Kriseramt søfartsmuseum var advaret

Flere år inden man gik i gang med at bygge M/S Museet for Søfart på havnefronten i Helsingør, blev museet tydeligt advaret imod at gå i gang uden at have midler på plads til at drive museet.

Det viser dokumenter i sagen, som Politiken har fået aktindsigt i. Nu risikerer museet, der har kostet et trecifret millionbeløb, at lukke, kort tid efter at dørene slås op for første gang 29. juni.

Allerede to år inden byggeriet gik i gang i juni 2008, tændte daværende Brian Mikkelsen (K) en advarselslampe i et brev til museet. Ministeren frarådede at igangsætte byggeriet, »førend der er skabt sikkerhed for et forsvarligt driftsbudget for museet i årene fremover«.

Ministeren afviste desuden at finde de ekstra penge, som museet allerede dengang bad om:

»Jeg må dog allerede nu understrege, at en varig bevillingsforøgelse på 6 mio. kr. årlig ligger uden for Kulturministeriets rækkevidde«, skriver Mikkelsen i brevet, der er adresseret til Dan Pode Poulsen, formand for Maritim Museums Byg, der er bygherre for museet, og som dengang altså satte byggeriet i gang, vel vidende at driften ikke var på plads.

I de efterfølgende år fortsatte museet med at bede Kulturministeriet om øgede driftsmidler. Men Kulturministeriet understregede både på møder og i breve over for museet, at det ikke kunne få alle de ønskede driftsmidler, skriver Politiken onsdag. Ministeriet gik dog med til at øge driftsbevillingen i tre omgange, så staten i alt nu støtter driften med knap 8,4 millioner i år.

Bevillingen er dog langtfra nok til at drive museet - i 2013 er museet 4,5 millioner kroner fra at nå driftsbudgettet, og i 2014 mangler de 8 millioner kroner, som Politiken kunne afsløre i sidste uge.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret

Læs vores privatlivspolitik

Kulturkalenderen

Hvad sker der i Lorryland i dag?