komme ud og virke, og en ny adgang til at kunne låne den tidligere indbetalte moms vil give mulighed for at holde flere virksomheder i live og dermed sikre flere arbejdspladser, siger Kirsten Munch.

På Restautant Jordnær håber ejerne bare på, at de med regeringens samlede hjælpepakker kan klare sig gennem krisen - uden gå konkurs eller at skulle fyre sine medarbejdere.

- Jeg vil tro, at den nye lånepakke kan lade os låne os nogle hundrede tusindede kroner tilbage fra den moms, vi har betalt. Så det er også en slat. Og selvom vi i forvejen har en rigtig god bank, så er det altid lidt rarere at kunne låne pengene rentefrit, siger Tina Vildgaard.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik