Snart er det slut: Historisk museum pakkes ned

Du skal skynde dig, hvis du skal nå at have et syn af de mange knogler, der er at se på det historiske museum på Østerbro.

I over 50 år har museumsgæster med hang til forhistoriske dyr kunne gå og beundre de mange knogler, der er fundet gennem årene på Zoologisk Museum på Østerbro i København.

Siden indvielsen den 2. november 1970 har flere millioner besøgende beundret alt fra mammutter, et kæmpedovendyr og ikke mindst den 17 meter lange planteædende dinosaur, der findes på museet.

Men fra den 23. oktober 2022 er det slut med de vante rammer.

quote For mange har Zoologisk Museum været et sted, man kom som barn og måske havde et yndlingsdyr, som man bare skulle se hver gang

Peter C. Kjærgaard, direktør, Statens Naturhistoriske Museum

Hele museet bliver pakket ned og bliver efter planen flyttet over i et nyt "spektakulært" byggeri, der skal huse Statens Naturhistoriske Museum.

Det oplyser Statens Naturhistoriske Museum i en pressemeddelelse.

- Zoologisk Museum har givet generationer af besøgende store naturoplevelser. De mange fine genstande har taget børn og voksne gennem et univers af mangfoldighed, på en tidsrejse mellem tidligere og nulevende dyrearter, lyder det fra Peter C. Kjærgaard, der er direktør på Statens Naturhistoriske Museum, og fortsætter:

- For mange har Zoologisk Museum været et sted, man kom som barn og måske havde et yndlingsdyr, som man bare skulle se hver gang. Som voksen har man givet disse oplevelser videre til børn og børnebørn.

Lukker i to år

Det nye byggeri er allerede nu ved at blive opført i Botanisk Have, og det er planen, at det skal åbne med en udstilling i efteråret 2024.

- Vi får den nye bygning i 2023, og så skal vi indrette den nye udstilling, så vi kan være klar i 2024. Der skal bruges mindst et år på at pakke ned og flytte ind. Det er den tid, det tager at flytte udstillingerne, fortæller Forsknings- og Samlingschef på Statens Naturhistoriske Museum, Nikolaj Scharff, til TV 2 Lorry.

Hvis alt går efter planen, vil der derfor være to års tid, hvor det ikke er muligt at se på knogler fra de mange dyr.

Og skulle det ske, at tidsplanen skrider, så kan der gå endnu længere tid.

- Grunden til at det tager langt tid, er, at der er nogle ting, der ikke er så nemme at håndteret. Blandt andet hvalskeletter. De skal rengøres og måske repareres. Det tager bare tid at gøre det, forklarer Nikolaj Scharff.

Derfor er det med at tage knogleelskere og nysgerrige sjæle med nu, hvis du skal nå og vise dem knoglerne i de historiske omgivelser.

- Som voksen har man givet disse oplevelser videre til børn og børnebørn. Jeg håber, at rigtig mange vil benytte muligheden for at se eller gense det fine museum. Der er kun et år tilbage, og så bliver dørene lukket for altid, siger Peter C. Kjærgaard, der er direktør på Statens Naturhistoriske Museum.

Det er ikke kun knogler af forhistoriske dyr, der er trækplastret på Zoologisk Museum.

Her finder man mere end 14 millioner genstande, der også skal flyttes over i de moderne omgivelser. Det er langt fra alle genstande, der er udstillet, og der kommer heller ikke til at være plads til dem alle sammen på det nye museum.

Derfor vil den bygning - der i dag huserer Zoologisk Museum og ejes af Københavns Universitet - stadig blive brugt til opbevaring af eksisterende samlinger, men altså være lukket for publikum. Det forklarer Forsknings- og Samlingschef på Statens Naturhistoriske Museum, Nikolaj Scharff, til TV 2 Lorry.

Når det nye museum åbner, så vil det være med nye, tidssvarende udstillinger, lover Statens Naturhistoriske Museum i pressemeddelelsen.

I videoen herunder kan du se, hvordan det så ud med byggeriet tilbage i maj måned, da der netop havde været rejsegilde.