Færdigmad bliver stadig mere populært: 'Det er i høj grad et by-fænomen'

Den hjemmelavede mad bliver oftere og oftere skiftet ud med færdigretter og take away. Og jo flere penge vi har, desto mere tilbøjelige er vi til at droppe den hjemmelavede mad.

Der er godt gang i kødgryderne hos virksomheden Gris Lam & Co.

Her producerer man nemlig massevis af færdigretter til de sultne danskere, som også gerne vil spare lidt tid i køkkenet.

- Vi producerer 10.000 færdigretter om ugen, lyder det fra Adam Badr, der er fabrikschef hos Hedehusene-virksomheden, til TV 2 Lorry.

- Det er ret populært for mange familiemennesker, som også er karrierefolk, og som derfor ikke har tiden til at stå hjemme og nusse i køkkenet længere, men gerne vil have kvalitet, og som gerne vil betale for økologi og bæredygtighed, uddyber han.

quote Jo rigere vi er, desto færre minutter har vi i køkkenet.

Henning Otte Hansen, Seniorforsker

Og der er god grund til, at virksomheden i Hedehusene har travlt. For vi danskere spiser altså mere og mere mad, der ikke er hjemmelavet.

I 2016 var hvert sjette aftensmåltid, som vi danskere spiste, færdigretter eller take away. I dag er det næsten 25 procent af alle vores aftensmåltider, som vi ikke selv laver.

Det viser tal fra Madkulturen.

Populært i byerne

Og måske er tallet endda endnu højere i hovedstaden. 

- Det er i høj grad et by-fænomen, mere end det er et landfænomen, vurderer Henning Otte Hansen, der er seniorrådgiver ved Institut for Fødevare- og Ressourceøkonomi på Københavns Universitet.

En af forklaringerne er, at vi i byerne har lettere ved at få maden leveret lige til døren med eksempelvis bude.

Og så hænger spisevanen også sammen med indkomsten.

- Jo rigere vi er, desto færre minutter har vi i køkkenet. I bunden ligger USA med højeste indkomst og laveste tid i køkkenet. Så med større velfærd vil vi meget gerne kunne købe tid til at bruge som underholdning, fritid eller sammen med familien, siger Henning Otte Hansen med henvisning til undersøgelsen.

Hjemmelavet mad på tallerkenen

Selvom undersøgelsen viser, at cirka hvert fjerde af vores aftensmåltider er enten færdigretter eller take away, så er det altså mest hjemmelavet mad, der ryger på tallerkenen.

TV 2 Lorry har torsdag spurgt fire borgere, om de foretrækker hjemmelavet mad eller take away. 

Se, hvad folk svarede på billederne herunder.

- Det er nok mest af alt af økonomiske årsager. Det er bare meget dyrere at købe ude, siger Katrine Vindelev.
- Det er nok mest af alt af økonomiske årsager. Det er bare meget dyrere at købe ude, siger Katrine Vindelev.
Foto: Katrine Angel / TV 2 Lorry
- Man har mulighed for præcis at bestemme, hvad der skal i maden, så der ikke kommer alt muligt junk i maden, siger Jonathan Elmquist Risager.
- Man har mulighed for præcis at bestemme, hvad der skal i maden, så der ikke kommer alt muligt junk i maden, siger Jonathan Elmquist Risager.
Foto: Katrine Angel / TV 2 Lorry
- Jeg kan godt lide at lave mad, men det er mest bare til mig selv, og derfor bliver det mere i den anden retning, siger Laura Løwig.
- Jeg kan godt lide at lave mad, men det er mest bare til mig selv, og derfor bliver det mere i den anden retning, siger Laura Løwig.
Foto: Katrine Angel / TV 2 Lorry
- Det er det sundeste og bedste. Det er nødstilfælde, at man får take away og færdigretter, siger Finn Marcher. "Som nu?" - Ja, som nu, siger han med et grin og en henvisning til, at han står i en pølsevogn.
- Det er det sundeste og bedste. Det er nødstilfælde, at man får take away og færdigretter, siger Finn Marcher. "Som nu?" - Ja, som nu, siger han med et grin og en henvisning til, at han står i en pølsevogn.
Foto: Katrine Angel / TV 2 Lorry

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik