Ikonisk værtshus blev reddet – nu kan nedrivning alligevel blive en realitet

For et år siden sikrede politikere fra Københavns Kommune fremtiden for værtshuset Café Fuglereden. Men tirsdag i denne uge underkendte Planklagenævnet den beslutning.

- Det er noget af det dejligste, der er sket i mit liv. Det kan ikke beskrives.

Sådan sagde driver af Café Fuglereden i det københavnske Nordvestkvarter, da et enstemmigt Teknik- og Miljøudvalg sidste år reddede det gamle værtshus fra nedrivning.

quote Fra i dag starter vi vores kamp forfra

Denniz Batak, driver Café Fuglereden

Men tirsdag i denne uge tog historien om det ikoniske værtshus endnu en drejning.

Her underkendte Planklagenævnet nemlig udvalgets beslutning.

- Planklagenævnet ophæver afgørelsen. Det betyder, at kommunens afgørelse ikke længere gælder, lyder det i nævnets afgørelse.

Det betyder, at en nedrivning igen kan blive en realitet, og det er en nyhed, der ærgrer Denniz Batak, der gennem de sidste 22 år har drevet Café Fuglereden.

- Jeg er knust. I søndags holdt vi en dejlig fernisering. Det hele så skide godt ud, og så kommer der det her svar i tirsdags. Vi er rystede.

- Fra i dag starter vi vores kamp forfra. VI skal finde ud af, hvilke muligheder vi har og hvad vi skal gøre. Vi håber, at den opbakning, vi havde sidst, opstår igen og bliver endnu større. Folk synes, at ejendommen og stedet skal bevares, og det synes jeg også. Man skal ikke rive historien ned, fordi en embedsmand har lavet en fejl. Det er ikke retfærdigt, siger Denniz Batak til TV 2 Lorry.

Ejer ønsker 40 ungdomsboliger

Bygningen, som værtshuset ligger i, kom for første gang på alles læber som nedrivningstruet i april 2020. Ejeren af bygningen, Jørgen Petersen, ønskede nemlig at rive bygningen ned og i stedet bygge 40 ungdomsboliger.

Han fortalte i april 2020 til TV 2 Lorry, at hans ønske om at rive bygningen ned skyldtes økonomi:

- De fire lejligheder, der er i dag, er utidssvarende. Der er hverken handicapadgang eller energivenlighed. I det her tilfælde vil det være ligeså dyrt at klimasikre de fire lejligheder som at bygge fire nye. I bund og grund handler det om økonomi. Det er der ingen tvivl om, siger Jørgen Petersen i april til TV 2 Lorry.

Det krævede dog en dispensation fra lokalplanen – og den besluttede politikerne i august 2020 ikke at give ham. Én beslutning, som Jørgen Petersen valgte at anke.

For lang sagsbehandlingstid

Men nu knap et år efter politikernes afslag til Jørgen Petersen har sagen ændret karakter.

Af afgørelsen fremgår det fra Planklagenævnet, at kommunen har haft hjemmel til at give et forbud.

Dog fremgår det også, at der er en lang række af tidsfrister, som ikke er blevet overholdt af kommunen, og at sagsbehandlingstiderne i den konkrete sag overstiger, "hvad der må betragtes som en rimelig undersøgelses- og overvejelsestid." 

Og det er altså på den baggrund, at forbudet er blevet vurderet til at være ugyldigt.

- Planklagenævnet finder på den baggrund, at forbuddet lider af en væsentlig retlig mangel og derfor er ugyldigt, lyder det.

Miljø- og Teknikborgmester Ninna Hedeager Olsen har tidligere erklæret sin støtte til bevarelsen af den historiske bygning og værtshus. I et skriftligt svar til TV 2 Lorry erklærer hun sig "chokeret" over afgørelsen. 

- Jeg er chokeret over kendelsen og først og fremmest ærgerlig på de mange lokale københavneres vegne, som har kæmpet for at bevare en vigtig del af områdets identitet. Der har været en bred politisk opbakning på Rådhuset til at bevare stedet, og derfor er det selvfølgelig ekstra frustrerende, at vi bliver underkendt, lyder det fra Ninna Hedeager Olsen, der nu vil afvente en redegørelse fra sin forvaltning - blandt andet i forhold til de tidsfrister, der ikke er overholdt. 

Lokalmiljø gik til modangreb

Da truslen om nedrivning nåede frem til lokalbefolkningen i april 2020 skabte det et ramaskrig, og naboer nedsatte en "kampagnegruppe" for at bremse dispensationsplanerne.

- Der er dels det arkitektoniske, men så er Fuglereden jo også et samlingssted. Det er et af vores sidste gamle, lokale værtshuse. Det ville være ærgerligt, hvis det forsvandt, sagde en af naboerne, Freja Wedenborg, dengang til TV 2 Lorry.

Københavns Kommune fik i alt 314 indsigelser fra borgere, der ikke ønsker at miste den gamle bygning med Café Fuglereden i stueetagen til fordel for et nyt ungdomsbyggeri.

I Facebook-gruppen Bevar Fuglereden fremgår det fredag, at man er klar til at kæmpe for at leve op til gruppens navn.

- Fuglereden er igen truet af nedrivning. Men det skal blive løgn! Her i bevar Fuglereden er vi klar til at tage kampen op for Fuglereden endnu engang. Er I klar til at kæmpe med?, lyder det i et opslag i Facebookgruppen, som har omkring 1000 følgere.

Denniz Batak oplyser til TV 2 Lorry, at han fredag eftermiddag skal holde møde med lokaludvalget i nordvest og deltagere fra kommunen for at drøfte sagen og det videre forløb.

Da Café Fuglereden blev reddet, var TV 2 Lorry på besøg på værtshuset, hvor redningen blev fejret. Se eller gense indslaget nedenfor.

Værtshuset Café Fuglereden i det københavnske Nordvestkvarter skal ikke rives ned. Det har et enstemmigt politisk udvalg i København besluttet

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik