Frustrerede kørelærere: Massiv mangel på køreprøver på Sjælland

Der er i øjeblikket stor mangel på køreprøver på Sjælland, lyder det fra Dansk Kørelærer-Union, der kalder det et tilbagevendende problem.

Mange sjællandske køreskoleelever må i øjeblikket væbne sig med en god portion tålmodighed, når de skal op til køreprøve.

Der er nemlig stor mangel på køreprøver rundt om på Sjælland, lyder det fra Dansk Kørelærer-Union.

- I øjeblikket har vi et massivt problem med mangel på køreprøver øst for Storebælt. Der er kørelærere, der i øjeblikket står med 10-15 elever, som de ikke kan skaffe prøver til, siger formand René Arnt til TV 2 Lorry.

Bestilling af køreprøver foregår i dag på et landsdækkende online bookingsystem, hvor politikredsene ugentligt frigiver prøverne, som kørerlærerne så kan booke.

Ifølge René Arnt går der dog ikke mange minutter minutter, før stort set alle prøverne er revet væk.

- Faktisk er det så slemt, at da jeg åbnede skærmen her til morgen, var der ingen ledige prøver hos Midt- og Vestsjællands Politi og Københavns Politi de næste fire uger frem, siger han.

Hos Nordsjællands Politi var der en halv snes ledige køreprøver. Men mange af dem ligger allerede i næste uge, og med så kort varsel kan det være svært for kørelærerne at få det presset ind i deres i forvejen travle kalendere, forklarer René Arnt.

- Vi kan jo i princippet ikke bruge de prøver, der bliver lagt ud i morgen, på fredag eller mandag og tirsdag, for der har vi jo planlagt vores dagligdag, siger han. 

Køreskoleelever skal finde den helt store tålmodighed frem, mens de venter på kortet. For der er igen stor mangel på køreprøver her i Lorryland. Køreprøverne frigives af politikredsene en gang om ugen. Men de er revet væk på få minutter - til stor frustration, også for kørelærerne.

Historien er den samme hos Sydkystens Køreskole i Greve. Her venter køreskoleelever på både teoriprøver og køreprøver, lyder det fra kørelærer Johnny Jensen.

- Det er meget frustrerende, for vi vil jo gerne gøre alle tilfredse. Vi har kun cirka ét minut, hvor der overhovedet er prøver tilgængelige. Torsdag var det meget slemt. Ud af de 15 teoriprøver, vi skulle bruge, fik vi kun to, siger Johnny Jensen til TV 2 Lorry.

Tilbagevendende problem

Ifølge René Arnt er det et tilbagevendende problem, at der i foråret og sommermånederne mangler køreprøver i de sjællandske politikredse.

- Vi har i årevis vendt det her, men det er stadig et problem. Der er ganske enkelt manglede vilje eller manglende ressourcer hos politikredsene til at løse opgaven. Det er klart, at hvis man i marts og april måned allerede dér har haft et efterslæb, og man ikke har haft ressourcer nok, så er det jo klart, at problemet forstærkes, når vi når op i noget ferieperiode, siger han.

Sidste år var problemet med lange ventetider til køreprøver ekstra stort i hele landet, fordi det var blevet muligt for de 17-årige at tage kørekort.

For at løse problemet søsatte Rigspolitiet en række initiativer. Blandt andet blev der tilført ekstra medarbejdere til området – herunder pensionererede køresagkyndige – for at nedbringe ventetiden. Ifølge René Arnt lykkedes det at løse puklen. 

- Men det, vi kan se nu, er, at de initiativer og øgede bevillinger, de bliver nu stille og roligt trukket væk, og så er vi jo tilbage, hvor vi startede, siger han.

Mulig politisk løsning

Som en løsning på de lange ventetider til køreprøver, foreslog regeringspartiet Venstre sidste efterår, at køreprøver i fremtiden skal privatiseres.

Dette skal blandt andet ske ved, at Færdselsstyrelsen overtager opgaven fra Rigspolitiet, og står for at autorisere prøvesagkyndige, så kvaliteten sikres.

Det kan ske, som da man i sin tid flyttede synet af motorkøretøjer fra politiet til private synshaller.

Køreprøver kan dermed klares af tidligere kørelærere eller af politifolk, foreslog Venstres transportordfører, Kristian Pihl Lorentzen.

- Det er da oplagt. De har jo i særlig grad forstand på færdselsloven, sagde han til nyhedsbureauet Ritzau.

Dansk Kørelærer-Unions formand René Arnt enig i, at der skal ske noget, fordi politiet - ifølge ham - har mere travlt med mange andre opgaver.

- Det vil være en god idé at samle prøveafviklingen under Transportministeriet. Vi er ikke imod privatisering, men vi er imod synshalsmodellen, således at der går konkurrence i køreprøveafviklingen. Det her et område, der handler om liv eller død, siger han til TV 2 Lorry.

TV 2 Lorry har onsdag været i kontakt med både Midt- og Vestsjællands Politi og Københavns Politi. Begge politikredse anerkender, at der kan være et problem henover sommerperioden.

Samtidig understreger de også, at udviklingen følges tæt, og at de gør alt, hvad de kan, for at løse problemet.

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Samfund

20190712-103314-4-1920x1280we.jpg

playSocial vicevært skal skabe fred og hjælpe udsatte på omstridt plads

Afbrænding af Lars Løkke dukke

Enhedslisten-borgmester deltog i afbrænding af Lars Løkke-dukke

Dita Kaudzite

Tabte mobil i sø under frieri – virkede stadig efter to måneder i vandet

Skomager Helsingør

playSkomager meldt til politiet: ”De kunne bare have spurgt mig, om jeg må holde åbent”

Lorryland

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere