Flere ambulancekørsler siden akuttelefons start

Antallet af akutte ambulancekørsler er steget markant i Region Hovedstaden, siden 1813 overtog ansvaret for akuttelefonen fra lægevagten.

Ekstra Bladet har fået aktindsigt i antallet af ambulancer, som er sendt på gaden i første kvartal af 2014 samt de tilsvarende kvartaler de to foregående år. Tendensen er klar.

I januar, februar og marts i år har der været 37.153 akutte ambulanceudrykninger i Region Hovedstaden. Det er næsten 15 procent flere end i samme periode sidste år og små 22 procent flere akutte ambulancer, end man sendte på gaden i første kvartal af 2012.

- Det er en voldsom stigning, siger Jakob Andersen, formand for 3F Københavns Chauffører, til Ekstra Bladet.

Allerede i slutningen af januar meldte han ud, at hans medlemmer klagede over, at de blev sendt ud på flere unødvendige ture, end det var tilfældet, før 1813 kom til.

Dengang afviste Region Hovedstaden og tillidsfolk fra Københavns og Frederiksberg Brandvæsen kritikken.

- Det er min opfattelse, at der stadigvæk er en stor udfordring. Jeg får fortsat henvendelser fra redderne om, at visiteringen er et stort problem, siger Jakob Andersen.

- Det drejer sig både om, at de bliver sendt ud på flere decideret unødvendige ture. Men det handler også om, at 1813 visiterer turene forkert. En tur, der ikke er akut, bliver sendt af sted som en akut kørsel, forklarer Jakob Andersen.

Alligevel holder Jan Nørtved Sørensen, der er vagtcentralchef og overlæge ved akutberedskabet i Region Hovedstaden, fast i, at man ikke sender flere unødvendige ambulancer på gaden.

- Jeg kan ikke genkende, at der har været flere unødvendige kørsler. Men det kan godt være, at der har været større fokus på det på grund af den debat, der har været om 1813, mener Jan Nørtved Sørensen.

Han vurderer, at en mulig forklaring på stigningen af akutte kørsler kan være, at de patienter, der tidligere henvendte sig direkte på hospitalernes akutafdelinger, nu ringer til 1813 i stedet.

- Men jeg har svært ved at blive bekymret over, at der er nogle mennesker, der får hjælp tidligere, siger Jan Nørtved Sørensen.

- Bekymringen kunne være, at 1813 sender flere unødvendige ambulancer af sted og at andre, der har brug for hjælpen, derfor ikke kan få den.

- Det er klart. Og det er noget af det, vi vil kigge på - altså hvor mange af patienterne havde et reelt akut behandlingsbehov. Det har vi dog ikke data nok til endnu, men det vil være en del af vores faste opfølgning, fortæller Jan Nørtved Sørensen.

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Samfund

daginstitution

Københavnske forældre bør fritages for betaling til daginstitutioner, mener flertal

1600px_colourbox40805590.jpg

Helsingør er populær som aldrig før - og borgmesteren ved godt hvorfor

Børnehave genåbning

Endnu en kommune dropper forældrebetaling, hvis børnene holdes hjemme fra dagtilbud

Cecilia Lonning-Skovgaard

Corona rammer Københavns aktivering af banderelaterede ledige

Lorryland

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere