Dødsstød til prestigeprojekt? Kommuner trækker stikket til nyt rostadion

De tre kommuner bag planerne om et nyt rostadion mener ikke længere, at det er realistisk at gennemføre projektet.

Det store projekt med et spritnyt rostadion og et topmoderne rocenter ved Bagsværd Sø ligner mere og mere en dødssejler.

Nu trækker de tre kommuner bag stadionprojektet stikket til de nuværende planer for at få gennemført projektet.

I disse planer forsøger Fonden Danmarks Rostadion krampagtigt at opdele den kuldsejlede vision i faser, så man kan komme i mål med drømmen om et opgraderet rostadion af international klasse.

Men det er ikke realistisk, mener kommunerne Gladsaxe, København og Lyngby-Taarbæk.

I et brev til Fonden Danmarks Rostadion underskrevet af borgmestrene i de tre kommuner, som TV 2 Lorry har set, forkastes den faseopdelte plan for at komme i mål med det ad flere omgange udskudte og kuldsejlede rostadionprojekt.

- Vi tror simpelthen ikke længere på, at vi kan komme videre indenfor de nuværende rammer, og det har vi meddelt Fonden Danmark Rostadion, udtaler Trine Græse (S), borgmester i Gladsaxe Kommune.

- Det bliver for svært for fonden at gennemføre det samlede projekt, som jo er det, de er sat i verden for, siger hun til TV 2 Lorry.

Affejer planer

Helt konkret vil Fonden Danmarks Rostadion, der er stiftet af de tre kommuner samt Team Danmark og har til opgave at realisere det godt 150 millioner kroner dyre byggeri, opdele projektet i to faser – en fase for rocenteret, og en fase for rostadionet.

Det sker, fordi adskillige afslag på tilladelser til især stadionbyggeriet - men også rocenteret - flere gange har slået projektet tilbage til start. Ved at spalte projektet i to var det fondens forhåbning, at der kunne komme fremdrift i først fase et – som er rocenter-projektet – og siden fast to, stadion-projektet.

Men de planer affejer ejerkommunerne nu, og dermed er det nu yderst tvivlsomt, om det stort opslåede og prestigiøse projekt bliver til noget.

- Det er ikke blevet sandsynliggjort for os, at fase to vil blive gennemført. Derfor er vi stærkt bekymrede for, at vi kan komme til at stå med et halvt projekt, hvor kun fase ét bliver realiseret, udtaler Trine Græse (S).

Kommunerne kan ikke blive enige

Ifølge TV 2 Lorrys oplysninger arbejdes der på at få hele projektet nulstillet, så de tre kommuner bag kan gå hver til sit og starte forfra.

Det skyldes modstridende interesser kommunerne imellem, hvor Københavns Kommune prioriterer rocenteret højest, mens især Gladsaxe men også Lyngby-Taarbæk har størst interesse i rostadionet.

Med brevet signaleres et kraftigt ønske til Fonden Danmarks Rostadion om, at de nedlægger sig selv. 

- Det ville ikke være et usandsynligt scenarie, at det sker, siger Trine Græse til TV 2 Lorry.

Lige nu ejer Fonden Danmarks Rostadion faciliteterne ved Bagsværd Sø. 

Hvis fonden nedlægges, vil ejerskabet af rostadionet blive ført tilbage til de oprindelige ejere, som er Gladsaxe Kommune.

Det vil i så fald betyde, at Gladsaxe Kommune kan starte forfra med et nyt projekt om at få opgraderet og moderniseret rostadionet.

- Vi synes, at vi skal have et nyt, nationalt rostadion, for det fortjener rosporten. Det vil vi nu sætte os i spidsen for, siger Trine Græse til TV 2 Lorry.

De har støttet projektet

Drømmen om Danmarks Rostadion er prissat til 145 millioner kroner og skulle finansieres af tre fonde og tre kommuner:  • Den A.P. Møllerske Støttefond (50 millioner kroner)


  • Lokale og Anlægsfonden (10,5 millioner kroner)


  • Nordeafonden (5,63 millioner kroner)


  • Københavns Kommune (52 millioner kroner)


  • Gladsaxe kommune (21,7 millioner kroner)


  • Lyngby-Taarbæk Kommune (5,5 millioner kroner)Kilde: Fonden Danmarks Rostadion


Fond afventer dets skæbne

I Fonden Danmarks Rostadion har bestyrelsesformand Erik Jæger netop modtaget brevet, da TV 2 Lorry kontakter ham.

- Det eneste jeg kan sige er, at vi nu afventer en invitation fra kommunerne til dialog om, hvad der skal ske herfra, siger han.

Men hvad betyder det her for fondens fremtid?

- Jeg er nødt til at afvente yderligere fra kommunerne, før jeg kan svare på det.

Men alt andet lige er vel ikke godt nyt for Fonden Danmarks Rostadion, at det vurderes, at I ikke kan gennemføre projektet. Hvordan føles det?

- Man har arbejdet på det her i syv år. Så det er da lidt specielt.

Langstrakt sag

Nationalstadionet skulle egentlig have stået færdigt allerede i 2020, men som følge af flere ophævelser af tilladelser, hjemvisninger af dispensationer og klager over byggeriet, er rostadionet stødt på grund flere gange.

Da Fredningsnævnet i oktober 2019 gav grønt lys til projektet tydede det på, at projektet endelig kunne blive realiseret i sin oprindelige form frem mod 2022.

Men sådan kom det ikke til at gå. I december sidste år led projektet endnu et knæk, da Miljø- og Fødevareklagenævnet i en endelig afgørelse ophævede en dispensation til rostadionbyggeriet, der tidligere var givet. Afgørelsen betød, at stadionet ikke ville kunne komme til at leve op til internationale krav.

Fonden Danmarks Rostadion, som ejer de nuværende rostadion på Bagsværd Sø og i mange år har arbejdet mod et spritnyt af slagsen, er stiftet af Københavns Kommune, Gladsaxe Kommune, Lyngby- Taarbæk Kommune og Team Danmark.

Projektet er prissat til omkring 140 millioner, hvoraf Den A.P. Møllerske Støttefond støtter med 50 millioner kroner, mens Lokale- og Anlægsfonden støtter med 10,5 millioner. Resten af gildet skal de tre ejerkommuner betale.


_

_


Mest læst i dag

Se flere

Samfund

Demonstration mod ghettolisten

playTil kamp for Mjølnerparken: Ny liste er "urimelig, umenneskelig og diskriminerende"

20080102-145005-6-1920x1283we

Marginaler sender nyt boligkvarter på forhadt liste - nu reagerer borgmester

20191203-163142-2-1920x1279we

playHer er de: Flere boligområder ryger af forhadt liste - et nyt er kommet på

kanalrundfart

playEfter forslag om fri badning i Københavns Havn: "Vi frygter en ulykke"


Lorryland


Forsiden lige nu

Se flere