Massedød blandt solsorte

Dansk Ornitologisk Forening modtager opkald om syge og døde solsorte

Solsortene bukker under i stort antal i disse dage, og det skyldes muligvis usutu-virus, der findes i vores nabolande. Foto: Steffen Ortmann - Ritzau Scanpix

Danmarks mest talrige fugl - solsorten - er muligvis ramt af en dødelig virus, der kan gøre et mærkbart indhug i bestanden.

Det oplyser Dansk Ornitologisk Forening, som får mange henvendelser fra folk, der observerer fugle, som enten er sygdomssvækkede eller døde.

Læs også Mystikken breder sig: Døde ænder flyder igen i Damhussøen

- Der er jo mange solsorte i Danmark. Derfor har man også kunnet finde døde eksemplarer. Men nu er der mange, der ser syge og apatiske solsorte, som sidder rundt om i haverne. Det er ikke påvist endnu, men jeg er ret overbevist om, at sygdommen skyldes usutu-virus, fortæller biolog Knud Flensted, Dansk Ornitologisk Forening, til TV 2 Lorry.

Fra Afrika og nordover

Virussen stammer fra Afrika. For 20 år siden spredte den sig til det sydlige Europa og har fra Italien langsomt spredt sig nordpå. Det er en myg, der spreder virussen fra fugl til fugl, og den myggeart, der har ansvaret for det, findes allerede naturligt i Danmark.,

Tidligere på året blev der også konstateret døde solsorte i Danmark, men i et mindre omfang. Dengang var der ikke tale om usutu-virus. Nu beskriver  Dansk Ornitologisk Forening det som et boom i antallet af døde solsorte. Og usutu er en virus, der også kan ramme andre fugle - for eksempel kragefugle.

Læs også Hel svanefamilie udraderet af mystisk fugledød

Louise Lohse, der er dyrlæge og seniorforsker i Statens Serum Institut oplyser ifølge Dansk Ornitologisk Forening, at de døde solsorte, der er indleveret i løbet af sommeren, skal undersøges over de næste par uger.

Husk handsker!

Hun siger videre, at risikoen for smitte falder i vinterhalvåret, fordi myggene ikke er aktive i den periode. Men hun gør opmærksom på, at der der er konstateret usutu-virus både nord og syd for Danmark er det muligt - måske endda sandsynligt - at det er den samme virus, som nu rammer de danske solsorte.

Usutuvirus kan ramme mennesker med svækket immunforsvar og give symptomer som feber, hovedpine og i alvorligere tilfælde påvirke nervesystenet med nakkestivhed, lammelser og manglende motorisk kontrol til følge. Finder man en død fugl i haven, som man vil sende ind, skal man huske at bruge handsker.

Man kan læse om, hvor man henvender sig her.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret

Læs vores privatlivspolitik