Mindst én coronasmittet efter demonstration mod racisme: Alle deltagere opfordres til test

Flere end 15.000 gik på gaden for at markere opbakning til sortes rettigheder, mindst én er smittet.

Der er bekræftet mindst én smittet med coronavirus efter en demonstration for sortes rettigheder, hvor flere end 15.000 deltog søndag 7. juni.

Det siger sundhedsminister Magnus Heunicke (S) på et pressemøde tirsdag aften.

- Det var en meget, meget stor demonstration, hvor 15.000 deltog, siger han.

Der har været forskellige udmeldinger om, hvor gode folk var til at holde afstand under demonstrationen, der var blevet arrangeret af Black Lives Matter Denmark.

quote Det er afgørende vigtigt, at vi hurtigt får sat ind og identificeret eventuelt andre smittede

Sundhedsminister Magnus Heunicke (S)

Han opfordrer folk til at lade sig teste, hvis de har deltaget i demonstrationen og stået tæt på andre. Det gælder, uanset om man udviser symptomer eller ej.

De kan tilgå hjemmesiden coronaprover.dk.

Hvis man udviser symptomer, opfordrer han folk til at kontakte egen læge telefonisk. Det er vigtigt, at man ikke møder op hos lægen.

- Vi kommer med denne melding, fordi det er afgørende vigtigt, at vi hurtigt får sat ind og identificeret eventuelt andre smittede, så vi kan få stoppet smittekæderne hurtigt, siger Magnus Heunicke.

Demonstration efter George Floyds død

7. juni blev Københavns gader fyldt med slagord, bannere og tilråb, ligesom det er sket overalt i verden i løbet af de seneste to uger.

’Black Lives Matter’, ’Silence is violence’ og ’Enough is enough’ stod der på de medbragte bannere.

Alle med det samme formål. At råbe op og vise sin modstand til racisme i samfundet. Demonstrationen var arrangeret af bevægelsen Black Lives Matter i kølvandet på sagen om den sorte amerikaner George Floyds død, som en betjent er sigtet for at stå bag.

Virolog var bekymret

Allerede før demonstrationen udtalte professor og virolog ved Københavns Universitet, Allan Randrup Thomsen, sig bekymrende om begivenheden. 

- Hvis jeg udelukkende tager smittebrillerne på, så er det altså problematisk. Det er faktisk en af den type situationer, som vi helst skal udenom for at undgå at få en opblussen af epidemien igen, siger han.

I kølvandet på demontrationene kunne TV 2 Lorry fortælle, at fire ansatte i design- og arkitektur-bureauet Urgent Agency med kontor på blandt andet Nørrebro deltog i den store Black Lives Matter-demonstration. 

Bad medarbejdere om at blive hjemme

Efter generelle anbefalinger fra myndighederne om coronavirus bad administrerende direktør, Mads Quistgaard, deltagerne om at tage en corona-test og arbejde hjemme, indtil resultatet var klar. 

- De fire er taget afsted på eget initiativ, og jeg støtter 100 procent op om deres beslutning. Vi som firma er stolte af medarbejder der bruger deres fritid på at engagere sig Black Lives Matter, sagde Mads Quistgaard til TV 2 Lorry. 

Landets største arbejdsgiver- og erhvervsorganisation, Dansk Industri, udtalte mandag i sidste uge, at arbejdsgivere først bør opfordre deres ansatte til at få taget en coronatest, hvis myndighederne anbefaler det. 

Og det gjorde sundhedsminister, Magnus Heunicke, altså tirsdag. 

Ny demonstration

Organisationen Black Lives Matter Denmark, der ikke er officielt tilknyttet den amerikanske, afholder torsdag en ny begivenhed.

Det finder sted ved Israels Plads i København klokken 17.

Demonstrationerne kan finde sted, fordi forsamlinger med et politisk øjemed ikke er omfattet af forsamlingsforbuddet på flere end 50 personer.

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Coronavirus

hurtigtest lyntest kviktest næsepodning

Nu kan du springe et trin over: Ny app skal gøre det lettere at kvikteste

20210125-114354-L-1920x1246we

playHøje smittetal tvinger Hørsholm til at lukke erhvervslivet igen

20210125-114354-L-1920x1246we

playButikker, restauranter og frisører lukker ned i Hørsholm efter høje smittetal

Livreddere 2

playKlar til det store ferie-rykind: Sommerhuskommuner vil teste massivt

København

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere