Seks måneder skulle nyåbnet Nørrebro-restaurant bruge for at få Michelin-stjerner

I januar måned slog restauranten Jatak dørene op på Nørrebro. Seks måneder senere har spisestedet høstet sine første Michelin-stjerner.

Når man arbejder som kok i et hæderkronet køkken, er der sjældent plads til misforståelser, når ordrerne fra sultne gæster vælter ind.

Præcis og utvetydig kommunikation mellem tjenere, chefkok og køkkenets mange kokke er fundamental, må man forstå.

Heraf kommer navnet på Københavns nyeste skud på stammen af restauranter hædret med Michelin-stjerner.

Er ordren forstået? Jatak.

Det er blot seks måneder siden, at restauranten Jatak med den canadiske kok Jonathan Tam i spidsen åbnede på Rantzausgade. Men trods den korte eksistenstid kunne spisestedet mandag glæde sig over sin første Michelin-stjerne ved den årlige uddeling.

- Vi skal stadig lige sluge den. Men det er stort for holdet at få den her anerkendelse for vores hårde arbejde. Det er det vi tager med, siger Jonathan Tam til TV 2 Lorry.

Jonathan Tam (yderst til højre) kom til Danmark i 2007 fra Canada og har en fortid i de hæderkronede køkkener hos Noma og Relæ.
Jonathan Tam (yderst til højre) kom til Danmark i 2007 fra Canada og har en fortid i de hæderkronede køkkener hos Noma og Relæ.
Foto: Kristian Koed Hansen - TV 2 Lorry

En holdindsats

Det skinner igennem, da TV 2 Lorry onsdag besøger køkkenet på Nørrebro, hvor Jatak forbereder sig på sin første åbningsdag som en Michelin-restaurant.

Holdet af kokke snitter især grønsager på livet løs. Og nok leder Jonathan Tams slagets gang, men han understreger gentagne gange, at Michelin-hædringen er en foreløbig kulmination på en holdindsats.

- Det er jo chefkokken man ofte ser, men det kræver et hold det her. Vi har været heldige med at få et fremragende hold. Vi har stadig meget potentiale, selvom vi har opnået meget på så kort tid, siger Jonathan Tam og fortsætter:

- Vi går ikke efter priser, for det ville være et unødigt pres at lægge på os selv. Så vi koncentrerer os bare om maden.

Jataks dansk/kantonesiske retter bærer præg af til dels Jonathan Tams kantonesiske baggrund og hans 13 år i køkkenet på Noma og Relæ.
Jataks dansk/kantonesiske retter bærer præg af til dels Jonathan Tams kantonesiske baggrund og hans 13 år i køkkenet på Noma og Relæ.
Foto: Søren Bidstrup/Ritzau Scanpix

Selvom Michelin-stjernen naturligvis har givet anledning til jubel, så er den ikke helt fremmed for den canadiske kok.

Jonathan Tam har nemlig tidligere været ansat på de Michelin-anerkendte restauranter Noma og nu hedengangne Relæ, som har var køkkenchef for i en årrække. Men for et halvt år siden besluttede han sig for at starte sin egen restaurant i hjertet af Nørrebro.

Kærester og kompagnoner

Den vej har han dog ikke betrådt alene.

Med sig som businesspartner har han kæresten Sarah Simone Frilund, der er arkitekt og har designet og indrettet restauranten på Rantzausgade.

- Det var skræmmende at åbne restauranten sammen. Jeg tænkte om det kunne være en udfordring for forholdet. Men vi har hver vores styrker, og vi hjælper hinanden og gør hinanden bedre, siger Sarah Simone Frilund.

- Sarah er den person jeg altid går til for at få gode råd. Og derfor gav det mening at bringe hende med ombord. Specielt indretningen af restauranten har hun stået for. Det kunne jeg aldrig have klaret selv, tilføjer Jonathan Tam.

Parret og makkerparret Sarah Simone Frilund og Jonathan Tam erkender, at det ikke altid er let at drive en fælles forretning og samtidig være et kærestepar.
Parret og makkerparret Sarah Simone Frilund og Jonathan Tam erkender, at det ikke altid er let at drive en fælles forretning og samtidig være et kærestepar.
Foto: Kristian Koed Hansen - TV 2 Lorry

Men at være i parforhold og kollegaer på samme tid er ikke altid lige nemt.

- Der er altid udfordringer. Daglige udfordringer. Det er en del af det, når man brænder så meget for det man gør og stræber efter perfektion hver eneste gang, siger Sarah Simone Frilund.

Maden er der dog ingen udfordringer med.

Selv længe inden Michelin-stjernen var under opsejling lokkede den gæster til fra både ind- og udland. Derfor skal man at være hurtig, hvis man vil have et bord.

Med Jataks Michelin-pris kan hovedstadsområdet nu bryste sig af i alt 24 Michelin-stjerner fordelt på 15 restauranter.

Disse restauranter i hovedstadsområdet har Michelin-stjerner:

Tre stjerner:

  • Geranium, København
  • Noma, København


To stjerner:

  • AOC, København
  • Alchemist, København
  • Jordnær, Gentofte
  • Kadeau, København
  • Kong Hans Kælder, København


En stjerne:

  • Alouette, København
  • Formel B, København
  • Kiin Kiin, København
  • Kokkeriet, København
  • Marchal, København
  • Søllerød Kro, Holte
  • The Samuel, København
  • Jatak, København


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik