Efter kritiske episoder: Her får hjemmehjælpere overfaldsalarmer

Lejre Kommune øger sikkerheden for nattevagterne i hjemmeplejen. Det sker efter flere kritiske episoder, heriblandt et groft hjemmerøveri sidste år.

Det er ikke helt ufarligt at være hjemmehjælper.

Det har de ansatte i Lejre Kommunes hjemmepleje måttet sande, efter to af deres kolleger sidste år blev overfaldet under et groft hjemmerøveri hos et pensionistægtepar i Kirke Såby.

De to SOSU-hjælpere ankom til huset midt om natten for at udføre deres plejeopgave, mens tre mænd var i færd med at røve det ældre ægtepar. Begge hjemmehjælpere og ægteparret blev fastholdt, indtil røverne forsvandt.

I kølvandet på episoden har Lejre Kommune arbejdet med at øge sikkerheden for nattevagterne i hjemmeplejen. Det har nu ført til, at kommunen har investeret i ti overfaldsalarmer, som kan bruges af sosu-nattevagterne.

- Det handler om, at vores medarbejdere i hjemmeplejen skal være trygge, når de går på arbejde, siger Mikael Ralf Larsen fra SF, som er formand for Udvalget for Social, Sundhed og Ældre.

Tidligere indslag om hjemmerøveriet i Kirke Såby i november sidste år. 

Har hyret vagtfirma

Kommunen har desuden hyret vagtfirma, der står for overvågning og assistance ved trusler, overfald eller andre utrygge situationer, hvor overfaldsalarmen bliver udløst af medarbejderne.

Der har foreløbig været en prøveperiode på lidt over tre måneder, hvor der har været to kald til vagtfirmaet. Begge gange har hjælpen fra vagtfirmaet fungeret tilfredsstillende, lyder det i en skriftlig orientering fra kommunen til Udvalget for Social, Sundhed og Ældre.

Ifølge Mikael Ralf Larsen drejer det sig om et par enkelte episoder, hvor hjemmehjælperne har oplevet udadreagerende adfærd hos nogle borgere, som de har besøgt.

- Selvom der er tale om ganske få hændelser, så er det alligevel rart for medarbejderne at have de her alarmer, som kan give dem noget tryghed, siger han.

Sådan fordeles overfaldsalarmerne

Som et andet sikkerhedstiltag vil Lejre Kommune desuden etablere øget belysning ved hjælp af sensorer på bagsiden af plejecentret Bøgebakken i Lejre ud mod togbanen. Formålet er at skabe mere tryghed hos beboere og borgere.

Der kører i øjeblikket en større straffesag ved Retten i Nykøbing Falster mod en kroatisk familie, som er tiltalt for at stå bag 25 hjemmerøverier over hele Sjælland – deriblandt hjemmerøveriet i Kirke Såby sidste år. De tiltalte i sagen er et ægtepar og tre af deres sønner.

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Samfund

John Schmidt Andersen

Før ville ingen investere i Vinge – nu står kommune med flere tilbud på hånden

Maria Sarko på Amager Strand

playSverige åbner grænsen for skilsmissebørn med ledsager

opholdsforbud på christiania

Christiania lukker sig selv med hegn efter opholdsforbud

Affaldssortering Ballerup skrald skraldespand

Borgere får ikke tømt skraldespand. Men det er der en god grund til, mener kommune

Lejre

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere