Her skriger hoteller og restauranter på arbejdskraft

Københavnske hoteller og restauranter kæmper i forvejen hårdt for at besætte ledige stillinger. Og med de kommende års eksplosive vækst i antallet af hotelværelser står branchen overfor enorme udfordringer.

En ny stor kampagne på sociale medier som Youtube og Facebook skal nu være med til at få flere unge til at vælge en karriere som hotelreceptionist, smørrebrødsjomfru, tjener eller kok.

Og der er i den grad brug for dem.

De kommende fire til fem år vil antallet af københavnske hotelværelser vokse med 50 procent - fra de nuværende cirka 20.000 til op mod 30.000.

Det omfattende behov for mere arbejdskraft kommer efter, at hotelbranchen i forvejen har skreget efter nye medarbejdere i årevis.

Lige nu kan hver 3. ledige stilling ikke besættes.

Søger forgæves

Ifølge administrerende direktør i brancheorganisationen HORESTA, Katia K. Østergaard, er det tvingende nødvendigt også at kigge ud over landets grænser.

- Vi har helt sikkert brug for international arbejdskraft. Og det gælder både dem fra Europa - og dem uden for Europa. Og det har vi simpelthen, fordi arbejdsudbuddet herhjemme ikke er stort nok i forhold til de behov, vi har. I forvejen har vi vanskeligt ved at rekruttere. Der er simpelthen mangel på arbejdskraft - ikke mindst til vores branche. Hver tredje stilling søges forgæves - som det er lige nu, siger Katia K. Østergaard.

quote - Vi har helt sikkert brug for international arbejdskraft. Og det gælder både dem fra Europa - og dem uden for Europa. Og det har vi simpelthen fordi arbejdsudbuddet herhjemme ikke er stort nok i forhold til de behov, vi har.

Adm. Direktør i HORESTA, Katia K. Østergaard.

Bærer selv del af skylden

Fagforbundet 3F organiserer traditionelt de fleste hotelansatte - både de ufaglærte og de erhvervsuddannede. Og 3F mener, at hotelbranchen delvist selv er skyld i situationen:

- Jeg tror faktisk ikke, det er svært for dem at skaffe kvalificeret arbejdskraft. Jeg tror, det er svært for dem at skaffe billig arbejdskraft. Og det er jo lidt et andet spørgsmål. Det, vi ser på området, det er, at den organiserede arbejdskraft bliver skiftet ud med folk, som er her midlertidigt - folk fra tredjeverdenslande. Folk som er her for at tjene nogle hurtige penge. Og de brokker sig måske ikke i første omgang - de er bare glade for at få noget arbejde, siger formanden for 3F i København, John Ækebjerg-Jakobsen. 

Det billede kan HORESTA slet ikke genkende.

- Faktum er, at når man har en overenskomst, så er det ikke ens nationalitet, som er afgørende for den løn, man skal have. Så er det ligegyldigt, om du har dansk eller international baggrund - du skal have den løn, som står i overenskomsten. Grunden til at vi har så mange med international baggrund i branchen, det er simpelthen fordi, at vi ikke kan få nok af den danske arbejdskraft. Og så er vi nødt til at eksportere henover grænser, siger administrerende direktør i HORESTA, Katia K. Østergaard.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik