Mand fik hjertestop i det helt rigtige selskab

En mand i 70’erne fik hjertestop omgivet af kollegaer fra Hovedstadens Beredskab. Blev genoplivet på fem minutter.

Et hjertestop kommer aldrig belejligt, men en mand i 70’erne må alligevel siges at have været heldig med tidspunktet for sit hjertestop. Hjertestoppet indtraf nemlig torsdag under en frokost på Flakfortet, hvor han var omgivet af kollegaer fra Hovedstadens Beredskabs seniorforening, der var på sommertur. En af dem, der kom ham til undsætning, var 59-årige Jan Jørgensen.

-Vi havde sat os til bords, da jeg kan se, at han bevæger sig mod udgangen for at få luft. Det er tydeligt, at han ikke har det godt. I det han træder ud af døren, kan jeg se, at han falder om, siger Jan Jørgensen, der er brandmester på Station Hvidovre.

Jan Jørgensen er blandt andet tidligere førstehjælpsinstruktør. Derfor tøvede han ikke med at hjælpe, da manden faldt om, og han var ikke i tvivl om, at den var gal.

Øjnene vendte den forkerte vej

-Da jeg kommer hen til ham, er det tydeligt, at han ikke er kontaktbar. Øjnene rullede den forkerte vej, og der var ikke ordentlig vejrtrækning, siger Jan Jørgensen.

Mens den bevidstløse mand bliver lagt ned, støder kollegaen Mogens til. Jan Jørgensen går i gang med hjertemassage, mens Mogens giver mund-til-mund.

-Vi samarbejdede i omkring fem minutter, hvor vi ikke kunne få kontakt. Men lige pludselig begyndte han så småt at trække vejret og vejrtrækningen blev dybere og dybere, siger Jan Jørgensen.

Helikopter kom til undsætning

Manden kom til bevidsthed og kunne blandt andet fortælle om sin helbredstilstand. I mellemtiden havde Jan Jørgensens og Mogens' kollegaer kontaktet 1-1-2. Derfor landede der en redningshelikopter på Flakfortet cirka 25 minutter efter, at manden var kommet til bevidsthed.

-Det var ret fantastisk at opleve, hvor meget han nåede at komme til bevidsthed imens vi ventede. Det må være fordi han fik hjælp mindre end et minut efter, at han faldt om, siger Jan Jørgensen, der med femten års erfaring som ambulanceredder har giver hjertelungeredning mere end 50 gange, men ofte ikke har hørt om udfaldet for patienterne efter de er blevet overdraget til hospitalet. 

Jan Jørgensen har heller ikke været i kontakt med manden fra torsdagens episode, men af omveje har han hørt, at manden blev udskrevet fra Rigshospitalet dagen efter.

Det er vigtigt, at folk gør noget

Jan Jørgensen er selvfølgelig glad for, at han kunne hjælpe. Han opfordrer andre til at gøre det samme, hvis de står i en tilsvarende situation.

-Det vigtigste er, at man gør noget. Det er simpelthen så vigtigt. Man skal hellere gøre noget forkert end ikke gøre noget. Og så er der hjælp at hente i de hjertestartere, der er mange steder, siger Jan Jørgensen.

For en god ordens skyld, så minder Jan Jørgensen om, at man skal lave 30 tryk og to pust, når man laver hjertelungeredning. 

Hjertemassage og kunstigt åndedræt til voksne

Sådan gør du:

 

1. Er personen bevidstløs?

  • Tal og rusk behersket i personen.

2. Er der frie luftveje?

  • Skab frie luftveje
  • Se, lyt og føl i max 10 sekunder
  • Er der normal vejrtrækning, skal personen lægges i stabilt sideleje

3. Er der IKKE normal vejrtrækning?

  • Tilkald hjælp: Ring 1-1-2 hurtigst muligt, og altid inden du begynder hjertemassage og kunstigt åndedræt.

4. Giv hjertemassage og kunstigt åndedræt

  • Giv skiftevis hjertemassage med 30 tryk og 2 indblæsninger
  • Fasthold en konstant trykdybde på 5 - 6 cm
  • Fortsæt til der kommer tegn på bedring hos personen: når personen åbner øjnene og trækker vejret normalt eller til professionel hjælp overtager.

5. Hvis der er normal vejrtrækning, skal du lægge personen i stabilt sideleje.

 

Kilde: Falck


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik