Lindegården fik vigtige minutter på Borgen

Mia Kristina Hansen talte tirsdag for Folketingets sundhedsudvalg og socialudvalg på Christiansborg.

- Jeg bliver lige helt rørt.

Sådan begyndte Mia Kristina Hansen med en klump i halsen sit oplæg foran en propfyldt Landstingssal på Christiansborg.

Socialpædagogen fra Center Lindegården, hvor en sosuassistent for to måneder siden blev dræbt af en psykotisk beboer, er blevet indbudt til at tale ved en høring, hvor både Folketingets sundhedsudvalg og socialudvalg deltager.

Temaet er behandlings- og botilbud i psykiatrien. 

- Det er 10 vigtige minutter, jeg har fået her. For vi har brug for handling, fortsatte Mia Kristina Hansen. 

Socialpædagogen har stillet sig frem for at råbe politikerne op, siden den 25. marts, hvor Vivi Nielsen mistede livet. Fra talerstolen i Landstingssalen kan Mia Kristina Hansen nøjes med at hviske. De sidder allesammen og lytter på hende. Næsten. Sundhedsminister Sophie Løhde, Venstre, har meldt afbud.

- Jeg synes, det er rigtig trist, at hun ikke kommer. Jeg havde virkelig håbet på, at hun ville komme og lytte på os, siger Mia Kristina Hansen, inden hun går på talerstolen. 

Hun har sammen med kollegerne på Center Lindegården samlet penge ind til en helsides annonce i gratisavisen Metroxpress. Siden fredag har over 900 mennesker samlet over 54.000 kroner ind til annoncen. Overskriften på den er 'Du kan løse problemerne, Sophie'. Men Sophie Løhde er altså ikke med til dagens høring.

- Vi har beboere, der aldrig kommer i fællesarealerne eller færdes på gangene, fordi de er bange for at blive overfaldet. Vi har beboere, der selvmedicinerer sig selv med fem flasker vodka om dagen. Vi har beboere, der bliver dybt frustrerede, fordi vi ikke har tid til dem, og så kan det gå galt, fortæller Mia Kristina Hansen fra talerstolen.

Hver en stol i Landstingssalen er besat. Allerede to dage inden høringen, måtte Folketinget melde alt udsolgt. Et særsyn ved politiske høringer. Men den her sag samler folk.

Blandt deltagerne er Vesntres socialminister Karen Ellemann, der også selv har været på besøg på det socialpsykiatriske bosted i Roskilde.

- Der er tale om et område, som vi allesammen er enige om at gøre noget ved, sagde Karen Ellemann, da hun indledte sit indlæg på høringen.

Ministeren lover handling - men handlingen skal ske med omtanke, siger hun.

- Vi påtager os ansvaret for at finde de gode løsninger, og vi er klar over, at det skal gå hurtigt. Men vi skylder os også at tænke os rigtig godt om, sagde Karen Ellemann. 

Lige nu forhandler regeringen og regionerne om næste års økonomi, og her løftede socialministeren sløret for, at forebyggelse af vold er et vigtigt tema.

Mia Kristina Hansen blev klappet af talerstolen. De 10 vigtige minutter gik alt for stærkt, synes hun. Men måske er hendes og kollegernes budskab nu nået igennem. De vil have handling nu. 

 

Dagens annonce i gratisavisen Metroxpress.
Dagens annonce i gratisavisen Metroxpress.

 

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Samfund

daginstitution

Københavnske forældre bør fritages for betaling til daginstitutioner, mener flertal

1600px_colourbox40805590.jpg

Helsingør er populær som aldrig før - og borgmesteren ved godt hvorfor

Børnehave genåbning

Endnu en kommune dropper forældrebetaling, hvis børnene holdes hjemme fra dagtilbud

Cecilia Lonning-Skovgaard

Corona rammer Københavns aktivering af banderelaterede ledige

København

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere