Få det samlede overblik over nye tiltag i corona-krisen

Langt de fleste bliver berørt af regeringens tiltag, som har til formål at begrænse og inddæmme corona-smitten.

Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix

Statsminister Mette Frederiksen (S) understregede det som det allerførste, da hun onsdag aften præsenterede de mange nye tiltag, som skal begrænse og inddæmme corona-smitten i Danmark.

Læs også OVERBLIK: Sådan rammer lukningen af det offentlige Danmark

- Det jeg vil sige i aften kommer til at få store konsekvenser for alle danskere. Der vil komme svære situationer for rigtig mange borgere, og der bliver brug for, at vi hjælper hinanden, sagde hun fra sin talerstol i Statsministeriet.

TV 2 Lorry har forsøgt at give dig et overblik over alle de områder, der bliver påvirket af regeringens tiltag for at forhindre corona-smitte.

Læs også 615 personer er konstateret smittet med coronavirus - styrelse skifter strategi

Overblik over, de områder som er og vil blive berørt:

Forsamlinger:

Alle indendørs forsamlinger med mere end 100 mennesker bliver forbudt. Forbuddet udstedes så snart hastelovgivningen er trådt i kraft i starten af uge 12. Det gælder forlystelser, restaurationsvirksomheder, biografer, fitnesscentre mv.

Supermarkeder:

Allerede inden pressemødet onsdag aften var slut, var de første allerede begyndt at hamstre toiletpapir og gær i supermarkederne. Det blev ellers understreget flere gange på pressemødet, at der er rigeligt med supermarkedsvarer, hvis bare alle handler, som de ellers ville have gjort. Senest har Salling Group, Coop, Dagrofa og Rema 1000 forsikret i en fælles pressemeddelelse, at der er varer nok til alle.

Detailhandel:

Som udgangspunkt er almindelige butikker på gågader og i indkøbscentre åbent som normalt.

Uddannelsesinstitutioner:

Senest fredag d. 13. marts skal samtlige elever og studerende på alle landets uddannelsesintitutioner være sendt hjem.​​​

Skoler og dagtilbud:

Lukkes fra mandag d. 16. marts og foreløbigt to uger.​

Sundhedsvæsenet:

Sygehuse og plejehjem opfordres til at indføre skærpede restriktioner i forhold til besøg. Der fremsættes forslag om en hastelov, der midlertidigt skal suspendere garantier for behandling og udredning i sundhedsvæsenet.​​​​

Kollektiv trafik:

Brugen af den kollektive trafik skal begrænses. Myndighederne anbefaler, at man undlader at rejse i myldretiden og generelt tager hensyn til hinanden. DSB indfører krav om pladsbillet - ligesom Movia opfordrer busoperatørene til, at ikke medtager mere end ca. halvdelen af bussernes normale passagerkapacitet for at undgå, at kunderne står for tæt.

Udlandsrejser:

Udenrigsministeriet skærper sine rejsevejledninger. Der er nye vejledninger for Tyskland, Frankrig, Schweiz, Tyrkiet, Thailand, Egypten, Vietnam og USA. Den amerikanske præsident har lukket ned for indrejse fra Europa i foreløbigt en måned.​​​​​​

Kultur:

Alle indendørs kulturinstitutioner, biblioteker og fritidstilbud lukkes. Langt de fleste messer, koncerter, teaterforestillinger og foredrag er blevet aflyst.​​​​​

Sport:

Overalt i verden bliver der løbende taget forholdsregler i forhold til corona-smitte. Et stigende antal træninger, kampe og konkurrencer bliver aflyst eller afviklet uden tilskuere. Senest vurderer fodboldklubben FCK, at deres kommende hjemmekamp i Europa League mod tyrkiske Istanbul Basaksehir bliver aflyst. Det er dog endnu ikke bekræftet af Uefa.

Offentlige ansatte:

Alle offentlige ansatte, der ikke varetager kritiske funktioner, sendes hjem. Hvis de ikke kan udføre deres arbejde hjemmefra, sendes vedkommende hjem med løn. Blandt andet er jobcentrene blevet lukket ned og medarbejderne sendt hjem, så der kun er et nødberedskab tilbage.

Privat ansatte:

Alle private arbejdsgivere opfordres til at sørge for, at flest muligt arbejder hjemmefra. Dog på en måde, så fødevareforsyningen, dagligvaremarkedet, apotekervæsen, energi, vand, affaldshåndtering, tele- og IT-infrastruktur, finansielle infrastruktur og lignende fungerer uændret.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret

Læs vores privatlivspolitik