Højeste antal falske alarmer sidste år

Hver dag rykker brandvæsnet ud med hylende sirener, fordi et automatisk alarmanlæg melder om brand. Kommunernes brandvæsener rykkede ud til 11.417 blinde alarmer fra den type anlæg i 2010, og det er det højeste antal nogensinde, viser seneste tal fra Beredskabsstyrelsen.

Men det stigende antal blinde - eller falske - alarmer er både en god og en dårlig nyhed, siger overingeniør Jan Petersen, Beredskabsstyrelsen, til Frederiksborg Amts Avis.
- Tallene dækker over, at både kommuner og virksomheder installerer flere anlæg, hvilket vi er glade for, fordi de automatiske brandalarmanlæg forhindrer små brande i at udvikle sig til større brande. Men på den anden side vil vi gerne forsøge at nedbringe antallet af blinde alarmer, da det belaster brandvæsenernes ressourcer at skulle rykke ud forgæves, siger han.
Kun 1,3 procent af de brande, der bliver opdaget af et alarmanlæg, når at udvikle sig til store brande. For brande, hvor alarmeringen sker til 112, er det tilsvarende tal 15 procent. De over 11.000 udrykninger til blinde alarmer i 2010 skal ses i forhold til, at brandvæsnet hvert år har over 40.000 udrykninger til brand, redning eller miljøulykker.
Allerøds beredskabschef, Thøger Refshauge, fortæller, at den typiske blinde alarm skyldes håndværkere, der svejser og lodder og hvor vedkommende ikke er blevet orienteret om alarmanlægget.
- For at nedbringe antallet blinde alarmer skal vi som myndighed være klar til at følge op på hver enkel tilfælde med rådgivning og vejledning. Det kan være, at en føler skal flyttes, eller at der skal installeres en anden type melder, der kan sortere mados og cigaretrøg fra, siger han.
I flere år har det været muligt for brandvæsnet at opkræve en afgift ved fejlmeldinger, hvis de skyldes fejlbetjening eller manglende vedligehold. Afgiften er i dag på 3700 kroner.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik