Hyldet i Parken: Krigsveteranen Maria havnede i sort hul, men har nu kæmpet sig tilbage

Veteran Match, der er en årlig begivenhed, der skal få flere krigsveteraner tilbage i civilt arbejde, er netop afholdt i Parken. Maria Andersen er én af dem, der blev hyldet på grønsværen.

Projektørerne lyser den mørke nattehimmel over stadion op. Og spejles i blanke øjne, der panorerer over klapsalverne fra tilskuerpladserne.

Stemmen i højttaleranlægget takker de danske veteraner for deres indsats, alt imens publikum på tribunerne rejser sig.

quote Den hyldest kan være med til at give en indikation af, at man skal kæmpe videre.

Maria Andersen, veteran

Det er søndag aften i Parken, og F.C. Københavns hjemmekamp mod Viborg er denne aften til ære for den lille gruppe af mennesker på A-tribunen, som har været i krig for Danmark.

Blandt dem sidder Maria Andersen. For hende er aftenens hyldest en kulmination på en årelang kamp ud af de mén, udsendelsen gav hende.

- Den hyldest kan være med til at give en indikation af, at man skal kæmpe videre. At det ikke er spildt arbejde, og at jeg er god nok selv på trods af min PTSD, siger hun.

Veteran Match er et projekt, der skal hylde de danske veteraner og hjælpe dem videre i tilværelsen ved at skabe gode rammer for dem på arbejdsmarkedet. I år viser de foreløbige tal, at virksomhederne ønsker at gå videre med at hel- eller deltidsansætte 21 ud af de 30 veteraner, der mødte op.
Veteran Match er et projekt, der skal hylde de danske veteraner og hjælpe dem videre i tilværelsen ved at skabe gode rammer for dem på arbejdsmarkedet. I år viser de foreløbige tal, at virksomhederne ønsker at gå videre med at hel- eller deltidsansætte 21 ud af de 30 veteraner, der mødte op.

Minder, der sætter sig i brystkassen

35-årige Maria Andersen var udsendt i det første halvår af 2010. Under den del af krigen i Afghanistan, man mener, er den blodigste. Mere end 300 allierede soldater mistede livet.

En periode, hvor hun - som Danmarks første kvindelige kampgruppefører - oplevede at miste en kvindelig kollega, ligesom hun så en anden kammerat miste begge sine ben til en vejsidebombe.

Maria Andersen blev som 24-årig Danmarks første kvindelige kampgruppefører, da hun fra februar til august 2010 var udsendt i krigen i Afghanistan.
Maria Andersen blev som 24-årig Danmarks første kvindelige kampgruppefører, da hun fra februar til august 2010 var udsendt i krigen i Afghanistan.

Og hvor hun magtesløst så til, mens en lille pige blev bragt ind i lejren i en trillebør, fordi hun havde mistet tre af sine lemmer til en vejsidebombe.

- Det billede står så skarpt, at det kan ramme mig, når jeg cykler igennem København, som et lyn fra en klar himmel. Og sætter sig i min brystkasse, fortæller hun.

Det var som om, noget blev taget fra mig

Der skulle gå otte år, hvor Maria troede, at alt var som det plejede, før de tiltagende flashbacks fra hændelserne, skulle få Maria til at række ud til Veterancentret og bede om hjælp.

Det endte med en sygemelding, en PTSD-diagnose og en erklæring om, at Maria Andersen var uegnet til at være soldat.

quote Da jeg blev erklæret uegnet til at være soldat, som jeg har været hele mit voksne liv, oplevede jeg en tomhed.

Maria Andersen, veteran

- Da jeg blev erklæret uegnet til at være soldat, som jeg har været hele mit voksne liv, oplevede jeg en tomhed. Det var som om, der var noget, der blev taget fra mig, fortæller hun.

- Og der troede jeg ikke, at jeg nogensinde ville komme tilbage.

Tilbage til livet

Det var en årelang kamp tilbage til tilværelsen, der kulminerede ved det såkaldte Veteran Match i Parken sidste år.

Her fik hun nemlig - efter en sej kamp med myndigheder og pårørende - bevilliget 10 timer ugentligt i et fleksjob hos F.C. København, der kunne efterkomme de skånebehov, Maria har behov for, så hun kan fungere i hverdagen.

- Det har ændret mit liv. Jeg er kommet tilbage til livet, hvor jeg kan føle mig normal. Selv om det er på begrænset tid, forklarer hun.


Veteran Match

Veteran Match blev afholdt for første gang i 2020 i København. Formålet med projektet er at hylde de danske soldaterveteraner og skabe gode rammer for at få dem ud på arbejdsmarkedet.


Det sker dels gennem netværksarrangementer, hvor veteranerne i trygge rammer mødes med erhvervslivet, dels gennem en række match day-arrangementer i efteråret med forskellige aktiviteter, som hylder de danske veteraner. Blandt andet ved en hyldest i Parken i kampen F.C. København - Viborg.


Bag Veteran Match 2021 står DIF, samtlige hold i Metal Ligaen, en lang række fodboldklubber fra superligaen og 1. division i fodbold samt en række kommuner.


Ambitionen er, at Veteran Match bliver en fast tilbagevendende begivenhed – over hele landet og i flere sportsgrene.


- For mig har det været afgørende at finde en model til både at hylde veteraner og hjælpe dem, der står uden for arbejdsmarkedet, tilbage mod et job. Vi skal som by være der for vores veteraner, når kampen i udlandet er blevet til kampen for at få en velfungerende hverdag herhjemme, siger Cecilia Lonning-Skovgaard (V), beskæftigelses- og integrationsborgmester i Københavns Kommune, der er en af initiativtagerne til projektet.


Ved sidste års Veteran Match deltog 18 veteraner, hvoraf otte kom i gang med fleksjob, virksomhedspraktik eller andre former for beskæftigelse. I år viser de foreløbige tal, at virksomhederne ønsker at gå videre med at hel- eller deltidsansætte 21 ud af de 30 veteraner, der mødte op.


- Jeg synes egentlig, at tallene taler et tydeligt sprog om, at vi har fundet en model, som både fungerer for veteranerne og virksomhederne. Jeg er glad og stolt over, at virksomhederne i første omgang vil gå videre med at ansætte 70 procent af de veteraner, der deltog. Til arrangementet var der fantastisk stemning, og vi kan nu se, at det rent faktisk også har givet nogle rigtig gode match. Det skal vi bygge videre på i samarbejde med vores partnere fra FCK, DIF og Soldaterprojektet, afslutter Cecilie Lonning-Skovgaard.

Med jobbet i Parken er hun nu selv blevet en del af dette års Veteran Match, hvor hun hjælper andre veteraner med at komme tilbage til tilværelsen.

- Det kan være rigtig svært at få et job som veteran, fordi du skal lære dig selv at kende på ny med de begrænsninger, der nu er. Og det er ikke sjovt for nogen at vedkende sig det begrænsninger, fortæller hun.

Vejen på den anden side er ikke altid grønnere, men den er der

Tilbage i Parken er hjemmekampen fløjtet af, og Maria har taget plads ved udgangen for at tage afsked med de fremmødte veteraner.

Og selv om fremmødet for mange af veteranerne - hende selv inklusiv - har krævet stor overvindelse, er Maria Andersen ikke i tvivl om, at det har været det hele værd.

Maria Andersen fik ved sidste års Veteran Match job i F.C. København, hvor hun får muligheden for at hjælpe andre veteraner tilbage til tilværelsen.
Maria Andersen fik ved sidste års Veteran Match job i F.C. København, hvor hun får muligheden for at hjælpe andre veteraner tilbage til tilværelsen.

Hun håber, at dagen har været med til at skabe et større fokus på veteraner.

Og at det måske kan hjælpe andre veteraner tilbage til livet, som det hjalp hende.

- Jeg håber, at jeg kan give det videre, at der er en vej på den anden side. Det er ikke altid, at den er grønnere. Men der er en mulighed.

Krigen i afghanistan

I 2021 afsluttede Forsvaret næsten 20 års militær indsats i Afghanistan, da Danmark sammen med USA, Storbritannien og de øvrige NATO-lande trak sine soldater hjem.


Danmark har haft kampsoldater i Afghanistan siden 2002 og 12 år frem.


Det er i januar 2002, at Danmark sender de første 241 soldater til Afghanistan. I årene efter øges den danske tilstedeværelse på baggrund af en generel NATO-ledet oprustning i landet. I alt 11.406 soldater har været udsendt til Afghanistan fordelt på 20.999 udsendelser. 


De danske soldater er fra 2008 til 2010 udstationeret i patruljebasen Armadillo i Helmand-provinsen. Her udkæmper de danske soldater, ifølge Altinget, nogle af de hårdeste kampe i nyere dansk krigshistorie.


37 soldater er faldet i kamp siden krigens begyndelse, syv er døde af sygdom eller i forbindelse med en ulykke, og 241 soldater er såret i en eller anden grad.


De danske soldater er en del af de 1.145 allierede soldater, der har mistet livet i løbet af krigen. Derudover er 2.298 amerikanske soldater blevet dræbt i kamp i Afghanistan.


Knap 55.000 civile er enten døde eller såret, siden FN begyndte at dokumentere tabene 1. januar 2009.


De civile tab steg drastisk i 2021 med 47 procent i forhold til den samme periode i 2020. 1.659 dræbte og 3.524 sårede var der i perioden for 2021. Den voldsomme stigning i 2021 skyldes ifølge FN Talibans fremmarch igennem landet.


Deborah Lyons, der står i spidsen for FN's indsats i Afghanistan, sagde 26. juli 2021 i forbindelse med FN’s afrapportering af dødstallene, at det var chokerende og bekymrende at se, at kvinder og børn udgør næsten halvdelen af de civile dødstal for 2021.Forsvarsministeriet estimerer, at den danske indsats i Afghanistan fra 2002 til 2020 har kostet 12,1 milliarder kroner.


Kilder: ForsvaretAltinget.dk, Berlingske.dk


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik