Skandalerne fortsætter: Entreprenør stopper arbejdet på milliardbyggeri

Den længe ventede og dyre Niels Bohr Bygningen er rendt ind i endnu en skandale. Denne gang har et ventilationsfirma trukket sig fra byggeriet efter manglende betaling.

02:19

Det er den skandaleramte Niels Bohr-bygning på Jagtvej i København - der -stærkt forsinket - endelig burde stå færdig nu, men igen har mødt store udfordringer

Skandalerne bliver ved med at vælte ned over Københavns Universitets byggeprojekt Niels Bohr-byggeriet på Jagtvej i København.

Senest har ventilationsentreprenøren Proventilation valgt at stoppe deres arbejde på byggepladsen, efter de ikke har fået betaling for noget af deres udførte arbejde.

Læs også Universitetsbyggeri overskrider budget med 80 procent

Og det er en kompliceret sag, da der er flere involverede parter. Proventilation mener, at de mangler betaling for 50 millioner kroner. De penge skulle de modtage fra firmaet Wicotec Kirkebjerg, der hyrede Proventilation.

Men det er Vejdirektoratet, som står med det samlede ansvar for hele Niels Bohr Bygningen, og Proventilation beskylder Vejdirektoratet for at tilbageholde betaling.

- Vi kritiserer Vejdirektoratet for, at de ikke betaler regningen og ikke kommer med dokumentation på, hvorfor de har stoppet samarbejdet med os, fortæller Flemming Kragerup, administrerende direktør i Proventilation, til TV 2 Lorry.

Forsømt arbejde

Proventilation var hyret til at rette op på de store mangler, der har været med ventilationsarbejdet i bygningen. Tidligere stod det spanske firma Inabsensa for netop dette arbejde, men da de ikke havde udført arbejdet korrekt, tog Proventilation over i 2017.

Efter to et halvt år har de nu valgt at stoppe deres arbejde på Niels Bohr Bygningen.

Læs også Anerkendt dansk klimaforskning ramt af byggeskandale  

- I vores optik virker det som om, at bygherrerne ikke kan styre byggeriet. Det har haft indflydelse på den måde, at tingene ikke er koordineret korrekt. Der har været mange projektændringer, som man ikke har taget højde for, siger Flemming Kragerup.

Ifølge Vejdirektoratet skyldes Proventilations standsning af arbejdet, at firmaet ikke har været i stand til at udføre de forsømmelser, som de er blevet gjort opmærksomme på.

- Proventilation har forsømt at lede deres arbejde i forbindelse med bestilling af materialer, ligesom Proventilation har forsømt deres pligt til at koordinere egenprojekterede arbejde med andre entrepriser, skriver Vejdirektoratet i en udtalelse til TV 2 Lorry.

De fortæller samtidig, at de ikke kan genkende den manglende betaling, som ventilationsfirmaet mener, det har krav på.

Budget overskredet

Den verserende sag er langt fra den eneste skandale, der har ramt byggeriet. Oprindeligt skulle bygningen, der skal huse mellem 3000 og 4000 studerende og 800 forskere inden for fysik, kemi, matematik og datalogi, koste 1,6 milliarder kroner at bygge.

Det budget er for længst overskredet og ligger nu på over tre milliarder kroner.

Læs også Niels Bohr Bygningen til Universitet yderligere forsinket

Derudover skulle projektet også være færdig for mere end to år siden, men heller ikke dette er tilfældet.

Vejdirektoratet vil fortælle, hvornår de regner med, at bygningen endeligt kan stå færdig, men de fortæller, at selve ventilationsarbejdet er færdigt. Det overtog Wicotc Kirkebjerg, efter Proventilation trak sig fra byggeriet.

Proventilation vil nu gå rettens gang for at få den manglende betaling på 50 millioner kroner.

Her er et overblik over byggeprojektet:

* Sommeren 2013: Daværende bygningsminister Rasmus Helveg (R) tog første spadestik til det nye Niels Bohr-byggeri. Intentionen var, at det skulle stå færdigt i 2017.

 

* Februar 2017: Den statslige bygherre, Bygningsstyrelsen, opsagde kontrakten med det spanske vvs-firma Inabensa, der stod for bygningens ventilations- og kølesystem. Begrundelsen var store forsinkelser og kvalitetsproblemer.

 

* Ventilationsentreprenøren Proventilation bliver tilknyttet for at rette op på de fejl, Inabensa har lavet. Blandt andet skulle der udskiftet 2,5 kilometer ventilationsrør.

 

* April 2017: Bygningsstyrelsen beslutter at færdiggøre byggeriet med to af de eksisterende entreprenører, Bravida og Aarsleff.

 

* Efterår 2017: Bygningsstyrelsen politianmelder Inabensa for snyd med materialer.

 

* November 2017: Konsulentrapport kritiserer ledelsen af byggeriet. Bygningsstyrelsens direktør fyres. Vejdirektoratet overtager ansvaret for Niels Bohr-byggeriet.

 

* December 2017: Inabensa rejser et erstatningskrav på 100 millioner kroner mod Bygningsstyrelsen for uberettiget at være blevet sat fra arbejdet.

Kammeradvokaten lægger på vegne af Bygningsstyrelsen sag an mod Inabensa med et erstatningskrav på 625 millioner kroner

Byggeriet var oprindeligt budgetteret til 1,6 milliarder kroner, men blev i december 2017 opjusteret til at ville koste 2,9 milliarder kroner.

 

* Marts 2018: En ny tidsplan til Finansudvalget viser, at byggeriet tidligst vil stå færdigt i starten af 2019.

 

* Juni 2018: Københavns Universitet anlægger en voldgiftssag mod Bygningsstyrelsen om principperne for den kommende husleje for Niels Bohr-byggeriet.

 

* Juni 2019: Budgettet bliver endnu engang overskredet med 290 millioner kroner, og byggeriet har derfor behov for endnu en budgetbevilling.

 

* August 2019: Byggeledelsen og bygherren på Niels Bohr-projektet tilbageholder betalinger til Proventilation for arbejde, som allerede er udført på byggepladsen.

 

* Oktober 2019: Ventilationsentreprenøren, Proventilation, trækker sig fra arbejdet på grund af de ubetalte regninger.

 

Kilder: Information, Bygningsstyrelsen og Proventilation

 

/ritzau/

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret

Læs vores privatlivspolitik