Jyske Lov vender tilbage fra Sverige

Kulturminister Per Stig Møller får Jyske Lov efter 300 år i Sverige. Svenskerne får i stedet andre klenodier.

Svenskerne har returneret det ældste eksisterende eksemplar af Jyske Lov fra 1276 til kulturminister Per Stig Møller (K), som i Kulturministeriet til gengæld afleverer den svenske landskabslov, Södermannalag, fra 1327.
      I godt 300 år er Jyske Lov opbevaret i Sverige, hvor klenodiet dukkede op i 1717. Dokumentet, Codex Holmiensis c 37, er en senere afskrift end den originale fra Vordingborg Landsting, hvor Jyske Lov den 10. marts 1241 blev givet på kongsborgen.
      Dansk Folkeparti har længe krævet Jyske Lov og andre danske kulturskatte fra Sverige. I 2009 bad daværende kulturminister Carina Christensen (K) Det Kongelige Bibliotek kontakte Kungliga Bibliotek i Stockholm for at drøfte en tilbagelevering af Jyske Lov.
      Det er den yngste af tre lovbøger efter Skånske Lov og Sjællandske Lov, som blev kodificeret af kong Valdemar Sejr. Jyske Lov gjaldt for Nørrejylland, Sønderjylland til Ejderen samt Fyn, dog ikke de frisiske områder, hvor Frisisk lov gjaldt.
      Dokumentet er det næstældste af blot fire håndskrifter på dansk fra før 1300. Loven er skrevet 1240-41 af en kommission af retslærde.
      I 1683 blev Jyske og Sjællandske Lov afløst af Christian V's Danske Lov. I hertugdømmet Slesvig holdt Jyske Lov til den 1. januar 1900, da loven blev afløst af den tyske Bürgerliches Gesetzbuch (borgerlig lovbog).
      Nogle af de kendteste ord på dansk stammer fra fortalen til Jyske Lov:
      "Med Lov skal Land bygges, men vilde enhver nøjes med sit eget og lade andre nyde samme Ret, da behøves ingen lov. Men ingen Lov er jævngod at følge som Sandheden, men hvor der er tvivl om, hvad der er Sandhed, der skal Loven vise Sandheden".
      Fortalens første sætning "METH LOGH SCAL LAND BYGGIES" står skrevet over indgangen til folketingssalen på Christiansborg.

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Kultur

Klovn

Fortryder afslutning: Nu bliver det rigtig pinligt med gammelmands-problemer

fangekoret

playVideo: Tidligere indsatte overrasker Louise efter 25 år bag tremmer

Lysfestival5

playJesper er lysets mester – også udlandet har fået øje på ham

Dragør lodstårn

Over 100 år gammelt vartegn i fare for at rådne op

Lorryland

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere