Ny bevilling til Naturpark Amager skal få flere til at bruge naturen

En bevilling på seks millioner kroner fra Lokale og Anlægsfonden skal være med til at løfte det aktive friluftsliv i Naturpark Amager. Og det glæder teknik- og miljøborgmesteren i Københavns Kommune.

Lokale og Anlægsfonden foreslår blandt andet at udvide samlingsstedet ved Havneslusen. Foto: Møller & Grønborg og ADEPT

Mens fuglene kvidrer, og bøgen springer ud, så er Naturpark Amager i gang med en mindre forvandling.

Faktisk startede forvandlingen allerede i 2018, da der blev fundet en vinder af arkitektkonkurrencen om udviklingen af tre nye hovedindgange og fire samlingssteder for friluftsliv.

Udviklingen af Naturpark Amager er støttet med 60 millioner kroner. Men står det til Lokale og Anlægsfonden, skal der flere millioner til. 

De har nemlig foreslået at udvide to af de kommende faciliteter. Og for at finansiere det, har de bevilliget seks millioner kroner til udvidelsen. 

Læs også Planen er klar: Sådan skal gigantisk naturpark i København se ud

Vil lytte til borgerne

De to faciliteter, som Lokale og Anlægsfonden foreslår at opgradere, er henholdsvis hovedingangen ved DR Byen og samlingsstedet ved Havneslusen.

Og spørger man udviklingskonsulent Jens Øyås Møller fra Lokale og Anlægsfonden, er det ikke tilfældigt, at det netop er de to steder, der er udvalgt. Det skal nemlig være med til at imødekomme ønsker fra de lokale brugere.

Lokale og Anlægsfonden foreslår også at udvide hovedindgangen ved DR Byen.  Foto: Møller & Grønborg og ADEPT

- Hovedindgangen ved DR Byen og samlingsstedet ved Havneslusen er flotte eksempler på, hvordan man med grundig brugerinvolvering kan skabe tilgængelige natur- og friluftsoplevelser for alle, oplyser Jens Øyås Møller i en pressemeddelelse. 

Involveringen gælder blandt andet skoler, løbere og rollespilsgrupper. Lokale og Anlægsfonden foreslår derfor at gøre plads til blandt andet grejdepoter til opbevaring af udstyr, flere opholdsmuligheder, stenrev, nye træer og nye læringsfaciliteter. 

Nu bliver der endnu bedre muligheder for at bruge området, og det synes jeg, er en stor gevinst for byen og for københavnerne.

Ninna Hedeager Olsen, teknik- og miljøborgmester i Københavns Kommune

Gevinst for byen

Naturpark Amager er allerede nu et populært naturområde for københavnerne. Men med den forslåede udvidelse fra Lokale og Anlægsfonden kan københavnerne se frem til endnu bedre muligheder.

Og det glæder teknik- og miljøborgmester Ninna Hedeager Olsen, der håber, at det vil få flere til at søge ud i naturen:

- Ved at involvere Lokale og Anlægsfonden fortsætter vi de gode takter, der er i fornyelsen af naturparken, som understreger områdets unikke natur og på fornemste vis binder byen og fælleden sammen. Det sker stadig på naturens præmisser, men nu bliver der bare endnu bedre muligheder for at bruge området, og det synes jeg, er en stor gevinst for byen og for københavnerne. 

Læs også Ny stor naturpark er på tegnebrættet i København

Inden udvidelsen kan blive en realitet, skal politikerne i Teknik- og Miljøudvalget tage stilling til, om de vil tage imod bevillingen fra Lokale og Anlægsfonden. Det sker den 20. april 2020. Hvis de ikke at tager imod bevillingen, fortsætter projektet i sin oprindelige udformning. 

Udvidelsen af Naturpark Amager 

Naturpark Amager er 35 km2 stort naturområde, som udvikles i partnerskab mellem Københavns Kommune, Naturstyrelsen, By & Havn, Tårnby Kommune og Dragør Kommune.

 

I 2018 blev der udskrevet en arkitektkonkurrence om udviklingen af tre nye hovedindgange og fire samlingssteder for friluftsliv. Konkurrencen blev vundet af et team bestående af Møller & Grønborg med ADEPT, SNC-Lavalin Atkins og BARK Rådgivning.

 

Det samlede udviklingsprogram for Naturpark Amager er støttet af Nordea-fonden med 55 millioner kr. og Friluftsrådets udlodningsmidler til friluftsliv med 5 millioner kr.

 

Lokale og Anlægsfonden foreslår at udvide to af de kommende faciliteter – hovedindgangen ved DR Byen samt samlingspunktet ved Havneslusen.

 

Med opgraderingen tilføres blandt andet bedre grejdepoter, trappeforløb med opholdsmuligheder, opholdsdæk, flydeponton, læringsfaciliteter, naturforbedrende stenrev samt nye friluftsmuligheder som ”krydsning af vandet” og ”aktiviteter op ad volden”.

 

Lokale og Anlægsfondens udvidelse påvirker ikke tidsplanen for det samlede projekt. De nye faciliteter forventes at stå færdige i løbet af 2022 og tages i brug løbende.Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret

Læs vores privatlivspolitik