Josine kæmper for længere barsel til tvillingeforældre: "Jeg måtte vælge imellem mine børn"

Josine gik ned med stress, da hun var alene på barsel med sine tvillinger. Nu kæmper hun for, at andre flerlingefamilier kan få udvidet barsel.

Den ene har nøglebundtet i hånden for selv at låse hoveddøren op, hvilket tilsyneladende kan være lidt af et projekt, når nøglerne ikke helt vil, som man selv vil.

Den anden er vågnet midt i middagsluren og vil helst bare sidde på mors arm i fred og ro. Med tårer i øjnene og nedadvendte mundviger.

quote Nogle gange er det benhårdt, at du må vælge imellem dine børn

Josine Elvekjær Legêne

Selv om Josine Elvekjær Legêne gør alt, hvad hun kan, for at efterkomme tvillingernes behov, er det ikke altid, at det kan lade sig gøre.

Selv om det er langt nemmere nu, hvor de er fire år gamle, end det var, da de var spæde.

- Nogle gange er det benhårdt, at du må vælge imellem dine børn; hvem har mest brug for mig lige nu? Der var hele tiden en, der græd, og en jeg var nødt til at lade ligge, siger Josine Elvekjær Legêne om sin tid på barsel alene med sine tvillinger.

- Det er hjerteskærende at lade sine tvillinger ligge og græde, men sådan er virkeligheden for tvillingeforældre.

Måtte give sit barn mad med foden

Josine Elvekjær Legêne har, sammen med ni medstillere, stillet et borgerforslag, der ønsker at udvide tvillinge- og flerlingefamiliers barsel med 26 uger, hvor en normal barsel varer 52 uger.

Som det er nu, får tvillinge- og flerlingefamilier ikke mere barsel - eller anden hjælp for den sags skyld - end familier, der er gravide med et enkelt barn.

Med borgerforslaget håber Josine, at tvillinge- og flerlingefamilier fremover kan dele de ekstra 26 uger med barselsdagpenge imellem sig, så begge forældre kan være på barsel sammen i den første tid.

26 ugers udvidet barsel til tvillinge- og flerlingefamilier

Som det er nu, får flerlingefamilier i Danmark ikke mere barsel end familier med en enkelt baby. Derfor foreslår Josine Elvekjær Legêne at udvide barslen for flerlingefamilier med 26 uger med barselsdagpenge, som forældrene kan dele mellem sig. Dermed kan forældrene planlægge deres barsel sådan at de kan være på barsel samtidig i den første tid.


Til sammenligning får man i Norge fire til fem måneders ekstra barsel til tvillinger og cirka et år til trillinger, mens man i Sverige får seks måneders ekstra barsel til tvillinger og over et år til trillinger.


Du finder borgerforslaget her.

Forslaget er opstået på baggrund af hendes egne oplevelser, da hun 14 dage efter at have født sine tvillingedrenge skulle være på barsel med dem alene.

- Jeg var simpelthen bange for at være alene med dem, fordi jeg vidste, det ville blive forfærdeligt for både dem og mig, fordi jeg ikke kunne være der for dem begge på samme tid, siger hun.

- Man giver det ene barn flaske, mens man har det andet barn i en skråstol, mens man holder sutteflasken med foden. Det er jo et absurd billede, at man giver sit barn mad med foden.

Bedre start på familielivet

Selv om Josine ikke kan gå tilbage og få mere barsel, håber hun med borgerforslaget at hjælpe kommende flerlingefamilier til at få en bedre start på familielivet.

- Hvis vi havde haft mulighed for at have et halvt år sammen på barsel, er jeg sikker på, at vi havde haft en meget bedre start på familielivet. Jeg tror heller ikke, jeg var gået ned med stress, hvis jeg havde haft min kæreste hjemme, så vi kunne være sammen om to børn, understreger hun.

Derfor håber hun, at borgerforslaget, der i skrivende stund har godt 38.000 underskrifter, kan nå 50.000 underskrifter inden den 24. september, så Folketinget kan forholde sig til det.


Du kan møde Josine og høre hendes historie i videoen øverst i artiklen.






Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik