Skandalerne fortsætter: Entreprenør stopper arbejdet på milliardbyggeri

Den længe ventede og dyre Niels Bohr Bygningen er rendt ind i endnu en skandale. Denne gang har et ventilationsfirma trukket sig fra byggeriet efter manglende betaling.

Skandalerne bliver ved med at vælte ned over Københavns Universitets byggeprojekt Niels Bohr-byggeriet på Jagtvej i København.

Senest har ventilationsentreprenøren Proventilation valgt at stoppe deres arbejde på byggepladsen, efter de ikke har fået betaling for noget af deres udførte arbejde.

Og det er en kompliceret sag, da der er flere involverede parter. Proventilation mener, at de mangler betaling for 50 millioner kroner. De penge skulle de modtage fra firmaet Wicotec Kirkebjerg, der hyrede Proventilation.

Men det er Vejdirektoratet, som står med det samlede ansvar for hele Niels Bohr Bygningen, og Proventilation beskylder Vejdirektoratet for at tilbageholde betaling.

- Vi kritiserer Vejdirektoratet for, at de ikke betaler regningen og ikke kommer med dokumentation på, hvorfor de har stoppet samarbejdet med os, fortæller Flemming Kragerup, administrerende direktør i Proventilation, til TV 2 Lorry.

Forsømt arbejde

Proventilation var hyret til at rette op på de store mangler, der har været med ventilationsarbejdet i bygningen. Tidligere stod det spanske firma Inabsensa for netop dette arbejde, men da de ikke havde udført arbejdet korrekt, tog Proventilation over i 2017.

Efter to et halvt år har de nu valgt at stoppe deres arbejde på Niels Bohr Bygningen.

- I vores optik virker det som om, at bygherrerne ikke kan styre byggeriet. Det har haft indflydelse på den måde, at tingene ikke er koordineret korrekt. Der har været mange projektændringer, som man ikke har taget højde for, siger Flemming Kragerup.

Ifølge Vejdirektoratet skyldes Proventilations standsning af arbejdet, at firmaet ikke har været i stand til at udføre de forsømmelser, som de er blevet gjort opmærksomme på.

- Proventilation har forsømt at lede deres arbejde i forbindelse med bestilling af materialer, ligesom Proventilation har forsømt deres pligt til at koordinere egenprojekterede arbejde med andre entrepriser, skriver Vejdirektoratet i en udtalelse til TV 2 Lorry.

De fortæller samtidig, at de ikke kan genkende den manglende betaling, som ventilationsfirmaet mener, det har krav på.

Budget overskredet

Den verserende sag er langt fra den eneste skandale, der har ramt byggeriet. Oprindeligt skulle bygningen, der skal huse mellem 3000 og 4000 studerende og 800 forskere inden for fysik, kemi, matematik og datalogi, koste 1,6 milliarder kroner at bygge.

Det budget er for længst overskredet og ligger nu på over tre milliarder kroner.

Derudover skulle projektet også være færdig for mere end to år siden, men heller ikke dette er tilfældet.

Vejdirektoratet vil fortælle, hvornår de regner med, at bygningen endeligt kan stå færdig, men de fortæller, at selve ventilationsarbejdet er færdigt. Det overtog Wicotc Kirkebjerg, efter Proventilation trak sig fra byggeriet.

Proventilation vil nu gå rettens gang for at få den manglende betaling på 50 millioner kroner.

Her er et overblik over byggeprojektet:

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Samfund

Godhavnsdreng

playJuraprofessor: Godhavnssagen kan åbne ladeport af lignende sager

Opholdsforbud

Risiko for angreb i bandekonflikt forlænger opholdsforbud

20190813-134904-l-1920x1277we.jpg

play17 Godhavns-børn får 300.000 kroner hver for misrøgt

nedim_yasar.jpg

Livstidsdømt mand frifundet for drab på radiovært

København

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere